Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Uudet teknologiat, kuten lisätty (AR), yhdistetty (MR) ja virtuaalitodellisuus (VR) jalkautuvat yhä enenemissä määrin oppilaitoksiin tukemaan opetusta sekä valmistamaan nuoria tulevaisuuden työelämään. Tällä kertaa Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa sähköalalle AR-sovelluksen, jonka tarkoituksena on parantaa ja monipuolistaa oppilaiden oppimiskokemusta, havainnollistaa asennusharjoitusympäristöä kalusteineen sekä helpottaa opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista.

“Sovelluksen lähtökohtana toimi tarve tehdä opiskelijoille selkeämmäksi asennusharjoitustyön lopputulosta ja saada heidät ymmärtämään paremmin, millainen heidän sähköistämänsä keittiö olisi valmiina, kalustettuna kokonaisuutena. Kuitenkin asennusharjoitusprosessin sujuvuus ja käytössä olevat tilat eivät mahdollista oikeiden, kiinteiden keittiökalusteiden käyttämistä harjoitusympäristössä ja näihin ongelmiin päätimme hakea ratkaisua uudesta teknologiasta, AR-sovelluksesta”, kertoo Gradia Jämsän sähköalan lehtori Niklas Myllymäki.

AR-sovelluksen avulla fyysiseen harjoitustilaan tuodaan virtuaalikeittiö, joka auttaa opiskelijoita hahmottamaan miltä valmis lopputulos näyttää. Opiskelijat suorittavat keittiön sähköistämisen perinteisesti 2D-piirustusten pohjalta ja asentavat sähköpisteet tyhjille seinille oikeille paikoilleen. Kun sähköpisteet ovat paikoillaan ja kytkennät tehty, sähköpisteiden sijainnit tarkistetaan AR-sovelluksen ja 2D-kuvien avulla. Virtuaalisten elementtien (kaapit, tasot, rungot, kodinkoneet) läpinäkyvyyttä pystyy säätelemään sovelluksessa, jolloin sähköpisteiden sijainnit elementteihin nähden ovat helppo tarkistaa. Läpinäkyyden lisäksi ovia tai runkokokonaisuuksia voi myös poistaa joko kokonaan tai yksitellen, jos halutaan tarkastella vain tiettyä kohtaa ja pitää muu keittiö täysin näkyvänä.

Tarkistuksen pohjalta opiskelija tekee vielä tarvittavat muutokset, ja luvan saatuaan käyttöönottotarkastuksen, dokumentoinnin ja sähköjen kytkennän. AR-sovelluksesta on myös mahdollista ottaa kuvakaappauksia, joita voidaan käyttää raportoinnissa ja arvioinnissa.

“Koekäytössä sovellus on osoittautunut käyttöliittymältään selkeäksi ja suhteellisen toimintavarmaksi. Sovelluksen ominaisuudet tukevat hyvin oppimis- ja palauteprosessia. Kun kaappien rakenteet saadaan läpinäkyviksi ja kalusteet sekä ovet häivytettyä, kaappien takana olevat asennukset tulevat esiin ja voidaan havainnollistaa opiskelijalle kuinka sähköpisteiden sijoittelu on onnistunut asennusseinään. AR:llä piirrettyjen kaapistojen ja kodinkoneiden ulkonäkö ja mallinnus on huomattavasti paremman näköistä kuin mitä käyttäjäkunta osasi odottaa”, toteaa Myllymäki, ja jatkaa:

“Yhteistyö Softabilityn kanssa oli mutkatonta, yrityksen työntekijät ymmärsivät tarpeen, kuuntelivat toiveet ja osasivat keskittyä asiakkaan kannalta olennaisiin ominaisuuksiin. Havaitut puutteet tai ongelmat sovelluksen toiminnassa ratkesivat nopeasti ja tilaajan näkökulmasta yksinkertaisesti.”

Uusien teknologioiden hyödyntäminen opetuksessa valmistaa opiskelijoita tulevaisuuden työelämään

Vaikka lisätty, yhdistetty ja virtuaalitodellisuus eivät ole ihan vielä jokaisen yrityksen arkikäytössä, niiden potentiaali on tunnistettu ja teknologioita ruvettu testaamaan eri käyttötapauksissa. Tällä hetkellä työelämässä olevat kokevat digitaalisen murroksen painetta, mutta tulevaisuudessa uudet teknologiat ovat todennäköisimmin jo arkipäivää. Oppilaitoksilla on erittäin tärkeä rooli tutustuttaa opiskelijoita näihin uusiin teknologioihin ja valmistaa heitä tulevaisuuden työelämään.

“Haluamme viedä Gradiaa digimaailmassa eteenpäin ja varmistaa monipuoliset toteutustavat ja joustavat opintopolut. Kaikessa digikehittämisessä haluamme edetä nimenomaan opiskelija ja oppiminen edellä. Mielellämme kokeilemme uusia asioita ja digitaalisia työkaluja erityisesti kun niistä on selkeästi etua opiskelijoille ja heidän oppimisprosesseilleen. Digitalisaation avulla pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme entistä joustavampia mahdollisuuksia opiskella myös ajasta ja paikasta riippumatta – tai ilman valtavia investointeja, kun virtuaalisesti pystytään nykyään jo tekemään asioita paljon konkreettisemmaksi ja kosketeltavammaksi kuin aiemmin.”, linjaa Gradian opetusteknologian asiantuntija Marika Peltonen.

“Pyrimme heti alusta saakka suunnittelemaan sovellusta, joka olisi käyttökelpoinen myös työelämässä esim. uudisrakentamisessa ja remontoinnissa. Nyt toteutettu sovellus on käyttäjäystävällinen eikä edellytä raskaita laitehankintoja. XR-teknologioiden on havaittu useilla toimialoilla vastaavan erilaisiin tarpeisiin, vähentävän virheitä ja helpottavan työskentelyä myös operatiivisella tasolla. On luontevaa, että otamme tilanteen huomioon myös koulutussektorilla. Työelämän edustajat ovat myös erittäin tervetulleita tutustumaan ratkaisuihimme paikan päälle ja kuulemaan kokemuksia”, jatkaa Peltonen.

Katso videolta miten Gradialle toteutettu AR-sovellus toimii!

Lisätietoja ja kokemuksia projektista:

Niklas Myllymäki, lehtori, Gradia Jämsä, sähköala, niklas.myllymaki@gradia.fi

https://www.gradia.fi/

Softability on johtava XR-ratkaisujen toimittaja Suomessa. Olemme auttaneet useita koulutusinstituutteja pysymään digitalisaation mukana ja kehittämään opetusmenetelmiä nykyaikaisemmiksi. Toteutuksia on tehty niin mobiililaitteille kuin puettavillekin laitteille sekä näiden yhdistelmille sopivaksi. Tutustu muihinkin koulutusalan referensseihimme!

Lisätietoja XR-ratkaisuihin liittyen:

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, +358 50 554 3652, mikko.luukkonen(at)softability.fi

Tapio Pukkala, Ratkaisumyynti,+358 40 718 0514, tapio.pukkala(at)softability.fi

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus