XR Studio toteutti Perho Liiketalousopistolle virtuaalisen oppimisympäristön Hololens-sovelluksella

Nora Nirhamo | 2019/02/07

XR Studio toteutti Perho Liiketalousopistolle Hololens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Käyttäjä hallinnoi Hololens-sovellusta eleillä tai katseella, jolloin kädet jäävät vapaaksi työskentelyä varten.

Hololens-sovelluksella virtuaalinen oppimisympäristö

XR Studio toteutti Perho Liiketalousopistolle Hololens-sovelluksella virtuaalisen oppimisympäristön, joka opastaa ja ohjeistaa työprosessien vaiheiden tekemisessä. Hololensin hallintaominaisuudet (katse, eleet) mahdollistavat kädet vapaana työskentelyn, jolloin käyttäjä pystyy käsillään keskittymään tekemäänsä työtehtävään. Sovelluksen ansiosta esimerkiksi oppilaat kykenevät samalla harjoittelemaan työskentelyä keittiön tai ruokailutilan puolella älylasit päässä, kun he tarkistavat työohjeet. Älylaseille on mahdollista sisällyttää paljon opetuskäyttöön tarvittavaa materiaalia, jota esimerkiksi opiskelijat voivat hyödyntää työelämässä oppimisen työtehtävissä silloin, kun neuvoa ei ole saatavilla läheltä – Hololensin näyttämän 3D-mallin avulla opiskelija voi nähdä kattauksen virtuaalisesti. Älylasien kautta on myös mahdollista kommunikoida etäyhteydellä, jonka ansiosta akuuttia neuvoa tarvitseva opiskelija pystyy ottamaan yhteyden eri tilassa olevaan opettajaan.

Hololens-sovellus toteutettiin Unity-kehitysympäristössä Microsoftin Mixed Reality Toolkit:ä (MRTK) hyödyntäen. Sovelluksessa oleva sisältö rakennetaan aina ajon aikana JSON-tiedostosta, joka mahdollistaa sisällön helpon muokattavuuden niin järjestyksen kuin itse sisällön suhteen (valikot, alavalikot, ym.). Sovelluksen ominaisuuksiin kuuluu tällä hetkellä tekstin näyttö (ruokalistat, reseptit), videotoisto (esim. Ruokien ja drinkkien valmistusohjeet), valokuvien näyttö, PDF-tiedostojen avaaminen ja selailu sekä 3D-objektien näyttö (esim. kattausesimerkit). Käyttäjä pystyy myös avaamaan tarvittavan verkkosisällön suoraan Hololensin Edge-selaimelle, esimerkiksi iPerho oppimisympäristön.

Sovelluksessa oleva sisältö ladataan toistaiseksi Hololensin muistista. Tulevaisuudessa kaikki yllä oleva sisältömateriaali voidaan myös ladata suoraan verkosta. Käyttäjä hallinnoi Hololens-sovellusta eleillä (air tap) tai katseella (gaze), jolloin kädet jäävät vapaaksi työskentelyä varten. Puheohjaus olisi sovelluksen hallinnointiin myös mahdollinen, mutta ei välttämättä kyseisessä tapauksessa käytännöllinen ravintolaympäristössä taustamelun takia.

Perho Liiketalousopisto osana MR Amis -hanketta

Edelläkävijyys on yksi Perho Liiketalousopiston arvoista, joka näkyy muun muassa oppilaitoksen aktiivisena digitaalisuuden kehittämistyönä. Kehittäminen tapahtuu yleisesti erilaisten hankkeiden kautta, ja tällä hetkellä Perho on monien muiden hankkeiden lisäksi myös mukana MR Amis-Mixed Reality -nimisessä hankkeessa. MR Amis -hankkeen tarkoitus on löytää ratkaisuja yhdistää lisättyä todellisuutta opetukseen, opetusympäristöihin sekä työelämässä tapahtuvaan oppimiseen. Aktiivisuudesta digitaalisuuden kehittämistä kohtaan kuvastaa esimerkiksi Perholla jo käytössä olevat koululaitoksen 360o -virtuaaliympäristöt Ravintola Perhosta, opetuskeittiöstä ja Perho Green City Farmin pellosta, sekä VR-pilottikeittiö Ravintola Perhon keittiöstä.

Microsoft Hololensin hyödyntäminen opetuksessa

Teknologian kehittyminen vaikuttaa niin ravintola-alan kuin muidenkin toimialojen työympäristöihin ja -tehtäviin. Tämän projektin tarkoituksena oli selvittää, kuinka hyvin Hololens -älylasit sulautuvat opetuskäyttöön. Hololensien toivotaan erityisesti tukevan opiskelijoiden työelämässä tapahtuvaa oppimista, ja etäkommunikointimahdollisuuden tuovan hyötyä opetusympäristöihin. Tavoitteena oli myös selvittää minkälaista opetusmateriaalia ja ohjeistuksia Hololensin kautta voi jakaa, tai minkälaista viestintää lasit tukevat.

”Kartoitimme vaihtoehtoja lisätyn todellisuuden laseista ja olimme yhteydessä eri yrityksiin sekä Suomessa että myös kansainvälisesti. Päädyimme hankkimaan Microsoft Hololens -lasit, koska ne tukevat parhaiten Perho Liiketalousopiston verkkokampuksen toimintoja, sisältäen muun muassa digitaalisen toimisto-ohjelmistojärjestelmän ja käytössä olevan iPerho verkko-oppimisympäristön”, kertoo Perho Liiketalousopiston koulutusteknologian kehittämispäällikkö ja lehtori Jarmo Åke.

”Softability Studion kanssa käynnistetty yhteistyö lähti luontevasti eteenpäin testaamisen ja ideoinnin kautta, jonka jälkeen päädyimme yhteiseen pedagogisen pilottiympäristön rakentamiseen Microsoft Hololens -laseihin palvelualan opiskelijoille.”

Perho Liiketalousopiston uravalmentaja ja lehtori Katja Winogradow toteaa myös: ”Vuorovaikutteinen toiminta on edistänyt pilottiympäristön rakentamisen ensimmäiseen testausmalliin ja Perhon henkilöstö, opiskelijat sekä MR Amis-hankkeen oppilaitos- ja yrityskumppanit tulevat testaamaan Hololens-pilottiympäristöä. Pilottihavainnointien ja kyselyjen avulla saamme käyttäjäkokemuspohjaista tietoa ympäristön kehittämiseen. Tärkeintä oppimisympäristön toimivuuden kehittämisessä on, että käyttäjät (opiskelijat, opettajat, ohjaajat) ovat aktiivisesti mukana käyttökokemussuunnittelussa.”

 

Lisätietoja:

Mikael Bowellan, Lead Artist, mikael.bowellan(at)softability.fi

Mikko Luukkonen, Sales Manager, mikko.luukkonen(at)softability.fi

 

Lisätietoja Perho Liiketalousopistosta ja MR Amis-hankkeesta:

https://perho.fi/ammatillinen-oppilaitos/hankkeet-kehittamistoiminta/
http://www.mramis.fi/

 

HoloLens-sovellusta on kehitetty entisestään kohti jokapäiväistä opetuskäyttöä. Jatkokehityksenä sovellukseen rakennettiin hallinnointityökalu, jolla Perho pystyy itse muokkaamaan ja lisäämään sovellukseen sisältöä. 

Lue lisää jatkokehityksestä!

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Do We Already Know Everything There Is to Know About Software Testing?

Kari Hakulinen | 2024/05/29

One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.

Lue postaus
A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus