Etähuollon tukityökalut: Organisaatioiden välinen virtuaalinen kohtaamispiste asiantuntijoille
Nora Nirhamo | 2020/06/05
Sähköjärjestelmät ovat muuttumassa entistä älykkäämmiksi ja monimutkaisemmiksi. Vastatakseen näihin haasteisiin kenttätyöntekijät tarvitsevat uudenlaista osaamista ja tukea. Smart Otaniemessä Softability pyrkii ratkaisemaan nämä ongelmat kehittämällä räätälöityä etätukialustaa verkon kunnossapidon tueksi. Lue lisää!
Sähköjärjestelmät ovat muuttumassa entistä älykkäämmiksi ja monimutkaisemmiksi. Usein sähköverkot kulkevat myös asuinrakennuksissa, johon voi kuulua kysyntäjoustoa, uusiutuvan energian tuotantoa sekä muita kytkettyjä järjestelmiä. Tämä johtaa uusien vikamekanismien syntyyn ja aiheuttaa haasteita energiajärjestelmien ylläpidolle ja elinkaaren hallinnalle.
Vastatakseen näihin haasteisiin kenttätyöntekijät tarvitsevat uudenlaista osaamista ja tukea. Yritykset toimivat kuitenkin maantieteellisesti hajautetuissa huolto- ja korjausryhmissä jaoteltuna erilaisten asiantuntemusten mukaan, kuten sähkö- ja tietojärjestelmien hallintaan. Samalla yritykset pyrkivät toimimaan kevyesti ja kustannustehokkaasti. Näin kentällä toimivien henkilöiden taustatuki on erittäin rajoittunutta tai sitä ei ole käytettävissä lainkaan. Lisäksi entistä useampi vanhempi asiantuntija siirtyy eläkkeelle ja tulevaisuuden kykyjä on koulutettava eläkkeelle jäävien korvaamiseksi.
Kustannusten säästämiseksi on tyypillistä, että yksi kenttätyöntekijä on vastuussa monenlaisista huolto-ja ylläpitotehtävistä. Tämä henkilö tarvitsee tiimiltään etätukea ylläpitotehtävien hoitamiseksi yhä monimutkaisemmissa ja toisiinsa liitetyissä järjestelmissä. Lisäksi usein on tarvetta avoimelle viestinnälle muiden toimijoiden, kuten asiakkaan, laitevalmistajan tai muun ulkoisen asiantuntijan kanssa.
Monimutkaiset huoltotyöt voidaan suorittaa kustannustehokkaammin etätuettuna
Smart Otaniemessä Softability pyrkii ratkaisemaan nämä ongelmat kehittämällä räätälöityä etätukialustaa verkon kunnossapidon tueksi. Ratkaisu tarjoaa kenttätyöntekijöille ja asiantuntijoille live-video avusteisen etätukiratkaisun, joka sisältää tukipyyntöjen käsittelyohjelman sekä käytännölliset annotointityökalut. Kenttätyöntekijät voivat jakaa mobiililaitteen tai älylasien näytön asiantuntijan kanssa ja näyttää mikä on ongelmana. Asiantuntijat voivat helposti hallita ja ratkaista tukipyyntöjä (käyttäen live-videota ja annotaatiotyökaluja) yhdessä kenttätyöntekijöiden kanssa.
Interaktiivinen data myös rikastuttaa valmistajan palvelujärjestelmiä – data palvelee toiminnan kehittämistä ja laitteiden suunnittelua helppoa huoltoa, korjaamista ja kokoamista varten. Ratkaisu soveltuu myös uusien teknikkojen kouluttamiseen ja kouluttamattoman työvoiman hyödyntämiseen teknikkoina.
Etätukiratkaisun avulla yritykset voivat:
Tuottaa enemmän pienemmillä kustannuksilla
Käyttää työvoimaa joustavammin
Säästää kuluissa vähentyneen matkustamisen ja tuotantoseisokkien takia
Työntekijöitä voidaan käyttää myös aikaisemmin uuden tehtävän aloittamisessa (nopeampi koulutus) ja tiimit pystyvät keskenään jakamaan tietoa tehokkaammin. Virhetilastot ovat alhaisemmat ajantasalla olevan materiaalin vuoksi, ja hiljainen, kirjaamaton tieto voidaan jakaa helpommin. Smart Otaniemessä Softability pyrkii kehittämään tukijärjestelmän älykkäiden energiajärjestelmien etähuolto-, korjaus- ja elinkaarijärjestelmien hallintaan. Järjestelmää testataan verkon ylläpitoon liittyvissä piloteissa.
Kuinka digitaaliset etätukityökalut voivat muuttaa nykyistä työskentelytapaa?
Tämän artikkelin päätteeksi katsomme askeleen eteenpäin tulevaisuuteen ja mietimme kuinka nykyistä työskentelytapaa voitaisiin muuttaa digitaalisilla etätuen työkaluilla. Ylläpito- ja korjaustoiminnot monimutkaisissa ja toisiinsa kytketyissä järjestelmissä saattavat tarvita asiantuntemusta erilaisista järjestelmistä, kuten sähkö-, lämmitys-, vesi-, ilmanvaihto-, ilmastointi- tai tietotekniikkajärjestelmästä. Näiden järjestelmien ylläpito vaatii usein erilaisia lisenssejä ja lupia, joita kaikilla kenttätyöntekijöillä ei voi olla. Kaikkien luvan saaneiden asiantuntijoiden saaminen huoltamaan laitteita kentälle on aikaa vievää, kallista ja se ei aina ole edes mahdollista. Voisiko lisensoidun työn suorittaa lisensoimaton työntekijä, jota luvanvarainen asiantuntija ohjaa etänä? Tai lisensoitu asiantuntijaryhmä? Millaisia huoltotehtäviä voitaisiin suorittaa tällä tavalla? Millaista yhteyttä asiantuntijan ja työntekijän välillä vaaditaan tehtävän suorittamiseksi turvallisesti ja tehokkaasti? Onko mahdollista muuttaa lakia tällaisen etäohjatun työn tukemiseksi ja mitkä ovat edellytykset tähän?
VTT on visionäärinen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiokumppani. Tartumme globaaleihin haasteisiin ja luomme niistä kestävän kasvun mahdollisuuksia. Autamme yhteiskuntaa kehittymään ja yrityksiä kasvamaan teknologisten innovaatioiden avulla – ajattelemme beyond the obvious. Meillä on yli 75 vuoden kokemus huippututkimuksesta ja tieteeseen perustuvista tuloksista. VTT: n liikevaihto ja liiketoiminnan muut tuotot ovat yhteensä 258 M€.
Softabilitylla me suunnittelemme, toteutamme ja testaamme älykkäitä ohjelmistoja mm. teollisuuden ja lääketieteen tarpeisiin. Meiltä syntyvät toteutukset niin laitetta lähellä oleviin sulautettuihin ohjelmistoihin kuin pilvipalvelu-toteutuksiinkin, joihin käyttöliittymät on usein toteutettu eri päätelaitteille.
XR Studio -liiketoimintayksikkömme kehittää lisätyn todellisuuden (AR), yhdistetyn todellisuuden (MR) ja virtuaalitodellisuuden (VR) ratkaisuja mobiililaitteille ja puettaville laitteille, kuten Microsoft HoloLensille, älylaseille ja VR-laseille. Lisäksi XReach-ratkaisumme mahdollistaa modernin, globaalin tason video-avusteisen etätuen.
Jyri Hanski
Tutkija, Älykkäät energia- ja teollisuusjärjestelmät
Jyri Hanskillä on laaja kokemus kansallisista ja eurooppalaisista hankkeista, jotka liittyvät elinkaarien, riskien- ja omaisuuden hallintaan. Hänen nykyiseen tutkimustoimintaansa kuuluu älykkäiden verkkoratkaisujen luotettavuus, teollisuuden digitaalinen murros ja teolliset sovellukset. Hänen tutkimuksensa keskittyvät siihen, miten omaisuuden hallinta vastaa yhteiskuntaa muuttaviin trendeihin, kuten digitalisaatioon, kiertotalouteen ja kestävyyteen.
Tero Välisalo
Tutkija, Älykkäät energia- ja teollisuusjärjestelmät
Tero Välisalo on työskennellyt VTT:llä yli 20 vuotta kehittäen teollisuusjärjestelmien turvallisuutta ja luotettavuutta. Tällä hetkellä hänen tutkimuksensa keskittyy uusien teknologioiden ja energianlähteiden turvallisuuteen, esimerkiksi vetykäyttöisiin aluksiin ja aaltoenergian tuotantoon. Myös uuden teknologian huolto ja ylläpidettävyys ovat tärkeä osa hänen tutkimuksiaan.
Pasi Valkokari
Vanhempi tutkija, Älykäs energia- ja teollisuusjärjestelmä
Pasi Valkokarilla on laaja kokemus tuotantolinjojen toimintavarmuuden parantamisesta. Hänen tämänhetkiseen tutkimus- ja kehitystoimintaansa kuuluu teollisuuden, metsäteollisuuden ja tulevaisuuden älykkäiden verkkojen elinkaaren hallinta. Tässä työssä painopiste on teollisuuspalveluiden kehittämisen ja omaisuudenhallinnan menetelmissä, jotka tukevat kiertotaloutta.
Artikkeli on alunperin julkaistu Smart Otaniemen nettisivuilla:
Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.
Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!
Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.
Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon.
Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.
Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.
Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!
Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.