Perho Liiketalousopistolle toteutettua HoloLens-sovellusta kehitettiin entisestään kohti jokapäiväistä opetuskäyttöä
Nora Nirhamo | 2019/06/18
Softability toteutti alkuvuodesta Perho Liiketalousopistolle HoloLens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Jatkokehityksenä sovellukseen rakennettiin hallinnointityökalu, jolla Perho pystyy itse muokkaamaan ja lisäämään sovellukseen sisältöä.
Softability toteutti alkuvuodesta Perho Liiketalousopistolle HoloLens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Sovelluksen ansiosta opiskelijat kykenevät kädet vapaana samalla harjoittelemaan työskentelyä keittiön tai ravintolasalin puolella älylasit päässä, kun he tarkistavat esimerkiksi työohjeita. Opetuskäyttöön tarvittavaa materiaalia on mahdollista sisällyttää älylaseihin paljon, ja tätä ominaisuutta haluttiin lähteä tutkimaan ja jatkokehittämään Perhon tarpeiden pohjalta lisää.
Asiakas hallinnoi itse sovellukseen ladattavaa materiaalia
Perho HoloLens -sovellukseen lisättiin web-pohjainen sisällön editointityökalu, joka toimii yhdessä WordPress-mediakirjaston kanssa. Tämän ansiosta aineiston lisääminen ja sen netistä päivittäminen HoloLensiin on helppoa. Tekstien, videoiden, kuvien ja PDF-tiedostojen hallinnointi onnistuu siis kätevästi asiakkaalta itseltään. HoloLens pystyy myös uudelleenlataamaan sisällön jopa kesken käytön, jolloin muutokset näkyvät lähes reaaliajassa sekä käyttäjän selaimella että HoloLens -sovelluksessa.
Editointityökalun avulla Perho Liiketalousopisto pystyy myös muuttamaan sovelluksen ulkonäköä ja monistamaan sitä esimerkiksi sovelluksen testaamiseksi muihin koulutusaloihin. Sovellukseen on myös mahdollista tallentaa ja vaihtaa erilaisia kokonaisuuksia, esimerkiksi kurssitarjonnan mukaan. Näin Perho voi tehdä muutoksia sovellukseen ilman lisäkustannuksia ja oman aikataulun mukaisesti, sekä osallistaa opiskelijat tekemään sisällöntuotantoa ja sovelluksen päivittämistä osana opiskelua.
Muokatun tai lisätyn materiaalinen lataamiseen HoloLensiin tarvitaan verkkoyhteys, mutta jo ladatut tai laseihin paikallisesti tallennettu tekstimuotoinen materiaali ja 3D-mallit ovat käytettävissä ilman verkoyhteyttäkin.
“Tavoitteena on jatkokehittää Perho HoloLens ravintola-alan pilottiympäristöä konkreettisemmin opetus- ja ohjauskäyttöön, sekä tutkia laajemmin sen hyödyntämistä myös liiketoiminnan ja matkailun aloille. Perho Hololens -sovellus 1.5 versio mahdollistaa nyt ravintola- ja catering-alan opetusmateriaalien, kuten tekstin, kuvien, videoiden sekä pdf-tiedostojen, lisäämistä lisätyn todellisuuden oppimisympäristöön. Uudessa versiossa voidaan lisätä sekä muokata menuvalikkoja ja navigointilinkkejä, sekä sovelluksen käyttöliittymän rakennetta. Näiden toimintojen avulla voidaan myös tutkia Perho HoloLens -sovelluksen hyödyntämistä liiketoiminnan ja matkailun aloille lisäämällä sovellukseen koulutusalakohtaista opetusmateriaalia”, pohjustaa Perho Liiketalousopiston uravalmentaja ja lehtori Katja Winogradow.
Lisätty todellisuus auttaa edistymään muuttuvassa opetusympäristössä
“Perho Liiketalousopiston toiminta perustuu asiakaslähtöiseen ja työelämävaltaiseen opetukseen ja ohjaukseen. Oppilaitos edistää opiskelijoiden, henkilöstön ja yrityselämän mahdollisuuksia kehittää digitaalisia ja virtuaalimaailman taitojaan vastaamaan tulevaisuuden ammatillista osaamista ja tarpeita. Digitaalisilla ratkaisuilla on keskeinen merkitys tehokkaalle ja yksilölliselle opintopolulle sekä henkilökohtaisen ammatillisen osaamisen kehittämiseen”, kertoo Perho Liiketalousopiston koulutusteknologian kehittämispäällikkö ja lehtori Jarmo Åke, ja jatkaa:
“Henkilökohtaistamisen tarve tulee kasvamaan yhä enemmän jokaisella opiskelijalla. Tästä syystä sen tulee olla saatavilla myös digitaalisissa ympäristöissä ja palveluissa sekä oppilaitoksen tarjoamissa oppimisympäristöissä että työpaikoissa. Virtuaalimaailman yhdistäminen reaalimaailmaan mahdollistaa tulevaisuudessa uusien henkilökohtaisten ohjaus- ja tukipalveluiden tuottamista erilaisissa oppimisympäristöissä sekä työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena.”
Lisätietoja:
Mikael Bowellan, Lead Artist / Project Manager, mikael.bowellan(at)softability.fi
Lisätietoja Perho Liiketalousopistosta ja MR Amis-hankkeesta:
Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!
Osallistu yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidettävään webinaariin, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!
Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.
Softabilitylle kuljetaan eri reittejä, mutta kaikkia tekijöitämme yhdistää sama innostus tehdä haastavaa ja merkityksellistä ohjelmistokehitystä. Tässä tekstissä annamme puheenvuoron kahdelle ohjelmistokehittäjälle, jotka tekevät arvokasta työtä asiakkaidemme eteen. Lue lisää!
Työntekijöistämme 94% pitää organisaatiotamme todella hyvänä työpaikkana! Tämän johdosta Softability sai tänäkin vuonna Great Place to Work -sertifikaatin. Olemme ylpeitä siitä mitä saavutamme yhdessä – kiitos softabilitylaiset!
Kutsumme sinut esittelytilaisuuteemme, jossa pääset kokeilemaan useita X-Reality -toteutuksia sekä XReach-etätukiratkaisua ja hakemaan inspiraatioita oman liiketoimintasi kehittämiseen. Konkreettisen hypistelyn lisäksi Sandvik Mining & Rock Solutions on tilaisuudessa kertomassa miten he käyttävät XReachiä ja hyötyvät etätuesta.
XReachin tarina alkoi vuonna 2017 alun perin asiakkaan toiveesta. Sittemmin olemme kehittäneet etätukiratkaisua entisestään tehokkaan tiimin voimin. Tänä päivänä ratkaisu toimii muun muassa modernien älylasien kanssa. Lue koko tarina!
Softability toteutti CTN Groupille mobiililaitteilla toimivan lisätyn todellisuuden ja Oculus Quest 2 VR-laseilla toimivan virtuaalitodellisuuden sovelluksen. Sovellukset toteutettiin helpottamaan uuden CTN eKabiini-huippukylmälaitteen esittelyä. Lue lisää!