Hololens ja Vuzix sekä Unity

Vuzix and Hololens devices Lucas Cosson | 2016/11/30

Hololens on mahtava, mutta Vuzix on käytännöllinen. Kummatkin tarjoavat tekstiä, kuvia, 3D malleja ja ääntä sekä kykenevät puheentunnistukseen, lisätyn todellisuuden visualisointiin ja eleiden tunnistamiseen. Bluetooth ja langaton teknologia kummallakin laitteella tarjoaa yhteyden muihin laitteisiin ja Internettiin.

Vuoden 2016 alussa Microsoft paljasti HoloLens-lasinsa. Maailma tutustui ensimmäistä kertaa vuorovaikutukseen mitä ei osattu kuvitellakaan aikaisemmin. Kesäkuussa Softability kehitti jo Hololens sovelluksia Unity-työkalulla emulaattorin päälle. Heinäkuussa vastaanotimme ensimmäiset HoloLens-lasimme. Kuusi kuukautta myöhemmin, toimitimme jo Hololens demoja (eng. Proof-of-Concept) lääketieteen laitevalmistajille (Thermo Fisher Scientific, Perkin Elmer Wallac), maatalousalan ohjelmistotoimittajalle (MTech Digital Solutions) sekä rakennusalan yritykselle (Skanska). Pian aloitamme sovelluksen kehittämisen myös telakkateollisuuden yritykselle. Tämän lisäksi otimme tarjontaamme Vuzix älylasit.

Työskentely Unity työkalulla

Monet asiakkaamme olivat aluksi kiinnostunut näkemään HoloLens-laitteen ja ymmärtämään kuinka se voisi kehittää heidän liiketoimintaa ja työskentelytapoja. Mutta työskentely teollisessa ympäristössä asettaa kysymyksiä, kuinka taata työntekijöiden turvallisuus ja terveys. Nämä vaatimukset esittävät haasteita HoloLens-laitteelle. Tämän vuoksi päätimme tutkia myös Vuzix-älylasien käyttöä.

Katso video aiheesta täältä.

Käytämme Unity-työkalua HoloLens-kehitykseemme. Sama pätee mobiilikehitykseen lisätyn ja virtuaalitodellisuuden sovelluksillimme sekä QR/viivakoodin tunnistussovelluksiin. Päätimme investoida yhteen työkaluun useamman eri ympäristön sijaan. Ensimmäinen haaste oli saada Vuzix SDk -kehityskirjasto kommunikoimaan Unity-työkalun kanssa. Vuzix pyörii Android-käyttöjärjestelmän päällä, joten rakensimme integraation Android-koodin ja oman Unity-koodimme välille.

Pystymme nyt kehittämään projekteja Unity-työkalulla lähes vaivatta kummallekin laitteelle (Hololens ja Vuzix). Tämä tarjoaa asiakkaillemme nopean ja helpon tavan vertailla kumpi laite sopii paremmin heidän käyttötarkoituksiinsa. Sivuhuomautuksena, Softability Studion kalenteri vuodelle 2017 on jo melko täynnä, joten jos olet Unity-kehittäjä, niin ole hyvä ja lähetä hakemus rekrytointikanavamme kautta!

Hololens on mahtava, Vuzix on käytännöllinen

Kun käytät HoloLens-laitetta ensimmäisen kerran, käyttäydyt kuin lapsi saadessaan uuden lelun. Mitä näet ja tapa jolla vuorovaikutat hologrammien kanssa on melko tajunnanräjäyttävää. Mutta on tapauksia milloin et tarvitse aivan näin kehittynyttä teknologiaa ja pärjäät tiedon visualisoinnilla sen perusmuodossa. Tällöin Vuzix on oikea teknologia: se on yksinkertainen, tehokas ja sitä voi pitää kovakypärän tai turvalasien kanssa.

Tähän liittyen lähestyimme vähän aikaa sitten Suomessa toimivaa kansainvälistä isojen kulkuneuvojen laitevalmistajaa. Heidän johtajansa tiivisti kummatkin työkalut näin: ”Hololens on mahtava, mutta Vuzix on käytännöllinen.”. Kummatkin tarjoavat tekstiä, kuvia, 3D malleja ja ääntä sekä kykenevät puheentunnistukseen, lisätyn todellisuuden visualisointiin ja eleiden tunnistamiseen (tosin eri tavoin). Bluetooth ja langaton teknologia kummallakin laitteella tarjoaa yhteyden muihin laitteisiin ja Internettiin. Täytyy vain valita oikea laite oikeaan käyttötapaukseen.

Yksi tällainen käyttötapaus on etätuki. Käyttäjä kentällä voi saada apua toimistolla istuvalta asiantuntijalta etänä.

Katso video aiheesta täältä.

Hololens tarjoaa etätukea tutun Skype sovelluksen kautta.

Katso video aiheesta täältä.

Loppupeleissä kysymys kuuluu: ”Minkälaisen kokemuksen haluat tarjota käyttäjillesi?”. Jos käyttäjä haluaa jotain tajunnanräjäyttävää, niin HoloLens-laite saattaa olla paras ratkaisu. Toisaalta, jos tarkoitus on optimoida tuottavuus, niin tällä hetkellä Vuzix vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta näistä kahdesta. Hinta saattaa myös näytellä roolia valinnanssa: Vuzix M100:n saa noin 1000 eurolla, kun taas HoloLens-laite maksaa noin 3000 dollaria tällä hetkellä.

Joissain tapauksissa, klassinen mobiilisovellus on yksinkertaisesti paras ratkaisu. Ne ovat edullisia, luotettavia (ei niin etteikö Vuzix ja Hololens laitteet olisi luotettavia) ja kaikkein tärkeimpänä ne ovat käyttöönotettavissa välittömästi. Olemme havainneet kiinnostusta lisätyn todellisuuden ja QR-tunnistuksen sovelluksille Android-käyttöjärjestelmällä, mutta kiitos Unity-työkalun myös iOS- ja UWP-alustat ovat mahdollisia.

QR code recognition application at Softability
QR-koodin tunnistussovellus Softabilitylla.

Tietoa Softabilitysta

Kehitämme sovelluksia lääketieteen ja teollisuuden laitevalmistajille (kokoonpano- ja/tai huoltotyö) sekä rakennusalan yrityksille muiden joukossa hyödyntämällä uusimpia teknologioita. Ohjelmistokehityksemme kattaa mobiilialustat (Android, iOS, UWP), taustajärjestelmien kehityksen (.NET, Java, Azure, AWS) sekä lisätyn todellisuuden sovellukset: QR-teknologia, Gear VR, Hololens ja Vuzix.

Jos sinulle heräsi kysymyksiä aiheesta, niin ole hyvä ja ota yhteyttä myyntipäällikköömme: mikko.luukkonen(a)softability.fi.

Softability Studio on Softability Group Oy:n uusi osasto.

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Mikko Luukkonen, Sales Manager @ Softability Group Oy

Softability mukana EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumassa

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/11

Softability osallistuu EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumaan Otaniemen Dipolissa tiistaina 12.12. Softabilityn Mikko Luukkonen pitchaa tapahtumassa.

Lue postaus

Kiitos #Slush17! Kiitos ständillä kävijät!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/08

Softability Studio esitteli Slushissa omalla ständillään VIESTI-etätukiratkaisua ja älylaseille sekä mobiililaitteille suunniteltuja lisätyn ja yhdistetyn todellisuuden sovelluksia. Kiitos kaikille ständillämme käyneille. Arvonnan voittaja on selvillä.

Lue postaus

VIESTIN jukistus Slushissa – Vieraile ständillämme A.36

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/24

Softability Studio julkistaa VIESTI-etätukipalvelun SLUSHissa. Vieraile ständillämme A.36 startup demo -alueella perjantaina 1. joulukuuta, tai varaa tapaaminen kanssamme. Olemme Slushissa myös torstaina 30.11. Nähdään siellä!

Lue postaus

Tutustu tulevaisuuden VR-/AR-sovelluksiin HUS VR Labissa

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/20

Softability on mukana Biomedicumissa toimivassa HUS:n virtuaalisen todellisuuden laboratoriossa HUS VR lab:ssa, jossa pääsee kokeilemaan terveydenhuollon tulevaisuuden VR-/AR-sovelluksia. HUS VR labissa on 22.−24.11. avoimet ovet, jossa myös Softability esittelee sovelluksiaan. Tervetuloa!

Lue postaus

VIESTI mahdollistaa video- ja AR-avusteisen etätuen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/17

Softability Studio julkistaa VIESTI-etätukiratkaisun 1. joulukuuta SLUSHissa Helsingin Messukeskuksessa. VIESTI on teollisuus- ja palveluyrityksille suunniteltu yhteistyötä helpottava live-videotukiratkaisu, joka yhdistää yritysten teknikot ja asiantuntijat reaaliaikaisesti, paikasta riippumatta.

Lue postaus

Tapaa meidät Slushissa!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/14

Tule tapaamaan meitä Slushiin Helsingin messukeskukseen marraskuun 30. / joulukuun 1. päivä. Esittelemme uutta VIESTI-etätukiratkaisua.

Lue postaus
AR/MR-devices

Lisätty todellisuus ja puettavan teknologian mahdollisuudet yrityksille

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/18

Softability järjesti TeamRobotics -verkoston aamiaisseminaarin, jossa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja aiheista tekoäly, robotiikka ja lisätty todellisuus. Lue lyhyt kooste Softabilityn osuudesta.

Lue postaus
Softability mukana Team Roboticsissa

Team Robotics -seminaari 7.9. Softabilityllä

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/03

Softability isännöi Team Robotics -aamiaisseminaarin 7.9. Vantaalla. Tervetuloa tutustumaan Team Roboticsin -verkoston jäseniin ja toimintaan aamiaisen merkeissä!

Lue postaus
Softability Remote Support

Softability investoi etätukiratkaisun tuotekehitykseen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/08/07

Softability kehittää skaalautuvan Remote Support -etätukiratkaisun live-videosuoratoistolle ja -puheluille. Asiakkaat voivat reaaliaikaisesti jakaa esimiestensä ja asiantuntijoidensa kokemusta kentällä oleville työntekijöille paikasta riippumatta.

Lue postaus