Laadunvarmistus – ohjelmistotestaaja on tärkeä lenkki ohjelmistokehityksessä

Nora Nirhamo | 2022/04/07

Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.

Ohjelmistokehitystä voi tehdä kovin monella tapaa ja usein oleellista onkin mille toimialalle ohjelmistoa ollaan tekemässä. Painottuvatko tekemisessä enemmän aikatauluun liittyvät tekijät vai laadulliset kriteerit? Me Softabilityllä teemme ohjelmistoja muun muassa lääketieteen tarpeisiin, joten meillä kehitystä tehdään ennen kaikkea laadukkaasti – ja suurella sydämellä.

Laadunvarmistus on keskeinen osa ohjelmistokehitystä – kun ohjelmia ajetaan esimerkiksi laboratorioissa taudin määritykseen liittyvissä asioissa, ei virheitä saa tulla, sillä niiden seuraukset voivat olla hyvin ikäviä. Ohjelmoijat eivät kuitenkaan onneksi ole yksin vastuussa koodinsa laadusta, vaan heidän kanssaan laadukkaita tuotteita rakentamassa ovat myös ohjelmistotestaajat. Koodiin jääneitä virheitä etsitään sekä käsipelillä manuaalisesti testaten ja kokeillen että myös automatisoidusti.

Merkityksellinen ohjelmistokehitys edellyttää osaavia ja omistautuneita asiantuntijoita niin ohjelmistokehityksen kuin laadunvarmistuksenkin pariin. Seuraavaksi annamme äänen kahdelle piinkovalle laadunvarmistuksen ammattilaiselle, jotka kertovat työstään Softabilityllä.

 

Mauri Jokela – toistamiseen Softabilityllä ohjelmistotestaajana

Mauri Jokelalla on takanaan pitkä ura laadunvarmistuksen parissa. Uran hän aloitti 1990-luvun puolivälissä koodarina jonka jälkeen vuonna -98 Jokela siirtyi laadunvarmistuksen pariin. Vuosituhannen vaihteessa ura vei Atlantin toiselle puolelle rakentamaan automaattista testijärjestelmää matkapuhelinverkkojen laitteistojen tuotantoon.

– Työskentelin Nokialla, jossa käytettiin Pekka Klärckin 2005 kehittämää Robotframework-testiautomaatioympäristöä. Olenkin käyttänyt Robotframeworkkia melkein sen ensiaskeleista lähtien.

Kun vuonna 2011 oli aika palata Suomeen, osallistui Jokela rekrytointimessuille, jossa hän sai ensikosketuksen Softabilityyn.

– Softabilityltä soitettiin messujen jälkeen ja aloitin työt. Ensimmäisen projektin parissa vierähti Softabilityn riveissä muutama vuosi, jonka jälkeen siirryin asiakkaalle kokonaan.

Vuonna 2020 Jokela sai soiton rekrytoijalta, joka etsi osaavaa tekijää asiakasyritykselleen.

– Pian rekrytoijan kanssa käydyn keskustelun jälkeen Janne Repo soitteli ja vaihdettiin kuulumiset. Ympyrä sulkeutui, ja palasin Softabilitylle.

 

Sellaista testiautomaatiota, mitä asiakas tarvitsee

Konsulttitalona Softability tekee juuri sellaista testausta, mitä asiakasyritys tarvitsee ja haluaa tehtävän. Testaajilla onkin mahdollisuus päästä työskentelemään sellaisten projektien parissa, jotka sopivat heille parhaiten.

Mauri Jokela on työskennellyt Softabilityllä kahdessa eri asiakasprojektissa.

– Ensimmäisellä kierroksella olin mukana rakentamassa testiautomaatiota Suunnon sukellustietokoneille.

Tällä hetkellä Jokela on osa tiimiä, joka kehittää testiautomaatiojärjestelmää ABB:lle.

– Tiimimme tehtävänä on rakentaa testiautomaatiojärjestelmää softakirjaston laadunvarmistukseen.

Jokela on kyseisessä projektissa tiimin ainut Softability-vahvistus. Softabilityn asiantuntijoita työskentelee ABB:llä kuitenkin useissa muissa projekteissa ohjelmoinnin ja laadunvarmistuksen parissa.

– Pääsääntöisesti projektit kestävät alallamme kauan. Projektien pituus johtuu siitä, että tuotteiden laatua täytyy varmistaa niin pitkään, kuin tuotetta tehdään ja se on käytössä.

Pääasiassa testiautomaation parissa työskentelevä Jokela kertoo, että manuaalitestauksella on paikkansa myös hänen työnkuvassaan.

– Vaikka kyseessä onkin testiautomaatio, niin ei se aivan ilman ihmistä toimi. Systeemiä, joka tuotetta automaattisesti testaa, täytyy koko ajan kehittää ja varsinainen testaus pitää toteuttaa ensin manuaalisesti, jonka jälkeen automatisoinnin saa pyörimään.

 

Ongelmien ratkaisu parasta ohjelmistotestaajan työssä

Jokela on viihtynyt laadunvarmistuksen parissa pitkään.

– Viihdyn työssäni, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista päivää. Joskus joku bitti menee poikittain ja sitten raavitaan päätä kaksin käsin vähän aikaa ja homma laitetaan taas pyörimään.

Tiukasti ylhäältä päin koordinoidut työpäivät ja jatkuva olan yli kurkkiminen eivät Jokelaa kiinnosta.

– On hienoa, että työn toteutukseen saa vapaat kädet sen jälkeen, kun aikataulut on yhdessä sovittu. On mukava, kun töitä voi tehdä myös vaikka mökiltä käsin. Riittää, kunhan koneeseen saa virtaa ja nettiyhteys toimii niin hommat pyörii.

 

Rodica Tuuloskoski – “Ohjelmistotestaus on mun juttu”

Rodica Tuuloskoski on työskennellyt Softabilityllä jo yli kymmenen vuoden ajan. Nykyään manuaalitestauksen parissa työskentelevä Tuuloskoski on alanvaihtaja – ensimmäisen tutkintonsa hän suoritti fysiikasta ja siirtyi IT-alalle 15 vuotta sitten.

Uransa IT-alalla Tuuloskoski aloitti konsulttina Nokialla ohjelmistokehityksen parissa. Pian Tuuloskoski huomasi, että ohjelmistotestaus on enemmän hänen juttunsa.

– Mikä voisikaan olla parempaa, kuin yrittää rikkoa asioita ja lopulta saada siitä palkkaa, Tuuloskoski kertoo pilkettä silmäkulmassaan.

Testaajan työn ytimessä onkin virheiden löytäminen koodista, jotta ohjelmisto toimii moitteettomasti kaikkien käyttäjien hyppysissä.

– Arvostan laadukkaita tuotteita, joten työskentely testauksen parissa tuntuu mielekkäältä.

Ohjelmistotestaaja nauttii myös työn tuomista haasteista.

– Tykkään käyttää aivojani ja ratkaista loogista päättelykykyä vaativia ongelmia. Tämä on myös tapani rentoutua.

 

Ohjelmistotestaajan matka – harjoittelijasta Scrum Masteriksi

Uransa Softabilityllä Tuuloskoski aloitti harjoittelijana.

– Työn löytäminen aikoinaan ei ollut helppoa. Sain onnekseni trainee-paikan Softabilityltä ja hyvin pian pääsinkin työskentelemään asiakasprojektissa. Ei mennyt kauaa, ja minut palkattiin vakituiseksi työntekijäksi.

Softability on mahdollistanut Tuuloskoskelle oman osaamisen kehittämisen. Vuosien aikana Tuuloskoski on päässyt työskentelemään useiden eri projektien ja asiakkaiden kanssa. Projektit ovat sijoittuneen niin talouden, lääketieteen kuin terveydenhuollon pariin.

Tällä hetkellä työpöydällä on Softabilityn omaan tuotteeseen, XReachiin liittyvä projekti.

– Työ on todella haastavaa, mutta myös palkitsevaa, monilla eri tasoilla. Projekti on vasta aluillaan, joten se kasvaa koko ajan ja pääsen kehittämään osaamistani työn kasvun myötä.

Tuuloskoski saikin vastikään lisää vastuuta projektissa.

– Aikaisemmissa rooleissa olen ollut osa tiimiä, mutta nyt olen uudessa, vastuullisemmassa Scrum Masterin roolissa. Olen päässyt kouluttautumaan ja kehittämään osaamistani uuden toimenkuvan tiimoilta, mitä pidän tärkeänä.

Ohjelmointialalla ei ole tavatonta, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa muutamien vuosien jälkeen. Tuuloskoski on kuitenkin viihtynyt Softabilityllä hyvin, eikä näe tarvetta siirtyä muualle.

– Siinä missä osa tällä alalla työskentelevistä vaihtaa työnantajaa, olen minä vaihtanut projektia. Näin olen saanut vaihtelua ja päässyt kehittämään taitojani.

 

Yhteiset tapahtumat tärkeitä

Etätyöhön siirtyminen on näkynyt myös Softabilityn toimistolla. Monet ovat siirtyneet työskentelemään kotoa käsin ja konsultteina asiakasyrityksissä toimivat työskentelevät kuka mistäkin – osa asiakkaiden toimitiloissa, osa kotona.

Yhteistä toimintaa työntekijöille järjestetään kuitenkin mahdollisuuksien mukaan kuukausittain. Tätä Tuuloskoski pitää erittäin tärkeänä etenkin muualla työskentelevien konsulttien näkökulmasta.

– On tärkeää, että meillä on säännöllisesti tapahtumia, joihin myös muualla työskentelevät konsultit voivat osallistua. Muualla työskenteleviä konsultteja kun harvemmin toimistolla näkee.

– Yhteisten tapahtumien lisäksi olemme perustaneet eri aiheisiin liittyviä klubeja. Softability mahdollistaa myös työntekijöiden pallopelit toimiston läheisessä urheilukeskuksessa ja toimiston alakerrassa sijaitsee myös työntekijöiden käytössä oleva kuntosali.

 

Ohjelmistotalo, jossa työntekijöistä välitetään

Henkilöstötutkimuksen mukaan 94 prosenttia softabilylaisista pitää Softabilityä todella hyvänä työpaikkana.

Jokelalta ja Tuuloskoskelta kiitosta saa muun muassa työn tekemisen vapaus, välitön ilmapiiri, hyvä työyhteisö, johtaminen sekä työntekijöiden kuunteleminen.

– Softabilityllä ei ole pingotusta mihinkään suuntaan, Jokela kertoo.

– Meillä on täällä hyvä työyhteisö ja mukavat kollegat. Softability on matalahierarkinen organisaatio, jossa johto kuuntelee työntekijöitään. Mahdollisiin ongelmiin puututaan ja pyyntöihin sekä tarpeisiin vastataan nopeasti, Tuuloskoski kertoo.

– Softabilityllä on hyvä olla töissä, päättävät Tuuloskoski ja Jokela.

Laadunvarmistajien lisäksi myös meillä työskentelevät ohjelmistokehittäjät ovat kertoneet työstään. Lue siis, millaista työskentely ohjelmistokehityksen parissa Softabilityllä on.

 

Jos työ Softabilityn tiimissä kiinnostaa, tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme. Kanssamme pääset työskentelemään merkityksellisen ohjelmistokehityksen parissa.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Lataa webinaaritallenne, jossa kuulet miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus

Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Lue postaus

HoloLens 2 -älylasisovellus tukee oppimista ja nopeuttaa uusien työntekijöiden perehtymistä

Nora Nirhamo | 2022/05/11

Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: XR-teknologiat perehdytyksen ja koulutuksen tukena

Nora Nirhamo | 2022/05/09

Lataa webinaaritallenne yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!

Lue postaus