A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Finanssiala, lääketiede, maatalous, tietoliikennetekniikka. Viimeisen seitsemän vuoden ajan Senior Software Engineer Markus Särkiniemi on työskennellyt ohjelmistokehittäjänä erilaisissa projekteissa erilaisten tuotteiden ja palveluiden parissa.

– Koodaus on pitkälti samanlaista toimialasta riippumatta, mutta kyllä se konteksti, missä koodataan vaikuttaa. Maatalouspuolella on erilaista kuin finanssialalla, mutta koodia tarvitaan tänä päivänä niin lehmien syntymiseen kuin rahan liikkumiseenkin.

Työkalupakin teknologiat ja ohjelmointikielet

C#, C++, JavaScript, Python ja niihin liittyviä kirjastoja, kuten Django, versionhallinnasta Git ja SVN, muut ohjelmistokehitykseen liittyvät palvelut ja WPF, ASP.NET, .NET – lista on pitkä, kun Markukselta kysyy, mitä teknologioita, ohjelmointikieliä ja muuta ohjelmistokehitykseen liittyvää hän on uransa aikana käyttänyt.

Tällä hetkellä työssään Markus käyttää eniten C# ja WPF:ä. Millaisia taitoja olisi mukava tulevaisuudessa kehittää?

– Webbipuolen hommia, kuten frontti-devausta olisi kiva oppia lisää sitten, kun aika on sopiva.

Monipuolinen työkokemus eri projekteissa

Markus Särkiniemen kiinnostus ohjelmistoalaa kohtaan saattaa olla, ainakin osittain, verenperintöä.

– Isäni on myös alalla. Ei hän tätä alaa mitenkään mainostanut, mutta kun lähdin itse opiskelemaan, oli ohjelmistoala minulle selkeä valinta, enkä edes harkinnut mitään muuta.

Markuksen uralle on mahtunut monenlaisia projekteja ja työsuhteita.

– Urani aloitin kesätöissä ajoneuvotietojärjestelmien parissa. Se oli mielenkiintoista, sillä pääsin näkemään tuotekehitystä ja testausta.

Valmistumisen jälkeen Markus aloitti työt Oulun Yliopistolla projektissa, jossa tutkittiin, voiko ihmisen kävelytyylistä päätellä, pääsikö hän jatkoon X Factorissa. Annetaan Markuksen kertoa:

– Työ lähti liikkeelle katsomalla läpi koe-esiintymisiä, jonka jälkeen koostin videopätkistä mustavalkoiset siluetit ja tein videot tiettyyn muottiin. Tämän jälkeen mukaan otettiin koneoppiminen. Projektissa käytin MATLAB:in koneoppimisalgoritmeja koostetujen siluettivideopätkien prosessointiin. Koneoppimista hyödyntämällä saatu tulos oli lopulta parempi, kuin mitä kolikkoa heittämällä, Markus muistelee.

Oulun Yliopistolta matka jatkui Nokialle tietoliikenteen, tukiasemien ja radioiden kehityksen pariin muutamaksi vuodeksi.

– Nokialla tein töitä 5G:n kehityksessä. Työskentelin radion ohjelmiston parissa, johon puhelin ottaa yhteyttä ja päivät täyttyivät testiohjelmista ja tuotekehityksestä.

Nokian ja tietoliikennetekniikan jälkeen vuorossa oli finanssiala.

– Siirryin Holville, joka oli tuolloin laajentamassa uusille, kansainvälisille markkinoille. Siellä tarvittiin tekijöitä maksuliikennejärjestelmän integraation suunnitteluun, jotta uusi järjestelmä saatiin integroitumaan olemassa olevaan järjestelmään. Lisäksi tein backoffice-työkaluja yrityksen toimistotyöntekijöille.

Vuodet Softabilityllä

Softabilityn konsulttina Markuksen ensimmäinen projekti löytyi Thermo Fisher Scientificiltä laboratoriolaitteen kehittämisestä.

– Käyttöliittymää, datan prosessointia, työkaluja, visualisointia, Markus kertaa projektin sisältöä.

Lääketieteen puolelta Markus otti hypyn maatalouden parissa työskentelevään yritykseen, jossa työ oli suurimmaksi osaksi integrointia kolmannen osapuolen uuteen järjestelmään. Integraatio oli jo hyvällä mallilla Markuksen liityttyä projektiin ja tuote, jonka kehitykseen Markus osallistui pian valmis kaupan hyllylle.

– Tein enimmäkseen back-endiä, mutta vähän myös fronttia. Vähän siis full-stackin puolelle menivät ne työtehtävät. Lisäksi korjailin bugeja ja kehitin jonkin verran uutta.

Maatalouteen liittyvien ohjelmistojen parissa vietetyn vuoden jälkeen Markus palasi takaisin Thermolle, eri projektiin tosin missä aiemmin työskenteli. Markus kertoo tämänhetkisen työn oleva vielä alkuvaiheessa ja kehitettävää riittävän.

– Nyt työskentelen projektissa, jossa kehitetään eri laboratoriolaitetta. Työssä käytän C#:a, WPF:ää ja suunnittelen UI:tä tarpeen mukaan. Pääfokus on kuitenkin UI-kehityksessä WPF:llä.

Sopivassa suhteessa loogista päättelykykyä ja luovuutta

Tällä hetkellä pääasiassa käyttöliittymien parissa työskentely vaatii tietynlaista luovaa ajattelua ja sen pohtimista, miten käyttäjä saa käytettyä tuotetta helposti. Myös ongelmien ratkaiseminen ja edellistä paremmat ratkaisut palkitsevat.

– Kyllä tässä täytyy miettiä, miten käyttäjille itsestäänselvyyksinä koetut asiat toimivat. Miten tekee käyttäjän kannalta kaikista fiksuimmin ja miten saa käyttöliittymän toimimaan käyttäjäystävällisesti.

Markus tarvitseekin työssään ennen kaikkea loogista päättelykykyä, mutta myös ripauksen luovuutta ja toisinaan myös visuaalista silmää.

– Yleensä sivuston tai ohjelmiston design on tehty meille valmiiksi, mutta jos sitä ei ole, täytyy käyttää omaa visuaalista silmää ja luovuutta, että mihin mikäkin nappula minkä värisenä sijoitetaan.

Konsulttityö on maistunut hyvältä – uuden oppiminen innostaa

Konsulttityön luonne ei ole yllättänyt Markusta, sillä hän oli päässyt seuraamaan konsulttien työskentelyä aikaisemmissa työsuhteissaan.

Miltä konsulttina työskentely on tuntunut?

– Hyvältä! Täällä pääsee joustavasti vaikuttamaan siihen, millaisten asioiden parissa työskentelee. Halutessaan työtehtäviin saa helpommin vaihtelua, ilman että täytyy käydä läpi raskasta työnantajan vaihtoa. Työtehtävien muuttuessa saa konsulttina pitää myös tutut työkaverit.

Vahvuudekseen Markus nostaa kyvyn oppia uudet asiat nopeasti.

– Kun tulee uusi projekti ja uusi codebase kaikkinensa, niin otan ne kyllä haltuun. Suhteellisen nopeasti sitä muistuu mieleen, että täältä tultiin tänne ja tästä tapahtui tätä.

Mistä Markus löytää motivaationsa?

– Ongelmanratkaisu motivoi, sekä uudet ympäristöt ja asiat. Työssä on kiva kohdata uusia haasteita. Esimerkiksi UI:n parissa on ollut monenlaisia haasteita ratkottavaksi ja pohdittavaksi sen suhteen, miten asiat toteuttaa fiksusti. Mikään päivä ei ole samanlainen, vaikka konetta joka päivä naputtaakin.

Kiinnostaako sinuakin merkityksellinen työ? Tutustu avoinna oleviin työpaikkoihimme.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Do We Already Know Everything There Is to Know About Software Testing?

Kari Hakulinen | 2024/05/29

One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.

Lue postaus
A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus