Softability esitteli älylaseja ja lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palopäällystölle
Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/05/25
Softability demosi lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisuja ja älylaseja Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Turussa 23.5. Pääsimme yhdessä palopäällystön kanssa ideoimaan, miten lisätty todellisuus voi tulevaisuudessa olla apuna palo- ja pelastustehtävissä ja henkilöstön kouluttamisessa.
Softablityn Mikko Luukkonen ja Hanna-Kaisa Jauhola olivat mukana Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Ruissalon kylpylässä esittelemässä älylaseja ja lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) käyttömahdollisuuksia palopäällystölle. Tapahtuman aikana pääsimme innovoimaan yhdessä palopäällystön kanssa lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palo- ja pelastustoimissa.
Palopäällystö pääsi kokeilemaan lisätyn todellisuuden AR-sovelluksia mm. ODG R7 ja HMT-1 älylaseilla ja mobiililaitteilla. Lisäksi esittelyssä oli VIESTI-etäneuvontaratkaisu, joka soveltuu esimerkiksi palotarkastuksiin. Tarkastettavassa kohteessa oleva palomies voi näyttää live-videon välityksellä kuvaa kohteesta ja samanaikaisesti saada ohjeita toisessa paikassa olevalta palotarkastajalta. Videon välityksellä otettuun kuvaan voidaan tehdä merkintöjä ja videot voidaan tallentaa myöhempää tarkastelua varten.
Miten lisättyä todellisuutta voi hyödyntää palo- ja pelastustoimen tehtävissä ja koulutuksessa?
Tapahtumassa käytyjen mielenkiintoisten keskustelujen pohjalta syntyi monta hyvää ideaa siitä, miten virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellukset voivat tulevaisuudessa olla apuna esimerkiksi:
palo- ja pelastushenkilöstön kouluttamisessa
pelastustyötehtävien simuloinnissa
etäneuvonnassa ja palotarkastuksissa
työn ohjeistuksessa, ohjeiden visualisoinnissa
Pelastus- ja ensihoitotehtävissä esim. ohjeet, kuvat, turvallisuusvaroitukset
paikannuksessa ja reittien optimoinnissa
laitteiden huollossa ja ylläpidossa sekä käytön koulutuksessa
Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus (VR) mahdollistavat uudenlaisten sovellusten käytön palo- ja pelastustyön apuna. Virtuaalitodellisuuden sovellukset sopivat esimerkiksi koulutukseen ja tilanteiden simulointiin, kun taas lisätyn todellisuuden avulla voidaan palo- ja pelastushenkilöstölle tuoda tärkeää informaatiota suoraan heidän näkökenttäänsä ja älylasit mahdollistavat työnteon kädet vapaina. Älylaseja käyttävä palo- ja pelastushenkilöstö voi saada mm. kriittisiä turvallisuustietoja, turvallisuusvaroituksia tai toimintaohjeita suoraan näkökenttäänsä. Lisätyn todellisuuden teknologiaa ja laitteita voidaan hyödyntää myös esimerkiksi paikantamisessa ja reittien näyttämisessä. Palomies voi esimerkiksi tarkastella rakennuksen pohjapiirustusta älylaseillaan ja sovellus tuo visuaaliset ohjeet ja reitit rakennuksessa liikkumiseen.
Palo- ja pelastustehtävissä tarvitaan monenlaista kalustoa, joka vaatii huoltoa ja käyttökoulutusta. Lisätyn todellisuuden sovellus pystyy tunnistamaan laitteen, kaluston tai auton mallin esimerkiksi kuvantunnistusta, markereita tai paikkatietoa hyödyntäen ja se voi automaattisesti tuoda työntekijän näkökenttään ko. laitteeseen tai ajoneuvoon liittyvää reaaliaikaista digitaalista tietoa, kuten esimerkiksi työohjeita, 3D-kuvia, huoltotietoja tai käyttöohjeita. Jos pelastusmiehistö esimerkiksi saa tarkat tiedot onnettomuudessa olleesta autosta mallikuvineen älylaitteelle, pystyy se lisättyä todellisuutta hyödyntäen paikantamaan esimerkiksi onnettomuusauton akun, bensatankin, ilmatyynyjen tai muiden vaarallisten osien paikat, mikä voi oleellisesti auttaa matkustajien pelastamisessa. Kun ohjeet näkyvät älylasien avustuksella suoraan työntekijän näkökentässä, jäävät kädet vapaiksi työntekoon.
Kuva: Lisätyn todellisuuden teknologioilla voidaan tuoda tietokoneella tuotettua virtuaalista sisältöä, kuten ohjeita tai turvallisuusvaroituksia, reaalimaailman päälle. Ohjeet näkyvät älylasien näytössä palomiesten todellisen näkymän päällä lisättynä todellisuutena.
Lisätietoa:
Hanna-Kaisa Jauhola, Softability Group Oy, Markkinointipäällikkö, hanna-kaisa.jauhola(a)softability.fi
Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!
Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!
Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!
Lataa webinaaritallenne yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!
Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.
Softabilitylle kuljetaan eri reittejä, mutta kaikkia tekijöitämme yhdistää sama innostus tehdä haastavaa ja merkityksellistä ohjelmistokehitystä. Tässä tekstissä annamme puheenvuoron kahdelle ohjelmistokehittäjälle, jotka tekevät arvokasta työtä asiakkaidemme eteen. Lue lisää!
Työntekijöistämme 94% pitää organisaatiotamme todella hyvänä työpaikkana! Tämän johdosta Softability sai tänäkin vuonna Great Place to Work -sertifikaatin. Olemme ylpeitä siitä mitä saavutamme yhdessä – kiitos softabilitylaiset!
Kutsumme sinut esittelytilaisuuteemme, jossa pääset kokeilemaan useita X-Reality -toteutuksia sekä XReach-etätukiratkaisua ja hakemaan inspiraatioita oman liiketoimintasi kehittämiseen. Konkreettisen hypistelyn lisäksi Sandvik Mining & Rock Solutions on tilaisuudessa kertomassa miten he käyttävät XReachiä ja hyötyvät etätuesta.