Softability esitteli älylaseja ja lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palopäällystölle

Hanna-Kaisa Jauhola | 2018/05/25

Softability demosi lisätyn todellisuuden (AR) ratkaisuja ja älylaseja Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Turussa 23.5. Pääsimme yhdessä palopäällystön kanssa ideoimaan, miten lisätty todellisuus voi tulevaisuudessa olla apuna palo- ja pelastustehtävissä ja henkilöstön kouluttamisessa.

Softablityn Mikko Luukkonen ja Hanna-Kaisa Jauhola olivat mukana Suomen Palopäällystöliiton ja pelastuslaitosten järjestämässä turvallisuuskoulutuksen ja -viestinnän tapahtumassa Ruissalon kylpylässä esittelemässä älylaseja ja lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) käyttömahdollisuuksia palopäällystölle. Tapahtuman aikana pääsimme innovoimaan yhdessä palopäällystön kanssa lisätyn todellisuuden käyttömahdollisuuksia palo- ja pelastustoimissa.

Palopäällystö pääsi kokeilemaan lisätyn todellisuuden AR-sovelluksia mm. ODG R7 ja HMT-1 älylaseilla ja mobiililaitteilla. Lisäksi esittelyssä oli VIESTI-etäneuvontaratkaisu, joka soveltuu esimerkiksi palotarkastuksiin. Tarkastettavassa kohteessa oleva palomies voi näyttää live-videon välityksellä kuvaa kohteesta ja samanaikaisesti saada ohjeita toisessa paikassa olevalta palotarkastajalta. Videon välityksellä otettuun kuvaan voidaan tehdä merkintöjä ja videot voidaan tallentaa myöhempää tarkastelua varten.

Miten lisättyä todellisuutta voi hyödyntää palo- ja pelastustoimen tehtävissä ja koulutuksessa?

Tapahtumassa käytyjen mielenkiintoisten keskustelujen pohjalta syntyi monta hyvää ideaa siitä, miten virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden sovellukset voivat tulevaisuudessa olla apuna esimerkiksi:

  • palo- ja pelastushenkilöstön kouluttamisessa
  • pelastustyötehtävien simuloinnissa
  • etäneuvonnassa ja palotarkastuksissa
  • työn ohjeistuksessa, ohjeiden visualisoinnissa
  • Pelastus- ja ensihoitotehtävissä esim. ohjeet, kuvat, turvallisuusvaroitukset
  • paikannuksessa ja reittien optimoinnissa
  • laitteiden huollossa ja ylläpidossa sekä käytön koulutuksessa

Lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus (VR) mahdollistavat uudenlaisten sovellusten käytön palo- ja pelastustyön apuna. Virtuaalitodellisuuden sovellukset sopivat esimerkiksi koulutukseen ja tilanteiden simulointiin, kun taas lisätyn todellisuuden avulla voidaan palo- ja pelastushenkilöstölle tuoda tärkeää informaatiota suoraan heidän näkökenttäänsä ja älylasit mahdollistavat työnteon kädet vapaina. Älylaseja käyttävä palo- ja pelastushenkilöstö voi saada mm. kriittisiä turvallisuustietoja, turvallisuusvaroituksia tai toimintaohjeita suoraan näkökenttäänsä. Lisätyn todellisuuden teknologiaa ja laitteita voidaan hyödyntää myös esimerkiksi paikantamisessa ja reittien näyttämisessä. Palomies voi esimerkiksi tarkastella rakennuksen pohjapiirustusta älylaseillaan ja sovellus tuo visuaaliset ohjeet ja reitit rakennuksessa liikkumiseen.

Palo- ja pelastustehtävissä tarvitaan monenlaista kalustoa, joka vaatii huoltoa ja käyttökoulutusta. Lisätyn todellisuuden sovellus pystyy tunnistamaan laitteen, kaluston tai auton mallin esimerkiksi kuvantunnistusta, markereita tai paikkatietoa hyödyntäen ja se voi automaattisesti tuoda työntekijän näkökenttään ko. laitteeseen tai ajoneuvoon liittyvää reaaliaikaista digitaalista tietoa, kuten esimerkiksi työohjeita, 3D-kuvia, huoltotietoja tai käyttöohjeita. Jos pelastusmiehistö esimerkiksi saa tarkat tiedot onnettomuudessa olleesta autosta mallikuvineen älylaitteelle, pystyy se lisättyä todellisuutta hyödyntäen paikantamaan esimerkiksi onnettomuusauton akun, bensatankin, ilmatyynyjen tai muiden vaarallisten osien paikat, mikä voi oleellisesti auttaa matkustajien pelastamisessa. Kun ohjeet näkyvät älylasien avustuksella suoraan työntekijän näkökentässä, jäävät kädet vapaiksi työntekoon.

Lue lisää lisätyn todellisuuden ratkaisuistamme.

The potential of AR technology for firemen

Kuva: Lisätyn todellisuuden teknologioilla voidaan tuoda tietokoneella tuotettua virtuaalista sisältöä, kuten ohjeita tai turvallisuusvaroituksia, reaalimaailman päälle. Ohjeet näkyvät älylasien näytössä palomiesten todellisen näkymän päällä lisättynä todellisuutena.

Lisätietoa:

Hanna-Kaisa Jauhola, Softability Group Oy, Markkinointipäällikkö, hanna-kaisa.jauhola(a)softability.fi

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari 28.3.2023: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa ti 28.3.2023 klo 10. Ilmoittaudu mukaan!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Lataa webinaaritallenne, jossa kuulet miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus