Laadunvarmistus – ohjelmistotestaaja on tärkeä lenkki ohjelmistokehityksessä

Nora Nirhamo | 2022/04/07

Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.

Ohjelmistokehitystä voi tehdä kovin monella tapaa ja usein oleellista onkin mille toimialalle ohjelmistoa ollaan tekemässä. Painottuvatko tekemisessä enemmän aikatauluun liittyvät tekijät vai laadulliset kriteerit? Me Softabilityllä teemme ohjelmistoja muun muassa lääketieteen tarpeisiin, joten meillä kehitystä tehdään ennen kaikkea laadukkaasti – ja suurella sydämellä.

Laadunvarmistus on keskeinen osa ohjelmistokehitystä – kun ohjelmia ajetaan esimerkiksi laboratorioissa taudin määritykseen liittyvissä asioissa, ei virheitä saa tulla, sillä niiden seuraukset voivat olla hyvin ikäviä. Ohjelmoijat eivät kuitenkaan onneksi ole yksin vastuussa koodinsa laadusta, vaan heidän kanssaan laadukkaita tuotteita rakentamassa ovat myös ohjelmistotestaajat. Koodiin jääneitä virheitä etsitään sekä käsipelillä manuaalisesti testaten ja kokeillen että myös automatisoidusti.

Merkityksellinen ohjelmistokehitys edellyttää osaavia ja omistautuneita asiantuntijoita niin ohjelmistokehityksen kuin laadunvarmistuksenkin pariin. Seuraavaksi annamme äänen kahdelle piinkovalle laadunvarmistuksen ammattilaiselle, jotka kertovat työstään Softabilityllä.

Mauri Jokela – toistamiseen Softabilityllä ohjelmistotestaajana

Mauri Jokelalla on takanaan pitkä ura laadunvarmistuksen parissa. Uran hän aloitti 1990-luvun puolivälissä koodarina jonka jälkeen vuonna -98 Jokela siirtyi laadunvarmistuksen pariin. Vuosituhannen vaihteessa ura vei Atlantin toiselle puolelle rakentamaan automaattista testijärjestelmää matkapuhelinverkkojen laitteistojen tuotantoon.

– Työskentelin Nokialla, jossa käytettiin Pekka Klärckin 2005 kehittämää Robotframework-testiautomaatioympäristöä. Olenkin käyttänyt Robotframeworkkia melkein sen ensiaskeleista lähtien.

Kun vuonna 2011 oli aika palata Suomeen, osallistui Jokela rekrytointimessuille, jossa hän sai ensikosketuksen Softabilityyn.

– Softabilityltä soitettiin messujen jälkeen ja aloitin työt. Ensimmäisen projektin parissa vierähti Softabilityn riveissä muutama vuosi, jonka jälkeen siirryin asiakkaalle kokonaan.

Vuonna 2020 Jokela sai soiton rekrytoijalta, joka etsi osaavaa tekijää asiakasyritykselleen.

– Pian rekrytoijan kanssa käydyn keskustelun jälkeen Janne Repo soitteli ja vaihdettiin kuulumiset. Ympyrä sulkeutui, ja palasin Softabilitylle.

Sellaista testiautomaatiota, mitä asiakas tarvitsee

Konsulttitalona Softability tekee juuri sellaista testausta, mitä asiakasyritys tarvitsee ja haluaa tehtävän. Testaajilla onkin mahdollisuus päästä työskentelemään sellaisten projektien parissa, jotka sopivat heille parhaiten.

Mauri Jokela on työskennellyt Softabilityllä kahdessa eri asiakasprojektissa.

– Ensimmäisellä kierroksella olin mukana rakentamassa testiautomaatiota Suunnon sukellustietokoneille.

Tällä hetkellä Jokela on osa tiimiä, joka kehittää testiautomaatiojärjestelmää ABB:lle.

– Tiimimme tehtävänä on rakentaa testiautomaatiojärjestelmää softakirjaston laadunvarmistukseen.

Jokela on kyseisessä projektissa tiimin ainut Softability-vahvistus. Softabilityn asiantuntijoita työskentelee ABB:llä kuitenkin useissa muissa projekteissa ohjelmoinnin ja laadunvarmistuksen parissa.

– Pääsääntöisesti projektit kestävät alallamme kauan. Projektien pituus johtuu siitä, että tuotteiden laatua täytyy varmistaa niin pitkään, kuin tuotetta tehdään ja se on käytössä.

Pääasiassa testiautomaation parissa työskentelevä Jokela kertoo, että manuaalitestauksella on paikkansa myös hänen työnkuvassaan.

– Vaikka kyseessä onkin testiautomaatio, niin ei se aivan ilman ihmistä toimi. Systeemiä, joka tuotetta automaattisesti testaa, täytyy koko ajan kehittää ja varsinainen testaus pitää toteuttaa ensin manuaalisesti, jonka jälkeen automatisoinnin saa pyörimään.

Ongelmien ratkaisu parasta ohjelmistotestaajan työssä

Jokela on viihtynyt laadunvarmistuksen parissa pitkään.

– Viihdyn työssäni, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista päivää. Joskus joku bitti menee poikittain ja sitten raavitaan päätä kaksin käsin vähän aikaa ja homma laitetaan taas pyörimään.

Tiukasti ylhäältä päin koordinoidut työpäivät ja jatkuva olan yli kurkkiminen eivät Jokelaa kiinnosta.

– On hienoa, että työn toteutukseen saa vapaat kädet sen jälkeen, kun aikataulut on yhdessä sovittu. On mukava, kun töitä voi tehdä myös vaikka mökiltä käsin. Riittää, kunhan koneeseen saa virtaa ja nettiyhteys toimii niin hommat pyörii.

Rodica Tuuloskoski – “Ohjelmistotestaus on mun juttu”

Rodica Tuuloskoski on työskennellyt Softabilityllä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nykyään manuaalitestauksen parissa työskentelevä Tuuloskoski on alanvaihtaja – ensimmäisen tutkintonsa hän suoritti fysiikasta ja siirtyi IT-alalle 15 vuotta sitten.

Uransa IT-alalla Tuuloskoski aloitti konsulttina Nokialla ohjelmistokehityksen parissa. Pian Tuuloskoski huomasi, että ohjelmistotestaus on enemmän hänen juttunsa.

– Mikä voisikaan olla parempaa, kuin yrittää rikkoa asioita ja lopulta saada siitä palkkaa, Tuuloskoski kertoo pilkettä silmäkulmassaan.

Testaajan työn ytimessä onkin virheiden löytäminen koodista, jotta ohjelmisto toimii moitteettomasti kaikkien käyttäjien hyppysissä.

– Arvostan laadukkaita tuotteita, joten työskentely testauksen parissa tuntuu mielekkäältä.

Ohjelmistotestaaja nauttii myös työn tuomista haasteista.

– Tykkään käyttää aivojani ja ratkaista loogista päättelykykyä vaativia ongelmia. Tämä on myös tapani rentoutua.

Ohjelmistotestaajan matka – harjoittelijasta Scrum Masteriksi

Uransa Softabilityllä Tuuloskoski aloitti harjoittelijana.

– Työn löytäminen aikoinaan ei ollut helppoa. Sain onnekseni trainee-paikan Softabilityltä ja hyvin pian pääsinkin työskentelemään asiakasprojektissa. Ei mennyt kauaa, ja minut palkattiin vakituiseksi työntekijäksi.

Softability on mahdollistanut Tuuloskoskelle oman osaamisen kehittämisen. Vuosien aikana Tuuloskoski on päässyt työskentelemään useiden eri projektien ja asiakkaiden kanssa. Projektit ovat sijoittuneen niin talouden, lääketieteen kuin terveydenhuollon pariin.

Tällä hetkellä työpöydällä on Softabilityn omaan tuotteeseen, XReachiin liittyvä projekti.

– Työ on todella haastavaa, mutta myös palkitsevaa, monilla eri tasoilla. Projekti on vasta aluillaan, joten se kasvaa koko ajan ja pääsen kehittämään osaamistani työn kasvun myötä.

Tuuloskoski saikin vastikään lisää vastuuta projektissa.

– Aikaisemmissa rooleissa olen ollut osa tiimiä, mutta nyt olen uudessa, vastuullisemmassa Scrum Masterin roolissa. Olen päässyt kouluttautumaan ja kehittämään osaamistani uuden toimenkuvan tiimoilta, mitä pidän tärkeänä.

Ohjelmointialalla ei ole tavatonta, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa muutamien vuosien jälkeen. Tuuloskoski on kuitenkin viihtynyt Softabilityllä hyvin, eikä näe tarvetta siirtyä muualle.

– Siinä missä osa tällä alalla työskentelevistä vaihtaa työnantajaa, olen minä vaihtanut projektia. Näin olen saanut vaihtelua ja päässyt kehittämään taitojani.

Yhteiset tapahtumat tärkeitä

Etätyöhön siirtyminen on näkynyt myös Softabilityn toimistolla. Monet ovat siirtyneet työskentelemään kotoa käsin ja konsultteina asiakasyrityksissä toimivat työskentelevät kuka mistäkin – osa asiakkaiden toimitiloissa, osa kotona.

Yhteistä toimintaa työntekijöille järjestetään kuitenkin mahdollisuuksien mukaan kuukausittain. Tätä Tuuloskoski pitää erittäin tärkeänä etenkin muualla työskentelevien konsulttien näkökulmasta.

– On tärkeää, että meillä on säännöllisesti tapahtumia, joihin myös muualla työskentelevät konsultit voivat osallistua. Muualla työskenteleviä konsultteja kun harvemmin toimistolla näkee.

– Yhteisten tapahtumien lisäksi olemme perustaneet eri aiheisiin liittyviä klubeja. Softability mahdollistaa myös työntekijöiden pallopelit toimiston läheisessä urheilukeskuksessa ja toimiston alakerrassa sijaitsee myös työntekijöiden käytössä oleva kuntosali.

Ohjelmistotalo, jossa työntekijöistä välitetään

Henkilöstötutkimuksen mukaan 94 prosenttia softabilylaisista pitää Softabilityä todella hyvänä työpaikkana.

Jokelalta ja Tuuloskoskelta kiitosta saa muun muassa työn tekemisen vapaus, välitön ilmapiiri, hyvä työyhteisö, johtaminen sekä työntekijöiden kuunteleminen.

– Softabilityllä ei ole pingotusta mihinkään suuntaan, Jokela kertoo.

– Meillä on täällä hyvä työyhteisö ja mukavat kollegat. Softability on matalahierarkinen organisaatio, jossa johto kuuntelee työntekijöitään. Mahdollisiin ongelmiin puututaan ja pyyntöihin sekä tarpeisiin vastataan nopeasti, Tuuloskoski kertoo.

– Softabilityllä on hyvä olla töissä, päättävät Tuuloskoski ja Jokela.

Laadunvarmistajien lisäksi myös meillä työskentelevät ohjelmistokehittäjät ovat kertoneet työstään. Lue siis, millaista työskentely ohjelmistokehityksen parissa Softabilityllä on.

Jos työ Softabilityn tiimissä kiinnostaa, tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme. Kanssamme pääset työskentelemään merkityksellisen ohjelmistokehityksen parissa.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus