Hololens kokoonpanotyössä

Hololens Lucas Cosson | 2016/10/18

Softability Group Oy on toiminut vuosia teollisuuden ja lääketieteen laitevalmistajien luotettavana ohjelmistokehitys- ja laadunvarmistuskumppanina.

Olemme auttaneet asiakkaitamme digitalisoimaan heidän liiketoimintaprosessejaan mukaan lukien huolto- ja kokoonpanotyö. Viime keväänä perustimme uuden Microsoft Hololens ohjelmamme. Suuri joukko asiakkaitamme on osoittanut kiinnostuksensa sekä halun oppia lisää tästä uudesta teknologiasta ja siitä miten se voi kehittää heidän työprosessejaan.

Alustavan vauilmiön ja uuden teknologian luoman alkuinnostuksen jälkeen voimme paneutua itse asiaan and keskustella siitä miten Hololens voi auttaa esimerkiksi tehtaan kokoonpanotyössä.

Microsoft Hololens on kuin scifi kohtaisi todellisuuden: käyttäjä voi visualisoida dataa ja HD -laatuisia 3D malleja, toiselta nimeltään hologrammeja, hänen omassa ympäristössään ja toimia vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Tuntuu siltä kuin hologrammit olisivat osa oikeaa maailmaa.

softability_post4

Hololens laite | Viralinen sivu (C) Microsoft

 

Puhutaan usein yhdistetystä todellisuudesta (eng. Mixed Reality , MR), koska kyseinen teknologia yhdistää lisätyn todellisuuden (eng. Augmented Reality, AR) ja virtuaalitodellisuuden (eng. Virtual Reality, VR) parhaat puolet. Mutta MR on huomattava parannus AR:n verrattuna, joka koostuu suorasta kamerakuvasta ympäröivästä maailmasta rikastettuna tietokonepohjaisella kuvalla, tai VR:n verrattuna, missä käyttäjä on täysin uppoutunut keinotekoiseen maailmaan varustettuna päähänpuettavalla laitteella mikä peittää täysin hänen näkökenttänsä (estäen käyttäjän liikkumisen oikeassa maailmassa).

Käyttäjä voi kommunikoida Hololens laitteen kanssa käyttäen käden eleitä, puhetta, katsetta tai mitä tahansa Bluetooth yhteydellä varustettuna laitetta, joka pystyy kommunikoimaan Windows 10:n kanssa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kädet vapaana ja samalla toimia vuorovaikutuksessa Hololens laitteen kanssa edellä mainituilla tavoilla.

Kokoonpanotyön nykytilanne

Kokoonpanotyön ympäristö sisältää usein vaarallisia tilanteita, liikkuvia koneita ja ihmisiä sekä jatkuvan tarpeen tarkkailla putoavia esineitä.

Kauan sitten, kokoonpanotyöntekijä luki ohjeita paperilta; nykyään tietokonenäytöt ovat korvanneet paperin interaktiivisine 3D malleineen ja animaatioineen. Mutta tietokonenäytöt täytyy sijoittaa jonnekin päin tehtaalla ja näiden sijainti saattaa olla kokoonpanotyön lähellä tai sitten ei. Mobiililaite voisi auttaa ongelmaan, mutta vaatisi, että kokoonpanija varaisi yhden käden laitteen käytölle mikä ei ole taas optimaalinen tilanne.

Käytännössä pääongelmaksi muodostuu kokoonpanotyöntekijän tarve liikkua tietokoneohjeiden ja itse työn tekemisen paikan välillä. Ja liikkuva henkilö on onnettomuuksien aiheuttaja ja mahdollinen kohde.

Kuinka Hololens sopii kuvaan?

Mitä jos voisimme tuoda työohjeet työn tekemisen paikalle muuttamatta työnkulkua? Hololens laite ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia, mutta se voi ainakin auttaa tässä haasteessa.

Pukemalla Hololens laitteen päähänsä kokoonpanotyöntekijän kädet ovat vapaat.

Hololens laitteen avulla kokoonpanotyöntekijä pääsee helposti käsiksi työohjeisiin ja voi sijoittaa ne itsensä ympärille hologrammeina, joko 3D malleina tai tekstuaalisessa muodossa, jättämättä varsinaista työn tekemisen paikkaa. Kun käyttäjä tarvitsee ohjeita riittää, että hän vilkaisee sivulleen ja työohjeet löytyvät ilmassa “roikkuvina” hologrammeina. Hologrammeja voi helposti manipuloida: sijainti, koko ja katselukulma. Yksinkertainen 2-3 sekunnin katse käyttöliittymäpainikkeeseen aiheuttaa hiiren vasemman napin painalluksen kaltaisen tapahtuman.

softability_post3

Volvon valmistus | Virallinen sivu (C) Microsoft

Mitä jos holgorammit voisi projisoida automaattisesti kokoonpantavan osan päälle. Hololens voi auttaa myös tässä. Ottamalla kuvantunnistus (kuva tai esine) käyttöön tämä toiminto voidaan automatisoida. Yksilöllinen tagi lisätään osan päälle, jotta se voidaan tunnistaa. Hololens sovellus tietää tagien sijainnit kokoonpantavassa laitteessa, joten tunnistamalla tagin, sovellus tietää mistä osasta on kyse ja osaa sijoittaa hologrammin tämän päälle oikeaoppisesti.

Tämä parantaisi muun muassa käyttäjäkokemusta. Hololens laitteen käytössä kuten jalkapallossa on helppo pääästä alkuun, mutta kaikista ei tule kuitenkaan ammattilaisia, ja jotkut Hololens laitteen eleet ja manipulaatiot voivat olla vaikeita oppia tietyille käyttäjille. Käyttäjän ja laitteen välisen vuorovaikutuksen yksinkertaistaminen, esimerkiksi käyttämällä katsetta käyttöliittymän painikkeiden klikkaamiseen, voi muuttaa käyttäjäkokemuksen hyvästä täydelliseksi.

Mitä jos kokoonpanotyöntekijän voisi kouluttaa Hololens laitteella? Useamman käyttäjän yhtäaikainen sessio on toiminto minkä Hololens laite tarjoaa jo nykyisellään mikä mahdollistaa saman sovelluksen yhtäaikaisen käytön kahden käyttäjän välillä. Esimerki kokoonpanotyön harjoittelija voi kysyä apua opettajaltaan, joka voi tarjota ohjeita oppilaalle hologrammien muodossa: miten suorittaa tietty tehtävä ja mitkä ovat tämän tehtävän odotetut tulokset.

Saman session jakavien käyttäjien ei tarvitse sijaita toistensa lähellä. Tämä avaa mahdollisuuden etätuelle. Kokoonpanotehdas voi sijaita esimerkiksi Suomessa ja työnvalvoja Japanissa auttaen kokoonpanotyöntekijää toiselta puolelta maailmaa. Työnvalvoja näkee kokoonpanotyöntekijän Hololens laitteen näkymän tietokoneellaan: hologrammit ja ympäristön. Työnvalvoja on ikään kuin virtuaalisesti läsnä kokoonpanotehtaalla.

Hololens kehitys on yhä hyvin tuoretta, mutta Softability Group Oy on ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jotka ovat sijoittaneet tähän teknologiaan. Olemme hankkineet jo referenssejä Hololens sovelluksista eri toimialoilta ja lisää on tulossa. Käsittelemme näitä tulevissa julkaisuissamme.

Ole hyvä ja ota yhteyttä myyntiimme sales(a)softability.fi, jos kiinnostuit siitä miten voisimme kehittää Teidän työprosesseja tai haluatte yksinkertaisesti tietää lisää tästä uudesta teknologiasta. Esittelemme mielellämme Hololens laitteelle kehittämiämme sovelluksia liittyen kokoonpano- ja huoltotyöhön, rakennus- ja kiinteistöalaan, projektinhallintaan, integraatioihin teollisen Internetin ratkaisuihin ja muihin alueisiin.

 

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Mikko Luukkonen, Sales Manager @ Softability Group Oy

Softability mukana EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumassa

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/11

Softability osallistuu EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumaan Otaniemen Dipolissa tiistaina 12.12. Softabilityn Mikko Luukkonen pitchaa tapahtumassa.

Lue postaus

Kiitos #Slush17! Kiitos ständillä kävijät!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/08

Softability Studio esitteli Slushissa omalla ständillään VIESTI-etätukiratkaisua ja älylaseille sekä mobiililaitteille suunniteltuja lisätyn ja yhdistetyn todellisuuden sovelluksia. Kiitos kaikille ständillämme käyneille. Arvonnan voittaja on selvillä.

Lue postaus

VIESTIN jukistus Slushissa – Vieraile ständillämme A.36

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/24

Softability Studio julkistaa VIESTI-etätukipalvelun SLUSHissa. Vieraile ständillämme A.36 startup demo -alueella perjantaina 1. joulukuuta, tai varaa tapaaminen kanssamme. Olemme Slushissa myös torstaina 30.11. Nähdään siellä!

Lue postaus

Tutustu tulevaisuuden VR-/AR-sovelluksiin HUS VR Labissa

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/20

Softability on mukana Biomedicumissa toimivassa HUS:n virtuaalisen todellisuuden laboratoriossa HUS VR lab:ssa, jossa pääsee kokeilemaan terveydenhuollon tulevaisuuden VR-/AR-sovelluksia. HUS VR labissa on 22.−24.11. avoimet ovet, jossa myös Softability esittelee sovelluksiaan. Tervetuloa!

Lue postaus

VIESTI mahdollistaa video- ja AR-avusteisen etätuen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/17

Softability Studio julkistaa VIESTI-etätukiratkaisun 1. joulukuuta SLUSHissa Helsingin Messukeskuksessa. VIESTI on teollisuus- ja palveluyrityksille suunniteltu yhteistyötä helpottava live-videotukiratkaisu, joka yhdistää yritysten teknikot ja asiantuntijat reaaliaikaisesti, paikasta riippumatta.

Lue postaus

Tapaa meidät Slushissa!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/11/14

Tule tapaamaan meitä Slushiin Helsingin messukeskukseen marraskuun 30. / joulukuun 1. päivä. Esittelemme uutta VIESTI-etätukiratkaisua.

Lue postaus
AR/MR-devices

Lisätty todellisuus ja puettavan teknologian mahdollisuudet yrityksille

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/18

Softability järjesti TeamRobotics -verkoston aamiaisseminaarin, jossa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja aiheista tekoäly, robotiikka ja lisätty todellisuus. Lue lyhyt kooste Softabilityn osuudesta.

Lue postaus
Softability mukana Team Roboticsissa

Team Robotics -seminaari 7.9. Softabilityllä

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/09/03

Softability isännöi Team Robotics -aamiaisseminaarin 7.9. Vantaalla. Tervetuloa tutustumaan Team Roboticsin -verkoston jäseniin ja toimintaan aamiaisen merkeissä!

Lue postaus
Softability Remote Support

Softability investoi etätukiratkaisun tuotekehitykseen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/08/07

Softability kehittää skaalautuvan Remote Support -etätukiratkaisun live-videosuoratoistolle ja -puheluille. Asiakkaat voivat reaaliaikaisesti jakaa esimiestensä ja asiantuntijoidensa kokemusta kentällä oleville työntekijöille paikasta riippumatta.

Lue postaus