Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?
Mauri Jokela | 2024/04/24
Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.
Huolimaton testaus voi romuttaa yrityksen talouden
Ennen julkaisua tehtävän testauksen tavoitteena on varmistaa, että ohjelmisto toimii ja täyttää käyttäjien tarpeet ja odotukset. Huolella tehty testaus vähentää siten riskiä pettymyksiin käyttökokemuksessa ja parantaa tuotteen menestysmahdollisuuksia markkinoilla. Sen sijaan huolimattoman testauksen seuraukset kertautuvat helposti ja näkyvät nopeasti yrityksen taloudessa.
Jos ohjelmisto ei toimi toivotulla tavalla tai täytä käyttäjien odotuksia, käyttäjät vaihtavat herkästi kilpailevaan tuotteeseen, mikä tarkoittaa heti tulonmenetystä yritykselle. Menetetyn asiakkaan takaisin saaminen on vaikeaa, minkä vuoksi on ensisijaisen tärkeää, että ensimmäinen käyttökokemus on onnistunu. Sen varmistamiseen huolellisella testauksella pyritään.
Huonot käyttökokemukset leviävät nopeasti käyttäjien keskuudessa. Tuotteen maine ja yrityksen brändimielikuva ovat herkästi vaakalaudalla, jos ohjelmistossa on ongelmia. Huonot arvostelut vaikuttavat nykyisten asiakkaiden lisäksi myös potentiaalisten asiakkaiden päätöksentekoon. Pahimmillaan yhden huonon käyttökokemuksen kautta menetetään kyseisen asiakkaan lisäksi myös sellaisia, jotka vasta harkitsivat tuotteen ostamista. Mielikuvat myös elävät tiukassa ja vaikka virhe saataisiinkin korjattua nopeasti, peruuttamaton lovi tuotteen tai jopa koko yrityksen maineeseen on voinut jo tapahtua, ja myynti vaikeutuu.
Jos käyttökokemuksen pettymykset johtuvat vakavista virheistä tai puutteista ohjelmistossa, ne usein aiheuttavat yritykselle taloudellisia tappioita myös välillisesti. Lisääntyneiden asiakaspalautteiden, takaisinkutsujen tai korvausvaatimusten käsittely ja kompensointi lisäävät merkittävästi yrityksen menoja ja aiheuttavat ylimääräisen kulurivin kirjanpitoon. Menetettyjen tulojen ja lisääntyneiden kulujen kautta huolimaton testaus voi pahimmassa tapauksessa jopa romuttaa yrityksen talouden.
Hyvin suunniteltu testaus tehostaa tuotekehitystä
Testaus ennen julkaisua auttaa pitämään tuotekehityksen kulut kurissa säästämällä aikaa, rahaa ja muita resursseja. Korjaukset on aina helpompi tehdä ennen julkaisua kuin sen jälkeen. Varhaisessa vaiheessa tehty kattava testaus vähentää tarvetta kiireellisille korjauksille, jotka ovat usein aikapaineesta johtuen kalliita.
Integroimalla testaus osaksi kehityssykliä pystytään myös resurssien käyttöä optimoimaan ja tehostamaan. Esimerkiksi testausautomaation käyttäminen osana ohjelmistokehitystä säästää aikaa ja rahaa verrattuna manuaalitestaukseen. Mikäli testausta tehdään vasta ohjelmiston julkaisun jälkeen tai aivan julkaisun kynnyksellä, testausautomaation käytön mahdollisuudet vähenevät, jolloin ollaan kalliimman manuaalitestauksen varassa.
Hyvin suunniteltu ja toteutettu testaus on tärkeä osa myös ohjelmiston laadunvarmistusta. Kun ohjelmisto on testattu kattavasti jo ennen julkaisua, vähentää se virheiden ja epäkohtien määrää. Tällöin tuotekehitystiimin ei tarvitse kuluttaa ylimääräistä aikaa niiden korjaamiseen ja säästyneet eurot ja työtunnit voidaan ohjata muualle.
Myös tietoturva on perusteellisen testauksen varassa
Teknologian kehittymisen myötä yhä suurempi osa arkaluonteisista tiedoista, kuten henkilökohtaiset tunnukset, maksukorttitiedot ja terveystiedot, tallennetaan ja siirretään sähköisessä muodossa. Tämä tekee monista ohjelmistoista alttiimpia tietomurroille ja väärinkäytöksille, joten niiden suojaaminen on elintärkeää yksityisyyden ja turvallisuuden kannalta.
Jotta yritys voi varmistua ohjelmistonsa tiukkojen tietoturvasäädösten täyttymisestä ja tietoturvan ajantasaisuudesta, nousee huolellinen testaus jälleen merkittävään asemaan. Mikäli testausvaiheet laiminlyödään ennen ohjelmiston julkaisua, asettaa yritys itsensä alttiiksi erilaisille tietoturvaloukkauksille.
Tietoturvaloukkaukset voivat aiheuttaa yritykselle merkittäviä taloudellisia ja maineeseen liittyviä vahinkoja. Loukkausten seurauksena yritys voi menettää asiakkaitaan ja siten myyntituloja, joutua jopa oikeustoimiin ja lähes varmasti yrityksen brändimielikuvaan tulee tahra. Huolellisella ohjelmiston testaamisella näitä riskejä voidaan merkittävästi pienentää.
Yhteenvetona voidaan todeta, että testaus ennen julkaisua on kriittisen tärkeää ohjelmistotuotteen menestyksen kannalta. Se varmistaa ohjelmiston laadun, käyttäjäkokemuksen ja tietoturvan, mikä luo perustan kestävälle ja luotettavalle tuotteelle, joka täyttää käyttäjien tarpeet ja odotukset. Tämän vuoksi jokaisen yrityksen kannattaisi myös ailahtelevassa markkinassa miettiä kahdesti ennen ohjelmiston testauksesta tinkimistä.
Mikäli kaipaat apuja oman yrityksesi ohjelmistotestaukseen ja laadunvarmistukseen, autamme mielellämme.
Avainsanat:
ohjelmistokehitys ohjelmistotestaus softability