Lisätty todellisuus etäneuvonnassa yhdistettynä älykkääseen asiantuntijaportaaliin auttaa mobiilisti teollisuuden huoltotöissä

Mikko Luukkonen | 2018/01/16

Softabilityn myyntipäällikkö Mikko Luukkonen kertoo etäneuvonnan uusista keinoista ja lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä esim. laitteiden huollossa ja asennuksessa.

Haaste on tuttu: teknikko tai kenttätyöntekijä tarvitsee asiantuntijan apua, koska ei pysty yksin ratkaisemaan työtehtävää, kuten esimerkiksi laitteen asennusta, korjausta tai huoltoa.

– Vastaavia tarpeita voi löytyä monelta eri alalta. Esimerkiksi teollisuudessa, huoltotöissä, rakennus- ja kiinteistöalalla sekä vakuutusalalla on paljon erilaisia käyttökohteita, kertoo Mikko Luukkonen lisätyn todellisuuden ratkaisuihin keskittyvästä Softability Studiosta.

Miten lisätty todellisuus tukee huolto- tai asennusprosessia?

Luukkonen kuvaa esimerkkien kautta etätuen tarvetta ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä:

– Esimerkiksi teknikon tai huoltomiehen osaaminen voi loppua kesken, eikä kaikkien laitteiden tuotemanuaaleja tai ohjekirjoja ole mukana. Ehkä oikean ohjeen löytäminen vie liikaa aikaa tai sitä ei edes ole saatavilla. Laite voi olla myös uusi, jolloin tarvittu osaaminen löytyy ainoastaan laitevalmistajan organisaatiosta, Luukkonen kertoo.

Nykyteknologia onneksi mahdollistaa live-videon välityksellä tapahtuvan etätuen ja -neuvonnan, jossa kenttätyöntekijä voi olla reaaliaikaisessa videoyhteydessä toisessa paikassa olevan asiantuntijan kanssa ja välittää videokuvaa siitä, mitä parhaillaan näkee.

– Työntekijällä on kentällä mukanaan älypuhelin tai älylasit, joiden kanssa hän voi olla yhteydessä vaikkapa toisella puolella maailmaa olevan asiantuntijan kanssa. Asiantuntija käyttää etäneuvontaan suunniteltua portaalia, jonka kautta hän näkee live-videon välityksellä tarkan tilanteen kentällä ja voi keskustella työntekijän kanssa ratkaisusta. Asiantuntija voi neuvoa työntekijää ja piirtää ohjeita suoraan videokuvaan.

Kun asiantuntija neuvoo ja antaa visuaalisia työohjeita lisätyn todellisuuden avulla suoraan kohteeseen, kentällä oleva henkilö pystyy suorittamaan tehtävän nopeammin ja laadukkaammin.

– Ohjeena voi olla esimerkiksi: “Aloita tästä, tee seuraavaksi tämä ja muista varoa tuota” tai ”Avaa nämä osat ja lisää osa X työkalupakista laitteen kohtaan Y”. Merkinnät ja ohjeet näkyvät kohteessa mobiililaitteen ruudulla tai älylasien näkökentässä, ja työntekijä pystyy selaamaan eri ohjeiden välillä ja palaamaan niihin myöhemmin uudelleen.


Tyypillisesti ohjeet ovat annotaatiotyökaluilla tehtyjä merkintöjä kuvan päälle, mutta myös tekstiohjeiden, dokumenttien (esim. ohjeet ja manuaalit), kuvien ja 3D-mallien lähetys onnistuu kätevästi.

Lähitulevaisuudessa lisätyn todellisuuden avulla asennettavan tai huollettavan kohteen 3D CAD-malli voidaan myös sijoittaa fyysisen laitteen päälle automaattisesti, puhutaan kohteiden jäljittämisestä (eng. object tracking). Tätä kohteen 3D-mallia animoimalla voidaan työohjeet esittää erittäin helposti ymmärrettävässä muodossa ikään kuin hologrammin tyyppisenä kuvana. Ohjeet leijuvat ilmassa riippumatta siitä, mistä kulmasta kohdetta katsotaan.

Mobiilin tai älylaseilla tuetun työnohjauksen taustalla älykäs asiantuntijaportaali

Tärkeä kilpailutekijä etänä tehtävässä työnohjauksessa on älykäs asiantuntijaportaali, joka osaa automaattisesti välittää ongelman oikealle asiantuntijalle ratkaistavaksi.

– Jos tietyn laitteen tuntemusta vaativia huoltotehtäviä on tehty aiemmin VIESTI-etätukiratkaisun tukemana, asiantuntijaportaali osaa yhdistää tapauksen oikealle asiantuntijalle palvelupyynnön metatietojen avulla, Luukkonen kuvaa. Samalla neuvontaprosesseista kertyy historiatietoa ja analytiikkaa, jolla uusia huoltoprosesseja ja palvelupyyntöjä voidaan jatkossa ohjata entistä tarkemmin.

Teknisesti asiantuntijaportaalin taustalla on avoimen lähdekoodin WEB Real-Time Communications (RTC)-kirjasto, joka tarjoaa selaimille ja mobiilisovelluksille kyvyn reaaliaikaiseen kommunikaatioon. Lisätyn teknologian toteutuksissa hyödynnetään myös konenäköohjelmistokirjasto Vuforiaa, joka mahdollistaa muun muassa live-videokuvaan piirtämisen ja kohteiden jäljityksen 3D CAD-mallin perusteella.

– Tarvittaessa toteutus räätälöidään ja integroidaan asiakaskohtaisesti, jolloin asiakas saa omannäköisensä järjestelmän, Mikko Luukkonen kertoo.

Loppuun hän haluaa tehdä selkeän pesäeron viestintäpalveluiden tarjoajiin:

VIESTI-etätukiratkaisu ei ole vain videokuvan välityssovellus, vaan se tarjoaa älykkään asiantuntijaportaalin ja mahdollistaa lisätyn todellisuuden hyödyntämisen etäneuvonnassa.


Kirjoitus on alun perin julkaistu itewikin blogimediassa Mikko Luukkosen haastattelun pohjalta.

Lisätietoa:

Softability Group Oy, Mikko Luukkonen, Myyntipäällikkö, mikko.luukkonen(a)softability.fi

Lisätietoa VIESTI-etätukiratkaisusta

 

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus