Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Pitkän uran ohjelmistoalalla tehnyt Senior Software Engineer Marko Meinander nauttii laadukkaan ja hyvin suunnitellun softan tekemisestä, pitää erityisen mieluisana C#-ohjelmistokieltä ja harrastaa vapaa-ajallaan innokkaasti liikuntaa.

In house -kehittäjästä konsultin kenkiin

Ennen Softabilitylle konsultiksi siirtymistä Marko oli työskennellyt eri projekteissa in house-kehittäjänä. Marko mieltää itsensä asiantuntijaksi, joka työskentelee mielellään samassa projektissa pitkään päästen pureutumaan niihin kunnolla.

– Onneksi tähän on mahdollisuus myös konsulttina ja parin viime vuoden ajan olen työskennellyt Varianilla osallistuen syövän sädehoitohoidon suunnittelujärjestelmän kehittämiseen.

Marko työskentelee Ethos-nimisen ohjelmiston parissa, joka on Varianin uuden sukupolven tuote sädehoitojen suunnitteluun ja hallintaan.

Vuosien aikana projektien mittasuhteet ovat muuttuneet. Tämänhetkinen projekti on suurin projekti ja ohjelmistokokonaisuus, jonka parissa Marko on työskennellyt.

– Tästä ei enää projektin koon tarvitse kasvaa, tämä on riittävä.

Monipuolisia tehtäviä työuralla

Miten Marko alkujaan päätyi ohjelmointialalle? Lukioaikainen fysiikan ja kemian opettaja suositteli hakemaan teknilliseen korkeakouluun, nykyiseen Aalto-yliopistoon, minne Marko päätti hakea.

– Opiskelin sähkötekniikkaa. Kaikenlaiset koodaushommat rupesivat kuitenkin kiinnostamaan ja sisällytin opintoihin paljon tietotekniikkaa ja koodausta. Kesätöihin pyrin aina koodauksen pariin ja siitä se sitten lähti. Kouluun hakiessa olin menossa vähän eri alalle, mutta ohjelmointi vei mukanaan.

Markon urasta ensimmäiset 13 vuotta vierähtivätkin teollisuuden laitevalmistajalla erilaisten säänmittauslaitteiden parissa.

– Laskentaa, radiosondin datan käsittelyä, kaikenlaista sään mittaamiseen liittyvää, Marko muistelee työuransa alkua. Radiosondi on laite, joita lähetetään yläilmakehään mittaamaan ilmakehän ominaisuuksia.

Seuraava työpaikka löytyi urheiluteknologiayrityksestä. Kymmenen siellä vietetyn vuoden aikana Marko työskenteli ensimmäisen kerran Amazon Web Services -pilvipalveluiden parissa.

– Siellä pääsin mukaan uuteen Movescount projektiin, jossa tehtiin pilvipalvelusysteemiä. Systeemissä käsiteltiin kaikki yrityksen sykemittaristoista tulevat datat. Projekti oli iso, sillä palvelulla oli yli 2 miljoonaa käyttäjää.

Tämän jälkeen matka jatkui teollisuusympäristöön.

– Työskentelin kyseisen yrityksen yksikössä, joka teki reaaliaikatietokantaa firman sisäiseen käyttöön ja asiakkaille. Tällainen tietokanta pystyy ottamaan valtavan määrän dataa sisään ja tekemään siitä kaikenlaisia pieniä laskelmia ja prosessointia nopeasti.

Sisäänajo uuteen työhön vie aikaa

Teollisuusyrityksessä tehtävä työ ei ihan vastannut Markon toiveita, joten hän ryhtyi etsimään uutta tehtävää. Yhteydenotto Softabilityn toimitusjohtajaan Janne Repoon johti siihen, että Marko siirtyi konsultiksi Softabilitylle.

Marko on pitänyt siitä, että hän on päässyt työskentelemään konsulttinakin samoissa projekteissa pitkään.

– Uusien prosessien ja tapojen opettelu on usein raskasta. Toisaalta, jos työ on nopeasti omaksuttavaa, voi nopeat työnvaihdot toimiakin.

Nykyisessä projektissa sisäänajo vei aikaa – ohjelmisto on valtava ja sitä tehdään useasta eri maasta usean eri tiimin avulla.

– Tämän kaltaiseen projektiin kärryille pääsemiseen menee vuosia, kun opeteltavaa on niin paljon. Siksi täälläkin halutaan, että tänne päätyvät ovat projektissa pitkään.

Roppakaupalla eri ohjelmistokieliä

Ohjelmointikieliä Marko on ehtinyt uransa aikana käyttämään useita. Erityisen mieluisana hän pitää C#-ohjelmointikieltä, josta hänellä onkin kaikkein pisin kokemus.

– Viimeiset 15 vuotta C# on ollut kovimmassa käytössä. Kieli on osaamistani kielistä tärkein, ja sillä tuleekin tehtyä nykyään lähes kaikki. Kieli toimii hyvin joka puolella, niin Windowsissa kuin Linuxissa.

Aikaisemmin Marko on koodannut myös C++ ja C-ohjelmointikielillä.

Työssä käytettyjen kielien lisäksi Marko on opiskellut vapaa-ajallaan Pythonia, joka on hänen mielestään monipuolinen ja kiinnostavana kieli.

Osaava tiimi luo raamit laadukkaalle ohjelmistokehitykselle

Tiimi on tärkeässä roolissa ohjelmistokehityksessä. Osaava tiimi vie työtä oikeaan suuntaan ja vaikuttaa työn mielekkyyteen, Marko pohtii.

– Kun raamit laadukkaan koodin tekemiseen ovat kunnossa, on projektit mukavia ja niissä on kiva olla mukana. Lisäksi täytyy olla hyvä visio, näkemys tai strategia siitä mitä ollaan tekemässä ja miten. Tällöin softaa on mukava tehdä.

Työn mielekkyyteen vaikuttaa tietysti myös kiinnostavat tehtävät. Marko kertoo pitäneensä aina matematiikasta ja tarttuneensa mielellään tehtäviin, joissa sitä tai laskentaa on päässyt jollain tapaa soveltamaan.

– On ollut hauska tehdä koodia, joissa näitä taitoja on päässyt hyödyntämään.

Liikunnasta vastapainoa työlle

Marko kuvailee itseään pitkäjänteiseksi tekijäksi, joka ei heitä hanskoja tiskiin ongelmia kohdatessaan. Hän on valmis näkemään vaivaa, jotta asiat edistyvät ja ongelmat saadaan ratkottua.

– Softaa kun tekee, ei kaikki mene aina kuten Strömsössä. Toisinaan täytyy analyyttisesti miettiä, missä ongelma voisi olla ja jatkaa sen selvittämistä. Tällaisissa tilanteissa olen yleensä aika hyvä.

Haastavien tilanteiden selvittämiseen auttaa myös vapaa-aika. Marko pitää tärkeänä sitä, että koodauksen lisäksi on myös muita harrastuksia, joista työlle saa vastapainoa.

Harrastaessa saattaa ratketa myös koodaukseen liittyvät ongelmat.

– Irtautumalla tarpeeksi töissä ilmenneistä ongelmista ratkeavat ne usein seuraavana päivä kuin itsestään. Irtautuminen tarkoittaa minulle yleensä liikuntaa tai vastaavaa.

Tärkeää työtä Softabilityllä

Nykyisessä projektissa Marko kokee tekevänsä merkityksellistä ja tärkeää työtä, jolla on vaikutusta siihen, miten ihmiset voivat.

– Tällä vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin ja jopa elämään.

Tähän me pyrimmekin: meillä työskennellessä pääset vaikuttamaan ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Tärkeänä pidämme myös sitä, että työntekijämme pääsevät työskentelemään projekteissa, jotka vastaavat heidän mielenkiinnonkohteitaan.

Lue lisää siitä, millaista on olla mukana tekemässä merkityksellistä ohjelmistokehitystä ja tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus