Hololens kokoonpanotyössä

Hololens Lucas Cosson | 2016/10/18

Softability Group Oy on toiminut vuosia teollisuuden ja lääketieteen laitevalmistajien luotettavana ohjelmistokehitys- ja laadunvarmistuskumppanina.

Olemme auttaneet asiakkaitamme digitalisoimaan heidän liiketoimintaprosessejaan mukaan lukien huolto- ja kokoonpanotyö. Viime keväänä perustimme uuden Microsoft Hololens ohjelmamme. Suuri joukko asiakkaitamme on osoittanut kiinnostuksensa sekä halun oppia lisää tästä uudesta teknologiasta ja siitä miten se voi kehittää heidän työprosessejaan.

Alustavan vauilmiön ja uuden teknologian luoman alkuinnostuksen jälkeen voimme paneutua itse asiaan and keskustella siitä miten Hololens voi auttaa esimerkiksi tehtaan kokoonpanotyössä.

Microsoft Hololens on kuin scifi kohtaisi todellisuuden: käyttäjä voi visualisoida dataa ja HD -laatuisia 3D malleja, toiselta nimeltään hologrammeja, hänen omassa ympäristössään ja toimia vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Tuntuu siltä kuin hologrammit olisivat osa oikeaa maailmaa.

softability_post4

Hololens laite | Viralinen sivu (C) Microsoft

 

Puhutaan usein yhdistetystä todellisuudesta (eng. Mixed Reality , MR), koska kyseinen teknologia yhdistää lisätyn todellisuuden (eng. Augmented Reality, AR) ja virtuaalitodellisuuden (eng. Virtual Reality, VR) parhaat puolet. Mutta MR on huomattava parannus AR:n verrattuna, joka koostuu suorasta kamerakuvasta ympäröivästä maailmasta rikastettuna tietokonepohjaisella kuvalla, tai VR:n verrattuna, missä käyttäjä on täysin uppoutunut keinotekoiseen maailmaan varustettuna päähänpuettavalla laitteella mikä peittää täysin hänen näkökenttänsä (estäen käyttäjän liikkumisen oikeassa maailmassa).

Käyttäjä voi kommunikoida Hololens laitteen kanssa käyttäen käden eleitä, puhetta, katsetta tai mitä tahansa Bluetooth yhteydellä varustettuna laitetta, joka pystyy kommunikoimaan Windows 10:n kanssa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kädet vapaana ja samalla toimia vuorovaikutuksessa Hololens laitteen kanssa edellä mainituilla tavoilla.

Kokoonpanotyön nykytilanne

Kokoonpanotyön ympäristö sisältää usein vaarallisia tilanteita, liikkuvia koneita ja ihmisiä sekä jatkuvan tarpeen tarkkailla putoavia esineitä.

Kauan sitten, kokoonpanotyöntekijä luki ohjeita paperilta; nykyään tietokonenäytöt ovat korvanneet paperin interaktiivisine 3D malleineen ja animaatioineen. Mutta tietokonenäytöt täytyy sijoittaa jonnekin päin tehtaalla ja näiden sijainti saattaa olla kokoonpanotyön lähellä tai sitten ei. Mobiililaite voisi auttaa ongelmaan, mutta vaatisi, että kokoonpanija varaisi yhden käden laitteen käytölle mikä ei ole taas optimaalinen tilanne.

Käytännössä pääongelmaksi muodostuu kokoonpanotyöntekijän tarve liikkua tietokoneohjeiden ja itse työn tekemisen paikan välillä. Ja liikkuva henkilö on onnettomuuksien aiheuttaja ja mahdollinen kohde.

Kuinka Hololens sopii kuvaan?

Mitä jos voisimme tuoda työohjeet työn tekemisen paikalle muuttamatta työnkulkua? Hololens laite ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia, mutta se voi ainakin auttaa tässä haasteessa.

Pukemalla Hololens laitteen päähänsä kokoonpanotyöntekijän kädet ovat vapaat.

Hololens laitteen avulla kokoonpanotyöntekijä pääsee helposti käsiksi työohjeisiin ja voi sijoittaa ne itsensä ympärille hologrammeina, joko 3D malleina tai tekstuaalisessa muodossa, jättämättä varsinaista työn tekemisen paikkaa. Kun käyttäjä tarvitsee ohjeita riittää, että hän vilkaisee sivulleen ja työohjeet löytyvät ilmassa “roikkuvina” hologrammeina. Hologrammeja voi helposti manipuloida: sijainti, koko ja katselukulma. Yksinkertainen 2-3 sekunnin katse käyttöliittymäpainikkeeseen aiheuttaa hiiren vasemman napin painalluksen kaltaisen tapahtuman.

softability_post3

Volvon valmistus | Virallinen sivu (C) Microsoft

Mitä jos holgorammit voisi projisoida automaattisesti kokoonpantavan osan päälle. Hololens voi auttaa myös tässä. Ottamalla kuvantunnistus (kuva tai esine) käyttöön tämä toiminto voidaan automatisoida. Yksilöllinen tagi lisätään osan päälle, jotta se voidaan tunnistaa. Hololens sovellus tietää tagien sijainnit kokoonpantavassa laitteessa, joten tunnistamalla tagin, sovellus tietää mistä osasta on kyse ja osaa sijoittaa hologrammin tämän päälle oikeaoppisesti.

Tämä parantaisi muun muassa käyttäjäkokemusta. Hololens laitteen käytössä kuten jalkapallossa on helppo pääästä alkuun, mutta kaikista ei tule kuitenkaan ammattilaisia, ja jotkut Hololens laitteen eleet ja manipulaatiot voivat olla vaikeita oppia tietyille käyttäjille. Käyttäjän ja laitteen välisen vuorovaikutuksen yksinkertaistaminen, esimerkiksi käyttämällä katsetta käyttöliittymän painikkeiden klikkaamiseen, voi muuttaa käyttäjäkokemuksen hyvästä täydelliseksi.

Mitä jos kokoonpanotyöntekijän voisi kouluttaa Hololens laitteella? Useamman käyttäjän yhtäaikainen sessio on toiminto minkä Hololens laite tarjoaa jo nykyisellään mikä mahdollistaa saman sovelluksen yhtäaikaisen käytön kahden käyttäjän välillä. Esimerki kokoonpanotyön harjoittelija voi kysyä apua opettajaltaan, joka voi tarjota ohjeita oppilaalle hologrammien muodossa: miten suorittaa tietty tehtävä ja mitkä ovat tämän tehtävän odotetut tulokset.

Saman session jakavien käyttäjien ei tarvitse sijaita toistensa lähellä. Tämä avaa mahdollisuuden etätuelle. Kokoonpanotehdas voi sijaita esimerkiksi Suomessa ja työnvalvoja Japanissa auttaen kokoonpanotyöntekijää toiselta puolelta maailmaa. Työnvalvoja näkee kokoonpanotyöntekijän Hololens laitteen näkymän tietokoneellaan: hologrammit ja ympäristön. Työnvalvoja on ikään kuin virtuaalisesti läsnä kokoonpanotehtaalla.

Hololens kehitys on yhä hyvin tuoretta, mutta Softability Group Oy on ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jotka ovat sijoittaneet tähän teknologiaan. Olemme hankkineet jo referenssejä Hololens sovelluksista eri toimialoilta ja lisää on tulossa. Käsittelemme näitä tulevissa julkaisuissamme.

Ole hyvä ja ota yhteyttä myyntiimme sales(a)softability.fi, jos kiinnostuit siitä miten voisimme kehittää Teidän työprosesseja tai haluatte yksinkertaisesti tietää lisää tästä uudesta teknologiasta. Esittelemme mielellämme Hololens laitteelle kehittämiämme sovelluksia liittyen kokoonpano- ja huoltotyöhön, rakennus- ja kiinteistöalaan, projektinhallintaan, integraatioihin teollisen Internetin ratkaisuihin ja muihin alueisiin.

 

AR/MR-devices

Lisätty todellisuus ja puettavan teknologian mahdollisuudet yrityksille

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/18

Softability järjesti TeamRobotics -verkoston aamiaisseminaarin, jossa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja aiheista tekoäly, robotiikka ja lisätty todellisuus. Lue lyhyt kooste Softabilityn osuudesta.

Lue postaus
Softability mukana Team Roboticsissa

Team Robotics -seminaari 7.9. Softabilityllä

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/03

Softability isännöi Team Robotics -aamiaisseminaarin 7.9. Vantaalla. Tervetuloa tutustumaan Team Roboticsin -verkoston jäseniin ja toimintaan aamiaisen merkeissä!

Lue postaus
Softability Remote Support

Softability investoi etätukiratkaisun tuotekehitykseen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/08/07

Softability kehittää skaalautuvan Remote Support -etätukiratkaisun live-videosuoratoistolle ja -puheluille. Asiakkaat voivat reaaliaikaisesti jakaa esimiestensä ja asiantuntijoidensa kokemusta kentällä oleville työntekijöille paikasta riippumatta.

Lue postaus
Softability mukana Team Roboticsissa

Softability liittyi Team Robotics -bisnesverkostoon

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/06/26

Softability on mukana robotiikka ja tekoäly -bisnesverkostossa, Team Roboticsissa. Softability isännöi seuraavan Team Robotics -tapaamisen 7.9. Vantaalla.

Lue postaus

Softability lanseerasi X-Reality Workshopin

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/06/21

Softability lanseerasi X-Reality Workshop -palvelun auttaakseen asiakkaitaan tekemään lisätyn todellisuuden ideoista liiketoimintamahdollisuuksia. Softability X-Reality Workshop on luova tapa ideoida ja muuntaa ideat ratkaisuiksi. Workshop on suunniteltu yrityksille, jotka haluavat kehittää liiketoimintaansa uusien teknologioiden avulla.

Lue postaus
Suomen Vahvimmat - Strongest in Finland

Softabilitylle Suomen Vahvimmat -sertifikaatti

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/06/12

Softabilitylle on myönnetty Suomen Asiakastiedon Suomen Vahvimmat -sertifikaatti parhaalla mahdollisella luokituksella AAA. Se on merkki yrityksen luotettavuudesta ja hyvästä taloudellisesta tilanteesta.

Lue postaus
Seppo Matikainen

Softability kasvaa kannattavasti ja panostaa lisätyn todellisuuden liiketoimintaan, hallitukselle uusi puheenjohtaja

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/05/31

Softabilityn liikevaihto ja tulos kasvoivat viime vuonna, ja yritys jatkaa kannattavaa kasvuaan. ”Softability panostaa tänä vuonna voimakkaasti lisätyn todellisuuden liiketoimintaan”, kertoo Softabilityn Group Oy:n hallituksen uusi puheenjohtaja Seppo Matikainen (kuvassa).

Lue postaus

Thermo Fisher Scientific luottaa Softabilityyn tuotekehityksessä

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/05/26

Thermo Fisher Scientific ja Softability ovat tehneet menestyksekästä yhteistyötä jo 15 vuotta. Yritysten välille on syntynyt avoin ja luottamuksellinen kumppanuussuhde. ”Softabilityn ohjelmistokehittäjillä on tärkeä rooli monissa tuotekehitysprojekteissa”, kertoo Thermo Fisher Scientificin Elisa Hirvensalo (kuvassa).

Lue postaus
Mikkko Luukkonen, Softability, Microsoft HoloLens

Lisätyn todellisuuden hyödyt ja haasteet yrityksille

Mikko Luukkonen | 2017/05/15

Lisätty todellisuus tarjoaa valtavasti uusia mahdollisuuksia yrityksille, mutta uuden teknologian käyttöönottoon liittyy myös haasteita, koska laitteet ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa. Softabilityn myyntipäällikkö Mikko Luukkonen kertoo blogissa lisätyn todellisuuden hyödyistä ja haasteista yrityskäytössä.

Lue postaus

Softability Business Blender -tapahtumassa Mikkelissä 12.5.

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/05/10

Softabilityn Mikko Luukkonen esittelee laajennetun todellisuuden mahdollisuuksia pk-yrityksille Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n järjestämässä Business Blender -yritystapahtumassa Mikkelissä perjantaina 12.5.

Lue postaus
Softability Studio Team

Softability ylpeänä esittelee Studio-tiiminsä!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/04/21

Softability on yksi johtavista lisätyn todellisuuden ratkaisujen toimittajista Suomessa. Voimme nyt ylpeänä eistellä Softability Studio tiimimme huippuammattilaiset, jotka osaavat ottaa kaiken irti lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR), yhdistetyn todellisuuden (Mixed Reality, MR) ja virtuaalitodellisuuden (Virtual Reality, VR) teknologioista ja laitteista.

Lue postaus
Softability - Augmented Reality

Lisätyn todellisuuden laitteet huollon tukena

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/04/10

Lisätyn todellisuuden sovellukset ja puettava teknologia voivat tukea monin tavoin kentällä työskentelevien huoltotiimin jäsenten työtä: He voivat saada etätukea ja työohjeita älylaseihin. Lisäksi lisätyn todellisuuden teknologia mahdollistaa huollon kohteena olevan laitteen tunnistamisen ja 3D-visualisoinnin jättäen kädet vapaaksi työn tekoon.

Lue postaus
Softability toimitusjohtaja Janne Repo

Kauppalehti: ”Lisätty todellisuus tulee arkeen”

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/04/10

Kauppalehti julkaisi artikkelin Softabilitystä: ”Lisätty todellisuus tulee arkeen – Sovellusalueita on lähes rajattomasti”. Lue koko artikkeli Kauppalehden sivuilta (linkki alla).

Lue postaus
Softability's CEO Janne Repo

Softability kasvupolulla

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/03/30

Softability Group on valittu mukaan Kohti Yrityskauppaa -kasvuohjelmaan, joka järjestetään osana Suomen suurinta yritysten kasvun sparrausohjelmaa, Kasvu Openia.

Lue postaus
softability - Microsoft Hololens

HoloLens soveltuu laitteiden esittelyyyn

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/03/15

Softability toteutti Perkin Elmer Wallacille HoloLens-sovelluksen laitteiden esittelyyn. HoloLens soveltuu erinomaisesti suurikokoisten laitteiden visualisointiin, koska niitä voidaan sen avulla esitellä virtuaalisesti 3D-mallinnettuna oikeassa koossa paikasta riippumatta.

Lue postaus
Hololens

Reboot Finland – D.Day for Manufacturing -tapahtuma 14.3.

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/03/13

Softability osallistuu D.Day for Manufacturing -tapahtumaan, joka järjestetään Nokian Executive Experience Centerissä Espoossa 14. maaliskuuta.

Lue postaus
Tallink Megastar with HoloLens

HoloLens-ratkaisu Meyerille

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/02/10

Softability suunnitteli Meyer Turku Oy:lle HoloLens-sovelluksen, jolla voidaan tarkastella uutta Tallink Megastar laivaa virtuaalisesti. Laivaa voi katsella ns. yhdistetyn todellisuuden tilassa, jossa sekoittuvat oikea reaalimaailma ja digitaalinen maailma.

Lue postaus
lääketeollisuuden tuotekehitys

HoloLens-sovelluksesta apua inhimillisten virheiden vähentämiseen?

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/01/20

Softability toteutti Thermo Fisher Scientificille Proof-of-Concept (PoC) -projektin, jossa lisättyä todellisuutta käytettiin lääketieteen laitteen (nesteiden analysaattori) ohjaamiseen Microsoft HoloLens-laitteella.

Lue postaus
Multiple users sharing session.

HoloLens esittely Helsinki Clarionissa 24.1.

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/01/18

Koe virtuaalitodellisuus Microsoft HoloLens -lasien läpi ja tule tapaamaan meitä Clarion Helsingissä 24.1.2017 järjestettävään CX Masterclass -tapahtumaan.

Lue postaus

Hyvää Joulua ja Menestyksestä Uutta Vuotta 2017!

Mikko Luukkonen | 2016/12/20

Hyvä asiakas, Tänä vuonna päätimme lahjoittaa joululahjoihin ja -kortteihin varatut rahat Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Suomen Punaisen Ristin ”Hyvä Joulumieli” -keräykseen, jolla tuetaan vähävaraisia lapsiperheitä.

Lue postaus
Vuzix and Hololens devices

Hololens ja Vuzix sekä Unity

Lucas Cosson | 2016/11/30

Hololens on mahtava, mutta Vuzix on käytännöllinen. Kummatkin tarjoavat tekstiä, kuvia, 3D malleja ja ääntä sekä kykenevät puheentunnistukseen, lisätyn todellisuuden visualisointiin ja eleiden tunnistamiseen. Bluetooth ja langaton teknologia kummallakin laitteella tarjoaa yhteyden muihin laitteisiin ja Internettiin.

Lue postaus
Softability Services

Korkean Laadun Testidata Yhdistämällä Datan Profilointi ja Luonti

Kari Hakulinen | 2016/11/24

Tämä artikkeli esittää uuden idean yhdistää datan profilointityökalu datan luontityökalun kanssa generoimaan suuren määrän laadukasta testidataa ja tuottaamaan täysin anonymisoitua testidataa, joka suojelee herkkää asiakasdataa.

Lue postaus
Inspecting a residential building project with Microsoft Hololens.

Hololens ja Softability – Rakennusalan sovellus Skanskalle

Lucas Cosson | 2016/11/07

Lähestyimme syksyllä kansainvälistä skandinaavista rakennusalan yritystä, Skanskaa, ja sovimme toimittavamme heille asuntomyynnin ja -markkinoinnin Hololens sovelluksen.

Lue postaus
Virtual reality

Virtuaaliset teknologiat tekevät läpimurron vuonna 2017

Mikko Luukkonen | 2016/11/04

Virtuaalitodellisuus (VR), lisätty todellisuus (AR) ja yhdistetty todellisuus (MR) tekevät läpimurron vuonna 2017, kun teknologia ottaa harppauksen.

Lue postaus
Hololens development

AR, VR ja MR sovellusten kehitys

Mikko Luukkonen | 2016/08/25

Softability rakentaa nyt myös AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality) ja MR (Mixed Reality) sovelluksia. Erityisenä keskittymisen kohteenamme on edelleen Microsoftin, valitun kumppanimme, Hololens teknologia.

Lue postaus
Hololens

Softability investoi Hololens –kehitykseen

Mikko Luukkonen | 2016/04/28

Kehitämme yhdessä muutaman avainasiakkaamme kanssa Hololens –käyttäjäkokemusta ja visualisointia asiakkaidemme tarpeisiin.

Lue postaus