Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Konecranes on nostureita valmistava ja kunnossapitopalveluita tarjoava pörssiyhtiö, jonka asiakkaita ovat muun muassa konepaja- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit eri puolilla maailmaa. Tuotekehitys on erittäin tärkeä osa-alue Konecranesin liiketoiminnassa ja yritys hyödyntää teknologiaa innovatiivisesti palvellakseen asiakkaitansa jatkuvasti paremmin.

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta (Mixed Reality, MR) hyödyntävän Microsoft HoloLens 2 -älylasisovelluksen, jota on testattu Konecranesin Hämeenlinnan vaihdetehtaalla tuotantokäytössä. Tavoitteena oli saada laadunvarmistuksen työntekijöille älylasit, joilla on mahdollista visualisoida saapuneen materiaalierän tarkastusohjeet työntekijän näkökenttään, ja samalla työskennellä kädet vapaana. Lasien tuomia etuja ovat olleet tarkastuksen läpäisyajan lyheneminen (tuottavuuden kasvu) ja digitaalisten tarkastusohjeiden ajantasaisuus.

Tarkoitus oli myös nopeuttaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla. Älylasit ovat osa Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta.

Laadunvarmistusprosessin kehittämiseen ja resursointiin tunnistettiin olevan tarvetta. Mittakuvien etsiminen kansioista ja niiden ajantasaisuuden varmistaminen oli pitkälti yhden henkilön käsissä, kuten itse mittaaminenkin. Tästä syystä etenkin loma-aikoina tarkastuksien läpimeno takkusi. Nyt tarkastaja saa AR-lasien kautta viiveettä oikean dokumentin mittaamisen suorittamiseksi. Lisäksi AR-linssien tarjoamalla yhden käyttöliittymän ratkaisulla, tarkastaja kirjaa tarvittavat raportointityövaiheet ERP-järjestelmään samassa yhteydessä linssien avulla.

”Kiinnostus AR-lasien käytön opetteluun laajensi ryhmää. Idea AR-lasien hyödyntämiseen tarkastusprosessissa syntyi itse asiassa linsseihin tutustumisen ja testailun yhteydessä Softabilityn toimipisteessä”, kertoo Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes.

Älylasit henkilön päässä.

Älylasit tuovat huomattavaa hyötyä tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen

Konecranesin tapauksessa sovelluksen ja älylasien avulla pystyttiin parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta muun muassa poistamalla paperisten tarkastusohjeiden etsimiseen kuluva aika, helpottamalla mittausten suorittamista kädet vapaana ja mahdollistamalla tarkastuksen tulosten kirjaaminen älylaseilla työpisteeltä käsin. Prosessin kokonaisläpimenoaikaa saatiin merkittävästi lyhennettyä poistamalla edellä mainittuja manuaalisia työvaiheita. Nyt datan käsittely älylasien avulla kestää alle minuutin, kun siihen aikaisemmin käytettiin aikaa tapauskohtaisesti noin 6–10 minuuttia.

“Laitteen käyttö vaatii pientä harjaantumista, kuten kaikki uusi, mutta nyt HoloLens 2 toimii käyttäjälähtöisesti ja vähentää merkittävästi prosessiin käytettyä kokonaisaikaa”, Vepsäläinen toteaa.
Digitaaliset tarkastusohjeet ovat myös helposti saatavilla ja ajan tasalla verrattuna paperisiin. Tarkastusohjeet saadaan älylaseille näkyviin skannaamalla QR-koodi vastaanottomateriaalin paperisesta työohjeesta.

HoloLens 2 -älylasisovellusta ohjataan käsieleillä ja puheella. Raportointi ja muu tiedonsyöttö onnistuu älylasien virtuaalinäppäimistöllä tai langatonta Bluetooth-näppäimistöä hyödyntämällä.
Käyttäjä pystyy myös merkitsemään mahdolliset materiaalin poikkeamat tarkastusohjeen mitoista suoraan ohjeeseen ja ottamaan älylaseilla kuvakaappauksen. Tämä tallentuu automaattisesti laitteen muistiin mahdollista myöhempää raportointikäyttöä varten.

“Yhteistyö Softabilityn kanssa on sujunut kitkattomasti haluttujen muutosten toteuttamiseksi.”

Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes

Lisätietoa sovelluksesta:

Mikko Luukkonen, Softability Oy. Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358 50 554 3652

Mari Vepsäläinen, Konecranes, mari.vepsalainen@konecranes.com

Tutustu myös muihin lääketieteen ja teollisuuden laitevalmistajien lisätyn ja virtuaalitodellisuuden ratkaisuihimme!

Softability on johtava teollisuuden X-Reality -ratkaisujen toimittaja Suomessa. Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Do We Already Know Everything There Is to Know About Software Testing?

Kari Hakulinen | 2024/05/29

One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.

Lue postaus
A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus