Perho Liiketalousopistolle toteutettua HoloLens-sovellusta kehitettiin entisestään kohti jokapäiväistä opetuskäyttöä
Nora Nirhamo | 2019/06/18
Softability toteutti alkuvuodesta Perho Liiketalousopistolle HoloLens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Jatkokehityksenä sovellukseen rakennettiin hallinnointityökalu, jolla Perho pystyy itse muokkaamaan ja lisäämään sovellukseen sisältöä.
Softability toteutti alkuvuodesta Perho Liiketalousopistolle HoloLens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Sovelluksen ansiosta opiskelijat kykenevät kädet vapaana samalla harjoittelemaan työskentelyä keittiön tai ravintolasalin puolella älylasit päässä, kun he tarkistavat esimerkiksi työohjeita. Opetuskäyttöön tarvittavaa materiaalia on mahdollista sisällyttää älylaseihin paljon, ja tätä ominaisuutta haluttiin lähteä tutkimaan ja jatkokehittämään Perhon tarpeiden pohjalta lisää.
Asiakas hallinnoi itse sovellukseen ladattavaa materiaalia
Perho HoloLens -sovellukseen lisättiin web-pohjainen sisällön editointityökalu, joka toimii yhdessä WordPress-mediakirjaston kanssa. Tämän ansiosta aineiston lisääminen ja sen netistä päivittäminen HoloLensiin on helppoa. Tekstien, videoiden, kuvien ja PDF-tiedostojen hallinnointi onnistuu siis kätevästi asiakkaalta itseltään. HoloLens pystyy myös uudelleenlataamaan sisällön jopa kesken käytön, jolloin muutokset näkyvät lähes reaaliajassa sekä käyttäjän selaimella että HoloLens -sovelluksessa.
Editointityökalun avulla Perho Liiketalousopisto pystyy myös muuttamaan sovelluksen ulkonäköä ja monistamaan sitä esimerkiksi sovelluksen testaamiseksi muihin koulutusaloihin. Sovellukseen on myös mahdollista tallentaa ja vaihtaa erilaisia kokonaisuuksia, esimerkiksi kurssitarjonnan mukaan. Näin Perho voi tehdä muutoksia sovellukseen ilman lisäkustannuksia ja oman aikataulun mukaisesti, sekä osallistaa opiskelijat tekemään sisällöntuotantoa ja sovelluksen päivittämistä osana opiskelua.
Muokatun tai lisätyn materiaalinen lataamiseen HoloLensiin tarvitaan verkkoyhteys, mutta jo ladatut tai laseihin paikallisesti tallennettu tekstimuotoinen materiaali ja 3D-mallit ovat käytettävissä ilman verkoyhteyttäkin.
“Tavoitteena on jatkokehittää Perho HoloLens ravintola-alan pilottiympäristöä konkreettisemmin opetus- ja ohjauskäyttöön, sekä tutkia laajemmin sen hyödyntämistä myös liiketoiminnan ja matkailun aloille. Perho Hololens -sovellus 1.5 versio mahdollistaa nyt ravintola- ja catering-alan opetusmateriaalien, kuten tekstin, kuvien, videoiden sekä pdf-tiedostojen, lisäämistä lisätyn todellisuuden oppimisympäristöön. Uudessa versiossa voidaan lisätä sekä muokata menuvalikkoja ja navigointilinkkejä, sekä sovelluksen käyttöliittymän rakennetta. Näiden toimintojen avulla voidaan myös tutkia Perho HoloLens -sovelluksen hyödyntämistä liiketoiminnan ja matkailun aloille lisäämällä sovellukseen koulutusalakohtaista opetusmateriaalia”, pohjustaa Perho Liiketalousopiston uravalmentaja ja lehtori Katja Winogradow.
Lisätty todellisuus auttaa edistymään muuttuvassa opetusympäristössä
“Perho Liiketalousopiston toiminta perustuu asiakaslähtöiseen ja työelämävaltaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Oppilaitos edistää opiskelijoiden, henkilöstön ja yrityselämän mahdollisuuksia kehittää digitaalisia ja virtuaalimaailman taitojaan vastaamaan tulevaisuuden ammatillista osaamista ja tarpeita. Digitaalisilla ratkaisuilla on keskeinen merkitys tehokkaalle ja yksilölliselle opintopolulle sekä henkilökohtaisen ammatillisen osaamisen kehittämiseen”, kertoo Perho Liiketalousopiston koulutusteknologian kehittämispäällikkö ja lehtori Jarmo Åke, ja jatkaa:
“Henkilökohtaistamisen tarve tulee kasvamaan yhä enemmän jokaisella opiskelijalla. Tästä syystä sen tulee olla saatavilla myös digitaalisissa ympäristöissä ja palveluissa sekä oppilaitoksen tarjoamissa oppimisympäristöissä että työpaikoissa. Virtuaalimaailman yhdistäminen reaalimaailmaan mahdollistaa tulevaisuudessa uusien henkilökohtaisten ohjaus- ja tukipalveluiden tuottamista erilaisissa oppimisympäristöissä sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena.”
Lisätietoja:
Mikael Bowellan, Lead Artist / Project Manager, mikael.bowellan(at)softability.fi
Lisätietoja Perho Liiketalousopistosta ja MR Amis-hankkeesta:
One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.
Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.
There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.
Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.
Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!
Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.
Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon.
Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.
Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.