Softability esitteli älylaseja ja lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palopäällystölle

Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/05/25

Softability demosi lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisuja ja älylaseja Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Turussa 23.5. Pääsimme yhdessä palopäällystön kanssa ideoimaan, miten lisätty todellisuus voi tulevaisuudessa olla apuna palo- ja pelastustehtävissä ja henkilöstön kouluttamisessa.

Softablityn Mikko Luukkonen ja Hanna-Kaisa Jauhola olivat mukana Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Ruissalon kylpylässä esittelemässä älylaseja ja lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) käyttömahdollisuuksia palopäällystölle. Tapahtuman aikana pääsimme innovoimaan yhdessä palopäällystön kanssa lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palo- ja pelastustoimissa.

Palopäällystö pääsi kokeilemaan lisätyn todellisuuden AR-sovelluksia mm. ODG R7 ja HMT-1 älylaseilla ja mobiililaitteilla. Lisäksi esittelyssä oli VIESTI-etäneuvontaratkaisu, joka soveltuu esimerkiksi palotarkastuksiin. Tarkastettavassa kohteessa oleva palomies voi näyttää live-videon välityksellä kuvaa kohteesta ja samanaikaisesti saada ohjeita toisessa paikassa olevalta palotarkastajalta. Videon välityksellä otettuun kuvaan voidaan tehdä merkintöjä ja videot voidaan tallentaa myöhempää tarkastelua varten.

Miten lisättyä todellisuutta voi hyödyntää palo- ja pelastustoimen tehtävissä ja koulutuksessa?

Tapahtumassa käytyjen mielenkiintoisten keskustelujen pohjalta syntyi monta hyvää ideaa siitä, miten virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellukset voivat tulevaisuudessa olla apuna esimerkiksi:

  • palo- ja pelastushenkilöstön kouluttamisessa
  • pelastustyötehtävien simuloinnissa
  • etäneuvonnassa ja palotarkastuksissa
  • työn ohjeistuksessa, ohjeiden visualisoinnissa
  • Pelastus- ja ensihoitotehtävissä esim. ohjeet, kuvat, turvallisuusvaroitukset
  • paikannuksessa ja reittien optimoinnissa
  • laitteiden huollossa ja ylläpidossa sekä käytön koulutuksessa

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus (VR) mahdollistavat uudenlaisten sovellusten käytön palo- ja pelastustyön apuna. Virtuaalitodellisuuden sovellukset sopivat esimerkiksi koulutukseen ja tilanteiden simulointiin, kun taas lisätyn todellisuuden avulla voidaan palo- ja pelastushenkilöstölle tuoda tärkeää informaatiota suoraan heidän näkökenttäänsä ja älylasit mahdollistavat työnteon kädet vapaina. Älylaseja käyttävä palo- ja pelastushenkilöstö voi saada mm. kriittisiä turvallisuustietoja, turvallisuusvaroituksia tai toimintaohjeita suoraan näkökenttäänsä. Lisätyn todellisuuden teknologiaa ja laitteita voidaan hyödyntää myös esimerkiksi paikantamisessa ja reittien näyttämisessä. Palomies voi esimerkiksi tarkastella rakennuksen pohjapiirustusta älylaseillaan ja sovellus tuo visuaaliset ohjeet ja reitit rakennuksessa liikkumiseen.

Palo- ja pelastustehtävissä tarvitaan monenlaista kalustoa, joka vaatii huoltoa ja käyttökoulutusta. Lisätyn todellisuuden sovellus pystyy tunnistamaan laitteen, kaluston tai auton mallin esimerkiksi kuvantunnistusta, markereita tai paikkatietoa hyödyntäen ja se voi automaattisesti tuoda työntekijän näkökenttään ko. laitteeseen tai ajoneuvoon liittyvää reaaliaikaista digitaalista tietoa, kuten esimerkiksi työohjeita, 3D-kuvia, huoltotietoja tai käyttöohjeita. Jos pelastusmiehistö esimerkiksi saa tarkat tiedot onnettomuudessa olleesta autosta mallikuvineen älylaitteelle, pystyy se lisättyä todellisuutta hyödyntäen paikantamaan esimerkiksi onnettomuusauton akun, bensatankin, ilmatyynyjen tai muiden vaarallisten osien paikat, mikä voi oleellisesti auttaa matkustajien pelastamisessa. Kun ohjeet näkyvät älylasien avustuksella suoraan työntekijän näkökentässä, jäävät kädet vapaiksi työntekoon.

Lue lisää lisätyn todellisuuden ratkaisuistamme.

The potential of AR technology for firemen

Kuva: Lisätyn todellisuuden teknologioilla voidaan tuoda tietokoneella tuotettua virtuaalista sisältöä, kuten ohjeita tai turvallisuusvaroituksia, reaalimaailman päälle. Ohjeet näkyvät älylasien näytössä palomiesten todellisen näkymän päällä lisättynä todellisuutena.

Lisätietoa:

Hanna-Kaisa Jauhola, Softability Group Oy, Markkinointipäällikkö, hanna-kaisa.jauhola(a)softability.fi

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus