Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Uudet teknologiat, kuten lisätty (AR), yhdistetty (MR) ja virtuaalitodellisuus (VR) jalkautuvat yhä enenemissä määrin oppilaitoksiin tukemaan opetusta sekä valmistamaan nuoria tulevaisuuden työelämään. Tällä kertaa Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa sähköalalle AR-sovelluksen, jonka tarkoituksena on parantaa ja monipuolistaa oppilaiden oppimiskokemusta, havainnollistaa asennusharjoitusympäristöä kalusteineen sekä helpottaa opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista.

“Sovelluksen lähtökohtana toimi tarve tehdä opiskelijoille selkeämmäksi asennusharjoitustyön lopputulosta ja saada heidät ymmärtämään paremmin, millainen heidän sähköistämänsä keittiö olisi valmiina, kalustettuna kokonaisuutena. Kuitenkin asennusharjoitusprosessin sujuvuus ja käytössä olevat tilat eivät mahdollista oikeiden, kiinteiden keittiökalusteiden käyttämistä harjoitusympäristössä ja näihin ongelmiin päätimme hakea ratkaisua uudesta teknologiasta, AR-sovelluksesta”, kertoo Gradia Jämsän sähköalan lehtori Niklas Myllymäki.

AR-sovelluksen avulla fyysiseen harjoitustilaan tuodaan virtuaalikeittiö, joka auttaa opiskelijoita hahmottamaan miltä valmis lopputulos näyttää. Opiskelijat suorittavat keittiön sähköistämisen perinteisesti 2D-piirustusten pohjalta ja asentavat sähköpisteet tyhjille seinille oikeille paikoilleen. Kun sähköpisteet ovat paikoillaan ja kytkennät tehty, sähköpisteiden sijainnit tarkistetaan AR-sovelluksen ja 2D-kuvien avulla. Virtuaalisten elementtien (kaapit, tasot, rungot, kodinkoneet) läpinäkyvyyttä pystyy säätelemään sovelluksessa, jolloin sähköpisteiden sijainnit elementteihin nähden ovat helppo tarkistaa. Läpinäkyyden lisäksi ovia tai runkokokonaisuuksia voi myös poistaa joko kokonaan tai yksitellen, jos halutaan tarkastella vain tiettyä kohtaa ja pitää muu keittiö täysin näkyvänä.

Tarkistuksen pohjalta opiskelija tekee vielä tarvittavat muutokset, ja luvan saatuaan käyttöönottotarkastuksen, dokumentoinnin ja sähköjen kytkennän. AR-sovelluksesta on myös mahdollista ottaa kuvakaappauksia, joita voidaan käyttää raportoinnissa ja arvioinnissa.

“Koekäytössä sovellus on osoittautunut käyttöliittymältään selkeäksi ja suhteellisen toimintavarmaksi. Sovelluksen ominaisuudet tukevat hyvin oppimis- ja palauteprosessia. Kun kaappien rakenteet saadaan läpinäkyviksi ja kalusteet sekä ovet häivytettyä, kaappien takana olevat asennukset tulevat esiin ja voidaan havainnollistaa opiskelijalle kuinka sähköpisteiden sijoittelu on onnistunut asennusseinään. AR:llä piirrettyjen kaapistojen ja kodinkoneiden ulkonäkö ja mallinnus on huomattavasti paremman näköistä kuin mitä käyttäjäkunta osasi odottaa”, toteaa Myllymäki, ja jatkaa:

“Yhteistyö Softabilityn kanssa oli mutkatonta, yrityksen työntekijät ymmärsivät tarpeen, kuuntelivat toiveet ja osasivat keskittyä asiakkaan kannalta olennaisiin ominaisuuksiin. Havaitut puutteet tai ongelmat sovelluksen toiminnassa ratkesivat nopeasti ja tilaajan näkökulmasta yksinkertaisesti.”

Uusien teknologioiden hyödyntäminen opetuksessa valmistaa opiskelijoita tulevaisuuden työelämään

Vaikka lisätty, yhdistetty ja virtuaalitodellisuus eivät ole ihan vielä jokaisen yrityksen arkikäytössä, niiden potentiaali on tunnistettu ja teknologioita ruvettu testaamaan eri käyttötapauksissa. Tällä hetkellä työelämässä olevat kokevat digitaalisen murroksen painetta, mutta tulevaisuudessa uudet teknologiat ovat todennäköisimmin jo arkipäivää. Oppilaitoksilla on erittäin tärkeä rooli tutustuttaa opiskelijoita näihin uusiin teknologioihin ja valmistaa heitä tulevaisuuden työelämään.

“Haluamme viedä Gradiaa digimaailmassa eteenpäin ja varmistaa monipuoliset toteutustavat ja joustavat opintopolut. Kaikessa digikehittämisessä haluamme edetä nimenomaan opiskelija ja oppiminen edellä. Mielellämme kokeilemme uusia asioita ja digitaalisia työkaluja erityisesti kun niistä on selkeästi etua opiskelijoille ja heidän oppimisprosesseilleen. Digitalisaation avulla pystymme tarjoamaan opiskelijoillemme entistä joustavampia mahdollisuuksia opiskella myös ajasta ja paikasta riippumatta – tai ilman valtavia investointeja, kun virtuaalisesti pystytään nykyään jo tekemään asioita paljon konkreettisemmaksi ja kosketeltavammaksi kuin aiemmin.”, linjaa Gradian opetusteknologian asiantuntija Marika Peltonen.

“Pyrimme heti alusta saakka suunnittelemaan sovellusta, joka olisi käyttökelpoinen myös työelämässä esim. uudisrakentamisessa ja remontoinnissa. Nyt toteutettu sovellus on käyttäjäystävällinen eikä edellytä raskaita laitehankintoja. XR-teknologioiden on havaittu useilla toimialoilla vastaavan erilaisiin tarpeisiin, vähentävän virheitä ja helpottavan työskentelyä myös operatiivisella tasolla. On luontevaa, että otamme tilanteen huomioon myös koulutussektorilla. Työelämän edustajat ovat myös erittäin tervetulleita tutustumaan ratkaisuihimme paikan päälle ja kuulemaan kokemuksia”, jatkaa Peltonen.

Katso videolta miten Gradialle toteutettu AR-sovellus toimii!

Lisätietoja ja kokemuksia projektista:

Niklas Myllymäki, lehtori, Gradia Jämsä, sähköala, niklas.myllymaki@gradia.fi

https://www.gradia.fi/

Softability on johtava XR-ratkaisujen toimittaja Suomessa. Olemme auttaneet useita koulutusinstituutteja pysymään digitalisaation mukana ja kehittämään opetusmenetelmiä nykyaikaisemmiksi. Toteutuksia on tehty niin mobiililaitteille kuin puettavillekin laitteille sekä näiden yhdistelmille sopivaksi. Tutustu muihinkin koulutusalan referensseihimme!

Lisätietoja XR-ratkaisuihin liittyen:

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, +358 50 554 3652, mikko.luukkonen(at)softability.fi

Tapio Pukkala, Ratkaisumyynti,+358 40 718 0514, tapio.pukkala(at)softability.fi

Juha Asunmaa, Liiketoimintayksikön johtaja, +358 40 523 5940, juha.asunmaa(at)softability.fi

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari 13.12.2022: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Osallistu maksuttomaan webinaariimme ti 13.12.2022 klo 10 kuulemaan miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus

Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Lue postaus

HoloLens 2 -älylasisovellus tukee oppimista ja nopeuttaa uusien työntekijöiden perehtymistä

Nora Nirhamo | 2022/05/11

Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: XR-teknologiat perehdytyksen ja koulutuksen tukena

Nora Nirhamo | 2022/05/09

Lataa webinaaritallenne yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!

Lue postaus

Laadunvarmistus – ohjelmistotestaaja on tärkeä lenkki ohjelmistokehityksessä

Nora Nirhamo | 2022/04/07

Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.

Lue postaus

Softability mukana tukemassa Ukrainan kriisistä kärsiviä

Nora Nirhamo | 2022/03/15

Softability lahjoittaa 2 % viime vuoden voitoista Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jolla tuetaan avustustoimintaa Ukrainassa.

Lue postaus