Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Pitkän uran ohjelmistoalalla tehnyt Senior Software Engineer Marko Meinander nauttii laadukkaan ja hyvin suunnitellun softan tekemisestä, pitää erityisen mieluisana C#-ohjelmistokieltä ja harrastaa vapaa-ajallaan innokkaasti liikuntaa.

In house -kehittäjästä konsultin kenkiin

Ennen Softabilitylle konsultiksi siirtymistä Marko oli työskennellyt eri projekteissa in house-kehittäjänä. Marko mieltää itsensä asiantuntijaksi, joka työskentelee mielellään samassa projektissa pitkään päästen pureutumaan niihin kunnolla.

– Onneksi tähän on mahdollisuus myös konsulttina ja parin viime vuoden ajan olen työskennellyt Varianilla osallistuen syövän sädehoitohoidon suunnittelujärjestelmän kehittämiseen.

Marko työskentelee Ethos-nimisen ohjelmiston parissa, joka on Varianin uuden sukupolven tuote sädehoitojen suunnitteluun ja hallintaan.

Vuosien aikana projektien mittasuhteet ovat muuttuneet. Tämänhetkinen projekti on suurin projekti ja ohjelmistokokonaisuus, jonka parissa Marko on työskennellyt.

– Tästä ei enää projektin koon tarvitse kasvaa, tämä on riittävä.

Monipuolisia tehtäviä työuralla

Miten Marko alkujaan päätyi ohjelmointialalle? Lukioaikainen fysiikan ja kemian opettaja suositteli hakemaan teknilliseen korkeakouluun, nykyiseen Aalto-yliopistoon, minne Marko päätti hakea.

– Opiskelin sähkötekniikkaa. Kaikenlaiset koodaushommat rupesivat kuitenkin kiinnostamaan ja sisällytin opintoihin paljon tietotekniikkaa ja koodausta. Kesätöihin pyrin aina koodauksen pariin ja siitä se sitten lähti. Kouluun hakiessa olin menossa vähän eri alalle, mutta ohjelmointi vei mukanaan.

Markon urasta ensimmäiset 13 vuotta vierähtivätkin teollisuuden laitevalmistajalla erilaisten säänmittauslaitteiden parissa.

– Laskentaa, radiosondin datan käsittelyä, kaikenlaista sään mittaamiseen liittyvää, Marko muistelee työuransa alkua. Radiosondi on laite, joita lähetetään yläilmakehään mittaamaan ilmakehän ominaisuuksia.

Seuraava työpaikka löytyi urheiluteknologiayrityksestä. Kymmenen siellä vietetyn vuoden aikana Marko työskenteli ensimmäisen kerran Amazon Web Services -pilvipalveluiden parissa.

– Siellä pääsin mukaan uuteen Movescount projektiin, jossa tehtiin pilvipalvelusysteemiä. Systeemissä käsiteltiin kaikki yrityksen sykemittaristoista tulevat datat. Projekti oli iso, sillä palvelulla oli yli 2 miljoonaa käyttäjää.

Tämän jälkeen matka jatkui teollisuusympäristöön.

– Työskentelin kyseisen yrityksen yksikössä, joka teki reaaliaikatietokantaa firman sisäiseen käyttöön ja asiakkaille. Tällainen tietokanta pystyy ottamaan valtavan määrän dataa sisään ja tekemään siitä kaikenlaisia pieniä laskelmia ja prosessointia nopeasti.

Sisäänajo uuteen työhön vie aikaa

Teollisuusyrityksessä tehtävä työ ei ihan vastannut Markon toiveita, joten hän ryhtyi etsimään uutta tehtävää. Yhteydenotto Softabilityn toimitusjohtajaan Janne Repoon johti siihen, että Marko siirtyi konsultiksi Softabilitylle.

Marko on pitänyt siitä, että hän on päässyt työskentelemään konsulttinakin samoissa projekteissa pitkään.

– Uusien prosessien ja tapojen opettelu on usein raskasta. Toisaalta, jos työ on nopeasti omaksuttavaa, voi nopeat työnvaihdot toimiakin.

Nykyisessä projektissa sisäänajo vei aikaa – ohjelmisto on valtava ja sitä tehdään useasta eri maasta usean eri tiimin avulla.

– Tämän kaltaiseen projektiin kärryille pääsemiseen menee vuosia, kun opeteltavaa on niin paljon. Siksi täälläkin halutaan, että tänne päätyvät ovat projektissa pitkään.

Roppakaupalla eri ohjelmistokieliä

Ohjelmointikieliä Marko on ehtinyt uransa aikana käyttämään useita. Erityisen mieluisana hän pitää C#-ohjelmointikieltä, josta hänellä onkin kaikkein pisin kokemus.

– Viimeiset 15 vuotta C# on ollut kovimmassa käytössä. Kieli on osaamistani kielistä tärkein, ja sillä tuleekin tehtyä nykyään lähes kaikki. Kieli toimii hyvin joka puolella, niin Windowsissa kuin Linuxissa.

Aikaisemmin Marko on koodannut myös C++ ja C-ohjelmointikielillä.

Työssä käytettyjen kielien lisäksi Marko on opiskellut vapaa-ajallaan Pythonia, joka on hänen mielestään monipuolinen ja kiinnostavana kieli.

Osaava tiimi luo raamit laadukkaalle ohjelmistokehitykselle

Tiimi on tärkeässä roolissa ohjelmistokehityksessä. Osaava tiimi vie työtä oikeaan suuntaan ja vaikuttaa työn mielekkyyteen, Marko pohtii.

– Kun raamit laadukkaan koodin tekemiseen ovat kunnossa, on projektit mukavia ja niissä on kiva olla mukana. Lisäksi täytyy olla hyvä visio, näkemys tai strategia siitä mitä ollaan tekemässä ja miten. Tällöin softaa on mukava tehdä.

Työn mielekkyyteen vaikuttaa tietysti myös kiinnostavat tehtävät. Marko kertoo pitäneensä aina matematiikasta ja tarttuneensa mielellään tehtäviin, joissa sitä tai laskentaa on päässyt jollain tapaa soveltamaan.

– On ollut hauska tehdä koodia, joissa näitä taitoja on päässyt hyödyntämään.

Liikunnasta vastapainoa työlle

Marko kuvailee itseään pitkäjänteiseksi tekijäksi, joka ei heitä hanskoja tiskiin ongelmia kohdatessaan. Hän on valmis näkemään vaivaa, jotta asiat edistyvät ja ongelmat saadaan ratkottua.

– Softaa kun tekee, ei kaikki mene aina kuten Strömsössä. Toisinaan täytyy analyyttisesti miettiä, missä ongelma voisi olla ja jatkaa sen selvittämistä. Tällaisissa tilanteissa olen yleensä aika hyvä.

Haastavien tilanteiden selvittämiseen auttaa myös vapaa-aika. Marko pitää tärkeänä sitä, että koodauksen lisäksi on myös muita harrastuksia, joista työlle saa vastapainoa.

Harrastaessa saattaa ratketa myös koodaukseen liittyvät ongelmat.

– Irtautumalla tarpeeksi töissä ilmenneistä ongelmista ratkeavat ne usein seuraavana päivä kuin itsestään. Irtautuminen tarkoittaa minulle yleensä liikuntaa tai vastaavaa.

Tärkeää työtä Softabilityllä

Nykyisessä projektissa Marko kokee tekevänsä merkityksellistä ja tärkeää työtä, jolla on vaikutusta siihen, miten ihmiset voivat.

– Tällä vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin ja jopa elämään.

Tähän me pyrimmekin: meillä työskennellessä pääset vaikuttamaan ihmisten terveyteen, hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Tärkeänä pidämme myös sitä, että työntekijämme pääsevät työskentelemään projekteissa, jotka vastaavat heidän mielenkiinnonkohteitaan.

Lue lisää siitä, millaista on olla mukana tekemässä merkityksellistä ohjelmistokehitystä ja tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus
A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus