Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Konecranes on nostureita valmistava ja kunnossapitopalveluita tarjoava pörssiyhtiö, jonka asiakkaita ovat muun muassa konepaja- ja prosessiteollisuus, telakat, satamat ja terminaalit eri puolilla maailmaa. Tuotekehitys on erittäin tärkeä osa-alue Konecranesin liiketoiminnassa ja yritys hyödyntää teknologiaa innovatiivisesti palvellakseen asiakkaitansa jatkuvasti paremmin.

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta (Mixed Reality, MR) hyödyntävän Microsoft HoloLens 2 -älylasisovelluksen, jota on testattu Konecranesin Hämeenlinnan vaihdetehtaalla tuotantokäytössä. Tavoitteena oli saada laadunvarmistuksen työntekijöille älylasit, joilla on mahdollista visualisoida saapuneen materiaalierän tarkastusohjeet työntekijän näkökenttään, ja samalla työskennellä kädet vapaana. Lasien tuomia etuja ovat olleet tarkastuksen läpäisyajan lyheneminen (tuottavuuden kasvu) ja digitaalisten tarkastusohjeiden ajantasaisuus.

Tarkoitus oli myös nopeuttaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla. Älylasit ovat osa Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta.

Laadunvarmistusprosessin kehittämiseen ja resursointiin tunnistettiin olevan tarvetta. Mittakuvien etsiminen kansioista ja niiden ajantasaisuuden varmistaminen oli pitkälti yhden henkilön käsissä, kuten itse mittaaminenkin. Tästä syystä etenkin loma-aikoina tarkastuksien läpimeno takkusi. Nyt tarkastaja saa AR-lasien kautta viiveettä oikean dokumentin mittaamisen suorittamiseksi. Lisäksi AR-linssien tarjoamalla yhden käyttöliittymän ratkaisulla, tarkastaja kirjaa tarvittavat raportointityövaiheet ERP-järjestelmään samassa yhteydessä linssien avulla.

”Kiinnostus AR-lasien käytön opetteluun laajensi ryhmää. Idea AR-lasien hyödyntämiseen tarkastusprosessissa syntyi itse asiassa linsseihin tutustumisen ja testailun yhteydessä Softabilityn toimipisteessä”, kertoo Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes.

Älylasit henkilön päässä.

Älylasit tuovat huomattavaa hyötyä tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen

Konecranesin tapauksessa sovelluksen ja älylasien avulla pystyttiin parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta muun muassa poistamalla paperisten tarkastusohjeiden etsimiseen kuluva aika, helpottamalla mittausten suorittamista kädet vapaana ja mahdollistamalla tarkastuksen tulosten kirjaaminen älylaseilla työpisteeltä käsin. Prosessin kokonaisläpimenoaikaa saatiin merkittävästi lyhennettyä poistamalla edellä mainittuja manuaalisia työvaiheita. Nyt datan käsittely älylasien avulla kestää alle minuutin, kun siihen aikaisemmin käytettiin aikaa tapauskohtaisesti noin 6–10 minuuttia.

“Laitteen käyttö vaatii pientä harjaantumista, kuten kaikki uusi, mutta nyt HoloLens 2 toimii käyttäjälähtöisesti ja vähentää merkittävästi prosessiin käytettyä kokonaisaikaa”, Vepsäläinen toteaa.
Digitaaliset tarkastusohjeet ovat myös helposti saatavilla ja ajan tasalla verrattuna paperisiin. Tarkastusohjeet saadaan älylaseille näkyviin skannaamalla QR-koodi vastaanottomateriaalin paperisesta työohjeesta.

HoloLens 2 -älylasisovellusta ohjataan käsieleillä ja puheella. Raportointi ja muu tiedonsyöttö onnistuu älylasien virtuaalinäppäimistöllä tai langatonta Bluetooth-näppäimistöä hyödyntämällä.
Käyttäjä pystyy myös merkitsemään mahdolliset materiaalin poikkeamat tarkastusohjeen mitoista suoraan ohjeeseen ja ottamaan älylaseilla kuvakaappauksen. Tämä tallentuu automaattisesti laitteen muistiin mahdollista myöhempää raportointikäyttöä varten.

“Yhteistyö Softabilityn kanssa on sujunut kitkattomasti haluttujen muutosten toteuttamiseksi.”

Mari Vepsäläinen, kehityspäällikkö, Konecranes

Lisätietoa sovelluksesta:

Mikko Luukkonen, Softability Oy. Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358 50 554 3652

Mari Vepsäläinen, Konecranes, mari.vepsalainen@konecranes.com

Tutustu myös muihin lääketieteen ja teollisuuden laitevalmistajien lisätyn ja virtuaalitodellisuuden ratkaisuihimme!

Softability on johtava teollisuuden X-Reality -ratkaisujen toimittaja Suomessa. Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari 28.3.2023: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa ti 28.3.2023 klo 10. Ilmoittaudu mukaan!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Lataa webinaaritallenne, jossa kuulet miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus

Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Lue postaus