Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Konecranes on nostureita valmistava ja kunnossapitopalveluita tarjoava pörssiyhtiö, jonka asiakkaita ovat muun muassa konepaja- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit eri puolilla maailmaa. Tuotekehitys on erittäin tärkeä osa-alue Konecranesin liiketoiminnassa ja yritys hyödyntää teknologiaa innovatiivisesti palvellakseen asiakkaitansa jatkuvasti paremmin.

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta (Mixed Reality, MR) hyödyntävän Microsoft HoloLens 2 -älylasisovelluksen, jota on testattu Konecranesin Hämeenlinnan vaihdetehtaalla tuotantokäytössä. Tavoitteena oli saada laadunvarmistuksen työntekijöille älylasit, joilla on mahdollista visualisoida saapuneen materiaalierän tarkastusohjeet työntekijän näkökenttään, ja samalla työskennellä kädet vapaana. Lasien tuomia etuja ovat olleet tarkastuksen läpäisyajan lyheneminen (tuottavuuden kasvu) ja digitaalisten tarkastusohjeiden ajantasaisuus.

Tarkoitus oli myös nopeuttaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla. Älylasit ovat osa Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta.

Laadunvarmistusprosessin kehittämiseen ja resursointiin tunnistettiin olevan tarvetta. Mittakuvien etsiminen kansioista ja niiden ajantasaisuuden varmistaminen oli pitkälti yhden henkilön käsissä, kuten itse mittaaminenkin. Tästä syystä etenkin loma-aikoina tarkastuksien läpimeno takkusi. Nyt tarkastaja saa AR-lasien kautta viiveettä oikean dokumentin mittaamisen suorittamiseksi. Lisäksi AR-linssien tarjoamalla yhden käyttöliittymän ratkaisulla, tarkastaja kirjaa tarvittavat raportointityövaiheet ERP-järjestelmään samassa yhteydessä linssien avulla.

”Kiinnostus AR-lasien käytön opetteluun laajensi ryhmää. Idea AR-lasien hyödyntämiseen tarkastusprosessissa syntyi itse asiassa linsseihin tutustumisen ja testailun yhteydessä Softabilityn toimipisteessä”, kertoo Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes.

Älylasit henkilön päässä.

Älylasit tuovat huomattavaa hyötyä tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen

Konecranesin tapauksessa sovelluksen ja älylasien avulla pystyttiin parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta muun muassa poistamalla paperisten tarkastusohjeiden etsimiseen kuluva aika, helpottamalla mittausten suorittamista kädet vapaana ja mahdollistamalla tarkastuksen tulosten kirjaaminen älylaseilla työpisteeltä käsin. Prosessin kokonaisläpimenoaikaa saatiin merkittävästi lyhennettyä poistamalla edellä mainittuja manuaalisia työvaiheita. Nyt datan käsittely älylasien avulla kestää alle minuutin, kun siihen aikaisemmin käytettiin aikaa tapauskohtaisesti noin 6–10 minuuttia.

“Laitteen käyttö vaatii pientä harjaantumista, kuten kaikki uusi, mutta nyt HoloLens 2 toimii käyttäjälähtöisesti ja vähentää merkittävästi prosessiin käytettyä kokonaisaikaa”, Vepsäläinen toteaa.
Digitaaliset tarkastusohjeet ovat myös helposti saatavilla ja ajan tasalla verrattuna paperisiin. Tarkastusohjeet saadaan älylaseille näkyviin skannaamalla QR-koodi vastaanottomateriaalin paperisesta työohjeesta.

HoloLens 2 -älylasisovellusta ohjataan käsieleillä ja puheella. Raportointi ja muu tiedonsyöttö onnistuu älylasien virtuaalinäppäimistöllä tai langatonta Bluetooth-näppäimistöä hyödyntämällä.
Käyttäjä pystyy myös merkitsemään mahdolliset materiaalin poikkeamat tarkastusohjeen mitoista suoraan ohjeeseen ja ottamaan älylaseilla kuvakaappauksen. Tämä tallentuu automaattisesti laitteen muistiin mahdollista myöhempää raportointikäyttöä varten.

“Yhteistyö Softabilityn kanssa on sujunut kitkattomasti haluttujen muutosten toteuttamiseksi.”

Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes

Lisätietoa sovelluksesta:

Mikko Luukkonen, Softability Oy. Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358 50 554 3652

Mari Vepsäläinen, Konecranes, mari.vepsalainen@konecranes.com

Tutustu myös muihin lääketieteen ja teollisuuden laitevalmistajien lisätyn ja virtuaalitodellisuuden ratkaisuihimme!

Softability on johtava teollisuuden X-Reality -ratkaisujen toimittaja Suomessa. Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus