Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Senior Software Developer Alexander Gudzovskiyn ura ohjelmistokehittäjänä alkoi vuosituhannen vaihteessa. Nopeasti hän huomasi koodin kirjoittamisen vieneen mukanaan.

”Ajattelen, että urani alkupiste on vuonna 2001 tehty kouluprojekti. Se oli ensimmäinen, oikeasti käyttöön tullut ohjelmisto. Opinnoista jatkoinkin sitten saumattomasti työelämään.”

Pitkä ura tuo mukanaan myös eksoottisempaa kieliosaamista

Kun ohjelmistokehittäjä on työskennellyt alalla pitkään ja monipuolisesti, on hänellä takataskussaan usein laaja kielitaito – niin myös Alexanderilla. Hänellä on vuosien kokemus muun muassa C++ ja VB6 -kielistä. Hieman tuoreempaa osaamista edustavat C#, JS, TypeScript, PowerShell, SQL, HTML ja CSS.

”Tällä hetkellä pääkielenä on C#, mutta käytän työssäni myös JavaScriptiä, TypeScriptiä ja PowerShelliä.”

Teknologioista Alexanderilla on hallussaan muun muassa Windows Forms, WPF ja WCF frameworks. Teknologiapuolellakin ohjelmistokehityksen parissa vietetyt vuodet näkyvät osaamisessa.

”Perussetistä poikkeavaa osaamista edustaa esimerkiksi Amazon Web Service ja erityyppiset SQL-tietokannat. Kokemusta minulla on myös Oraclesta.”

Ohjelmistokehitystä lääketieteen ja armeijan tarpeisiin

Alexanderin työuralla painottuu vahvasti niin lääketieteen kuin armeijan tarpeisiin tehty ohjelmistokehitys. Lisäksi hän on työskennellyt pankki- ja vakuutusalan ohjelmistokehitysprojekteissa. Suurin osa projekteista on liittynyt laitteistoihin, mutta tämän lisäksi Alexanderin työpöydältä on löytynyt desktop-sovelluksia ja -palveluita sekä hajautettuja tietojärjestelmiä. Armeijan palveluksessa Alexander työskenteli laitteisto- ja videotestien sekä R&D käyttöliittymäsovelluksien parissa, joihin sisältyi intensiivinen vuorovaikutus laitteiston kanssa.

”Ohjelmistokehitystiimit olivat pääasiassa pieniä ja osassa osaprojekteista olin ainut ohjelmistokehittäjä. Tein myös jonkin verran nuorempien devaajien ohjaamista ja valvontaa.”

Työskenneltyään kahdeksan vuotta armeijalle Alexander päätti lähteä etsimään uusia haasteita. Alexander onkin sitä mieltä, että uuteen projektiin siirtyminen kannattaa siinä vaiheessa, kun sen hetkisellä projektilla ei ole enää uutta annettavaa.

”Kaipaan sitä, että työssä oppii uutta. Uuden oppiminen voi tapahtua joko uusien tehtävien tai projektien myötä. Uutta voi oppia myös työskentelemällä kokeneempien kollegojen kanssa.”

Seuraava työpaikka löytyi yhdysvaltalaisesta vakuutusyhtiöstä. Keskikokoisessa tiimissä projektin jäsenet työskentelivät niin Amerikasta kuin Venäjältä käsin. Yrityksellä oli käytössään suuri ja vanhahtava sovellus kohtuullisen monimutkaisella backendillä, frontendillä ja tietokannalla.

”Kyseessä oli projekti, jossa ylläpidimme ja tuimme yritystason verkkosovelluksia. Pääasiassa korjasimme bugeja ja tutkimme asiakkaiden valituksia. Lisäksi projektissa tehtiin backendiä uusiksi, kun vanhoista teknologioista, kuten visuaalisista perusteista, siirryttiin nykyaikaiseen .Net-toteutukseen.”

Urakehitys Suomessa

Suurimman osan työkokemuksestaan Alexander on kartuttanut ulkomailla. Suomeen muutettuaan Alexander aloitti työt Thermo Fisher Scientificillä lääkinnällisten laitteiden projektissa.

”Työskentelin alkuun senior ohjelmistokehittäjänä lääkinnällisten laitteiden ohjelmistojen ja ohjausjärjestelmien kanssa ohjausohjelmiston liittämiseksi instrumentteihin. Myöhemmin aloitin junior arkkitehtina, ja tehtävänäni oli yksinkertaistaa ja suoratoistaa yleistä ohjelmistosuunnittelua, mikä teki siitä kestävämmän ja helpommin ylläpidettävän.”

Thermo Fisher Scientificillä Alexander työskenteli suuressa, monitieteisessä ja kansainvälisessä tiimissä, jossa oli sekä tutkijoita että kehittäjiä. Ohjelmistotiimissä työskenteli yli 15 henkilöä ja projektissa kokonaisuudessaan satoja henkilöitä.

Projektin ohjelmistokehitysprosessi oli tarkasti määritelty ja kehitystyössä tuli noudattaa tiettyjä vaatimuksia turvallisuuden takaamiseksi.

”Lääketieteeseen liittyvissä projekteissa on usein jonkin verran vakiintuneita prosesseja ja säännöksiä, joita tulee noudattaa tai sitä ei hyväksytä Euroopassa tai Amerikassa. Työskentelin paikallisen tiimin kanssa varmistaakseni, että heidän ohjelmistokäytäntönsä oli dokumentoitu, seurattu ja että ne täyttivät vaaditut laatuvaatimukset.”

Thermo Fisher Scientificiltä Alexander siirtyi Softabilitylle. Softabilitylle siirryttyään hän jatkoi työskentelyä Thermo Fisher Scientificin projektissa – tällä kertaa konsultin kengissä.

Tämänhetkisessä projektissa Alexander tekee desktop-sovellusta tieteellisten laskelmien ja päätöksenteon tueksi. Projekti itsessään käsittelee monimutkaisia ​​algoritmeja ja tarkoituksenmukaista visualisointia, joka on suunniteltu käytön helpottamiseksi ja inhimillisten tekijöiden perusteella siten, että käyttäjä voi työskennellä mahdollisimman tehokkaasti.

Työskentely Thermon tutkija-ohjelmistokehittäjien kanssa on auttanut Alexanderia oppimaan monimutkaisen toimialueen ja tärkeimmät tekijät kolmiulotteisen datan piirteiden havaitsemisessa. Lisäksi hän on myös Softabilityn kollegoidensa kanssa auttanut organisoimaan taustalla olevaa tietorakennetta tehokkaan käyttöliittymän tehostamiseksi.

Nykyinen projekti on kestänyt yli vuoden verran. Alexander toimii projektissa johtavana ohjelmistokehittäjänä ja on mukana sovellussuunnittelusta käyttöliittymäkomponentteihin.

”Uuden kehittäminen on aina kivaa, ja nykyisellä asiakkaalla olemmekin päässeet kehittämään asioita puhtaalta pöydältä. Meillä on hyvä näkemys ja suunta projektille, sekä selkeä tavoite, jota kohti työskennellä. Tutkimusprojektina käytämme viimeisintä saatavilla olevaa teknologiaa, mikä tekee työstä entistä mukavampaa.”

Thermo Fisher Scientificillä työskennellessään Alexanderin osaprojekteihin kuului myös R&D-työkalun kehittäminen PDF-yhteenvetoraporttien luomiseksi ei-tutkijoiden luettavaksi ja ymmärrettäväksi. Tämän tekeminen oli kriittistä edistymisen kannalta ja asiakaspalaute tästä työstä oli erittäin positiivista.

Lisäksi hän työskenteli maailmanlaajuisesti hajautetun laboratoriotietojärjestelmän (LIMS) parissa. Projekti toteutettiin käyttämällä erilaisia ​​Amazon Web Services (AWS), C#- ja React with Typescript -palveluita, ja monikansalliseen, useaan paikkaan perustuvaa käyttöönottooa ollaan parhaillaan viimeistelemässä.

Alexander on erikoistunut full stack Microsoft .Net (Core and Framework), WPF, SQL, React with Typescript- ja AWS-koodipohjiin sekä DevOpsiin.

Huolellinen ohjelmistokehittäjä ylläpitää osaamistaan monipuolisesti

Alexanderin mielenkiinto, motivaatio ja innokkuus ohjelmistoalaan on yhä tallella. Mikä ohjelmistokehittäjän työssä innostaa vielä vuosienkin jälkeen?

”Laitteistoon liittyville projekteille on yleensä olemassa todellinen tarve ja todelliseen tarpeeseen tehty ohjelmistokehitys motivoi. Motivoivaa ja osittain myös välttämätöntä laadukkaan työn toteuttamiselle on, että käytössä on nykyaikaista teknologiaa.”

Alexander kiinnittää työssään huomiota yksityiskohtiin ja on huolellinen sen suhteen, mitä kulloinkin on tekemässä.

”Yritän aina ymmärtää ongelman ja tehdä parhaan mahdollisen ratkaisun, vaikka se vaatisi kovaa työtä. Haluan vähentää virheiden mahdollisuutta: koodin tulee aina olla niin hyvää kuin mahdollista. Sotkua ei saa syntyä sen takia, että on säästetty aikaa tai oltu laiskoja.”

Alexander lukee innokkaasti alan kirjallisuutta ja seuraa aktiivisesti ohjelmistokehityksen alalla tapahtuvia uudistuksia. Hän iloitsee, että tarjolla on laadukkaita opuksia ja tietoa siitä, miten ohjelmistokehitystä voidaan tehdä entistä paremmin.

”Suosittelen kirjojen lukemista, sillä niihin on todella panostettu. Lukemani kirjat eivät niinkään keskity yhteen kieleen tai tekniikkaan. Sen sijaan ne käsittelevät yleistä lähestymistapaa ja malleja, joita tulisi käyttää ja miten ohjelmistoja tulisi kehittää.”

Konsulttityö on mieluista

Alexander kertoo olevansa kokonaisuudessaan tyytyväinen konsulttina työskentelyyn. Se on tarjonnut hänelle mahdollisuuden kehittää taitojaan erilaisten teknologioiden ja ohjelmistojärjestelmien parissa ilman, että työpaikkaa on tarvinnut vaihtaa.

Alexander on työskennellyt uransa aikana useissa projekteissa etänä ilman ohjelmistokehitystiimiä, mikä ei ole ohjelmistokehittäjälle välttämättä kovin tavallista.

”Ehkä se liittyy persoonaani, mutta myös yksin työskentely sopii minulle. Silloin kun työskennellään tiimissä, on hyvä kommunikaatio avain laadukkaaseen lopputulokseen. Tietoa pitää jakaa, eikä omien mielipiteiden kanssa saa olla liian ehdoton.”

Millaiset ovat Alexanderin jatkosuunnitelmat?

”Olen viihtynyt Softabilityllä jo puolentoista vuoden ajan, enkä ole aikeissa lähteä täältä mihinkään.”, hän päättää.

Lue blogistamme myös muiden Softabilityllä työskentelevien ohjelmistokehittäjien uratarinoita.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus