Hololens kokoonpanotyössä

Hololens Lucas Cosson | 2016/10/18

Softability Group Oy on toiminut vuosia teollisuuden ja lääketieteen laitevalmistajien luotettavana ohjelmistokehitys- ja laadunvarmistuskumppanina.

Olemme auttaneet asiakkaitamme digitalisoimaan heidän liiketoimintaprosessejaan mukaan lukien huolto- ja kokoonpanotyö. Viime keväänä perustimme uuden Microsoft Hololens ohjelmamme. Suuri joukko asiakkaitamme on osoittanut kiinnostuksensa sekä halun oppia lisää tästä uudesta teknologiasta ja siitä miten se voi kehittää heidän työprosessejaan.

Alustavan vauilmiön ja uuden teknologian luoman alkuinnostuksen jälkeen voimme paneutua itse asiaan and keskustella siitä miten Hololens voi auttaa esimerkiksi tehtaan kokoonpanotyössä.

Microsoft Hololens on kuin scifi kohtaisi todellisuuden: käyttäjä voi visualisoida dataa ja HD -laatuisia 3D malleja, toiselta nimeltään hologrammeja, hänen omassa ympäristössään ja toimia vuorovaikutuksessa niiden kanssa. Tuntuu siltä kuin hologrammit olisivat osa oikeaa maailmaa.

softability_post4

Hololens laite | Viralinen sivu (C) Microsoft

 

Puhutaan usein yhdistetystä todellisuudesta (eng. Mixed Reality , MR), koska kyseinen teknologia yhdistää lisätyn todellisuuden (eng. Augmented Reality, AR) ja virtuaalitodellisuuden (eng. Virtual Reality, VR) parhaat puolet. Mutta MR on huomattava parannus AR:n verrattuna, joka koostuu suorasta kamerakuvasta ympäröivästä maailmasta rikastettuna tietokonepohjaisella kuvalla, tai VR:n verrattuna, missä käyttäjä on täysin uppoutunut keinotekoiseen maailmaan varustettuna päähänpuettavalla laitteella mikä peittää täysin hänen näkökenttänsä (estäen käyttäjän liikkumisen oikeassa maailmassa).

Käyttäjä voi kommunikoida Hololens laitteen kanssa käyttäen käden eleitä, puhetta, katsetta tai mitä tahansa Bluetooth yhteydellä varustettuna laitetta, joka pystyy kommunikoimaan Windows 10:n kanssa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden työskennellä kädet vapaana ja samalla toimia vuorovaikutuksessa Hololens laitteen kanssa edellä mainituilla tavoilla.

Kokoonpanotyön nykytilanne

Kokoonpanotyön ympäristö sisältää usein vaarallisia tilanteita, liikkuvia koneita ja ihmisiä sekä jatkuvan tarpeen tarkkailla putoavia esineitä.

Kauan sitten, kokoonpanotyöntekijä luki ohjeita paperilta; nykyään tietokonenäytöt ovat korvanneet paperin interaktiivisine 3D malleineen ja animaatioineen. Mutta tietokonenäytöt täytyy sijoittaa jonnekin päin tehtaalla ja näiden sijainti saattaa olla kokoonpanotyön lähellä tai sitten ei. Mobiililaite voisi auttaa ongelmaan, mutta vaatisi, että kokoonpanija varaisi yhden käden laitteen käytölle mikä ei ole taas optimaalinen tilanne.

Käytännössä pääongelmaksi muodostuu kokoonpanotyöntekijän tarve liikkua tietokoneohjeiden ja itse työn tekemisen paikan välillä. Ja liikkuva henkilö on onnettomuuksien aiheuttaja ja mahdollinen kohde.

Kuinka Hololens sopii kuvaan?

Mitä jos voisimme tuoda työohjeet työn tekemisen paikalle muuttamatta työnkulkua? Hololens laite ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia, mutta se voi ainakin auttaa tässä haasteessa.

Pukemalla Hololens laitteen päähänsä kokoonpanotyöntekijän kädet ovat vapaat.

Hololens laitteen avulla kokoonpanotyöntekijä pääsee helposti käsiksi työohjeisiin ja voi sijoittaa ne itsensä ympärille hologrammeina, joko 3D malleina tai tekstuaalisessa muodossa, jättämättä varsinaista työn tekemisen paikkaa. Kun käyttäjä tarvitsee ohjeita riittää, että hän vilkaisee sivulleen ja työohjeet löytyvät ilmassa “roikkuvina” hologrammeina. Hologrammeja voi helposti manipuloida: sijainti, koko ja katselukulma. Yksinkertainen 2-3 sekunnin katse käyttöliittymäpainikkeeseen aiheuttaa hiiren vasemman napin painalluksen kaltaisen tapahtuman.

softability_post3

Volvon valmistus | Virallinen sivu (C) Microsoft

Mitä jos holgorammit voisi projisoida automaattisesti kokoonpantavan osan päälle. Hololens voi auttaa myös tässä. Ottamalla kuvantunnistus (kuva tai esine) käyttöön tämä toiminto voidaan automatisoida. Yksilöllinen tagi lisätään osan päälle, jotta se voidaan tunnistaa. Hololens sovellus tietää tagien sijainnit kokoonpantavassa laitteessa, joten tunnistamalla tagin, sovellus tietää mistä osasta on kyse ja osaa sijoittaa hologrammin tämän päälle oikeaoppisesti.

Tämä parantaisi muun muassa käyttäjäkokemusta. Hololens laitteen käytössä kuten jalkapallossa on helppo pääästä alkuun, mutta kaikista ei tule kuitenkaan ammattilaisia, ja jotkut Hololens laitteen eleet ja manipulaatiot voivat olla vaikeita oppia tietyille käyttäjille. Käyttäjän ja laitteen välisen vuorovaikutuksen yksinkertaistaminen, esimerkiksi käyttämällä katsetta käyttöliittymän painikkeiden klikkaamiseen, voi muuttaa käyttäjäkokemuksen hyvästä täydelliseksi.

Mitä jos kokoonpanotyöntekijän voisi kouluttaa Hololens laitteella? Useamman käyttäjän yhtäaikainen sessio on toiminto minkä Hololens laite tarjoaa jo nykyisellään mikä mahdollistaa saman sovelluksen yhtäaikaisen käytön kahden käyttäjän välillä. Esimerki kokoonpanotyön harjoittelija voi kysyä apua opettajaltaan, joka voi tarjota ohjeita oppilaalle hologrammien muodossa: miten suorittaa tietty tehtävä ja mitkä ovat tämän tehtävän odotetut tulokset.

Saman session jakavien käyttäjien ei tarvitse sijaita toistensa lähellä. Tämä avaa mahdollisuuden etätuelle. Kokoonpanotehdas voi sijaita esimerkiksi Suomessa ja työnvalvoja Japanissa auttaen kokoonpanotyöntekijää toiselta puolelta maailmaa. Työnvalvoja näkee kokoonpanotyöntekijän Hololens laitteen näkymän tietokoneellaan: hologrammit ja ympäristön. Työnvalvoja on ikään kuin virtuaalisesti läsnä kokoonpanotehtaalla.

Hololens kehitys on yhä hyvin tuoretta, mutta Softability Group Oy on ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jotka ovat sijoittaneet tähän teknologiaan. Olemme hankkineet jo referenssejä Hololens sovelluksista eri toimialoilta ja lisää on tulossa. Käsittelemme näitä tulevissa julkaisuissamme.

Ole hyvä ja ota yhteyttä myyntiimme sales(a)softability.fi, jos kiinnostuit siitä miten voisimme kehittää Teidän työprosesseja tai haluatte yksinkertaisesti tietää lisää tästä uudesta teknologiasta. Esittelemme mielellämme Hololens laitteelle kehittämiämme sovelluksia liittyen kokoonpano- ja huoltotyöhön, rakennus- ja kiinteistöalaan, projektinhallintaan, integraatioihin teollisen Internetin ratkaisuihin ja muihin alueisiin.

 

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Team Robotics -seminaari 22.3. Softabilityllä

Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/03/08

Softability isännöi Team Robotics -aamiaisseminaarin 22.3. Vantaalla. Tervetuloa kuulemaan Softabilityn puheenvuoro VIESTI-etätukiratkaisusta ja lisätyn todellisuuden mahdollisuuksista sekä tutustumaan Team Robotics -verkoston jäseniin ja toimintaan aamiaisen merkeissä!

Lue postaus

Softability ylsi Suomen parhaiden yritysten joukkoon

Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/02/16

Softability on valittu vuonna 2018 yhdeksi Suomen parhaaksi työpaikaksi. Yrityksemme sijoittui Great Place to Work Institute Finlandin tutkimuksen keskisuurten yritysten sarjassa sijalle 21. Softability otti tunnustuksen vastaan Suomen parhaat työpaikat -gaalassa iloisin ja kiitollisin fiiliksin: ”Kiitos kuuluu jokaiselle softabilitylaiselle – Yhdessä olemme tämän saavuttaneet!”

Lue postaus

Softabilityltä lisätyn todellisuuden sovellus Tehometille valaisinpylväiden esittelyyn

Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/02/02

Softability Studio toteutti Tehometille lisätyn todellisuuden mobiilisovelluksen, joka esittelee Tehometin tuotteita virtuaalisesti. Toteutettu mobiilisovellus on AR-tuotekatalogi, joka visualisoi Tehometin valaisinpylväät näyttävästi lisättyä todellisuutta hyödyntäen käyttäjän valitsemiin paikkoihin.

Lue postaus

Lisätty todellisuus etäneuvonnassa yhdistettynä älykkääseen asiantuntijaportaaliin auttaa mobiilisti teollisuuden huoltotöissä

Mikko Luukkonen | 2018/01/16

Softabilityn myyntipäällikkö Mikko Luukkonen kertoo etäneuvonnan uusista keinoista ja lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä esim. laitteiden huollossa ja asennuksessa.

Lue postaus

Softabilitylle Great Place to Work -sertifikaatti

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/19

Softability Group Oy on tutkitusti hyvä työpaikka! Softability on saavuttanut erinomaisella tuloksella Great Place to Work® -sertifikaatin. Kiitos kaikkien softabilitylaisten, yhdessä olemme tehneet hyvän työpaikan, ja jatkamme yhdessä sen vaalimista ja kehittämistä.

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestystä vuodelle 2018!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/19

Vuosi 2017 lähenee loppuaan ja on aika kiittää yhteistyöstä ja toivottaa rauhaisaa joulun aikaa sekä menestyksekästä Uutta Vuotta 2018!

Lue postaus

Tutustu FIVR:n ja Tekesin VR/AR Industry of Finland -selvitykseen

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/18

FIVR toteutti Tekesille kattavan raportin Suomen VR/AR-markkinoista. Softability on yksi raportissa kuvatuista yrityksistä, joka toteuttaa lisätyn ja yhdistetyn todellisuuden sovelluksia yrityksille.

Lue postaus
Mikko Luukkonen, Sales Manager @ Softability Group Oy

Softability mukana EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumassa

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/11

Softability osallistuu EIT Digital Innovation Day 2017 -tapahtumaan Otaniemen Dipolissa tiistaina 12.12. Softabilityn Mikko Luukkonen pitchaa tapahtumassa.

Lue postaus

Kiitos #Slush17! Kiitos ständillä kävijät!

Hanna-Kaisa Jauhola | 2017/12/08

Softability Studio esitteli Slushissa omalla ständillään VIESTI-etätukiratkaisua ja älylaseille sekä mobiililaitteille suunniteltuja lisätyn ja yhdistetyn todellisuuden sovelluksia. Kiitos kaikille ständillämme käyneille. Arvonnan voittaja on selvillä.

Lue postaus