Soskuan sulusta tehtiin pelillistävä kokemus virtuaalitodellisuuden avulla
Nora Nirhamo | 2020/03/11
Softability toteutti yhteistyössä FCG:n ja Väylän kanssa virtuaalikokemuksen Saimaan kanavan sulkuprojektin Soskuan sulusta. Lopputulosta esiteltiin Tampereella InfraBIM Open 2020 -tapahtumassa, jossa vierailivat pääsivät navigoimaan virtuaalitodellisuudessa rahtialuksen sulun läpi ja näkemään sulun pidennyksen raudoituksen HoloLens-älylaseilla yhdistetyn todellisuuden avulla.
Softability toteutti yhteistyössä FCG Finnish Consulting Groupin ja Väyläviraston kanssa virtuaalikokemuksen Saimaan kanavan sulkuprojektin Soskuan sulusta. Lopputulosta esiteltiin Tampereella InfraBIM Open 2020 -tapahtumassa, jossa vierailivat pääsivät navigoimaan virtuaalitodellisuudessa (VR) rahtialuksen Soskuan sulun läpi ja näkemään sulun pidennyksen raudoituksen Microsoftin HoloLens-älylaseilla yhdistetyn todellisuuden (MR) avulla.
Saimaan kanava toimii tärkeänä rahtiväylänä Suomen ja Keski-Euroopan sekä Venäjän välillä. Saimaan kanavan sulkuprojektin tarkoituksena on pidentää sulkuja 11 metriä, jotta kanavan kautta kulkevien rahtialusten kokoa ja rahdin määrää voisi kasvattaa. Tarkempia tietoja sulkuprojektiin liittyen antaa Väylävirasto ja FCG Finnish Consulting Group (yhteystiedot artikkelin lopussa).
Virtuaalitodellisuus auttaa projektien hahmottamisessa
Sulkuprojektin kaltaisten suurten projektien hahmottaminen vaatii paljon asiaan perehtymistä ja ymmärrystä. Virtuaalitodellisuus sen sijaan mahdollistaa interaktiivisen 360° tarinankerronnan, jonka avulla on mahdollista tarjota käyttäjälle sopiva sekoitus viihdettä ja tietoa. Tämän vuoksi myös Saimaan kanavan sulkuprojektin Soskuan sulun lopputuloksesta haluttiin tehdä pelillistävä kokemus virtuaalitodellisuuden (VR) ja yhdistetyn todellisuuden (MR) avulla.
Soskuan sulun 3D-visualisointi toteutettiin Oculus Quest VR-laseilla sekä Microsoftin HoloLens MR-laseilla. VR-lasien kanssa käyttäjä on kokonaan virtuaalitodellisuudessa ja pääsee ohjaamaan rahtialuksen Soskuan sulun läpi. Päästäkseen sulun toiselle puolelle, käyttäjän on vastattava muutamaan kanavaan liittyvään monivalintakysymykseen, joiden tarkoitus on lisätä tietoisuutta kanavasta ja sen ominaisuuksista.
Sulun pidennyksen raudoitus havainnollistettiin yhdistetyllä todellisuudella Microsoftin HoloLens-älylasien avulla. Yhdistetyssä todellisuudessa käyttäjä näkee sekä oikean maailman että virtuaalisen maailman samanaikaisesti älylasien avulla. Soskuan sulun pidennyksestä ja sen raudoituksesta luotiin 3D-mallit, joiden välillä käyttäjä pystyy vaihtelemaan näkymää. Käytännössä käyttäjä pystyy näkemään sulun pidennyksen sisällä olevan raudoituksen.
Oculus Quest
Softabilityn XR Studiolla on kokemusta VR-sovellusten toteuttamisesta erilaisille VR-laseille kuten Oculus Quest, Oculus Rift, HTC Vive ja Samsung Gear VR. Saimaan kanavan sulkuprojektin VR-osuuden havainnollistamiseen valittiin tällä kertaa laitteeksi Oculus Quest, sillä sen ominaisuudet soveltuvat hyvin asiakas- ja messukäyttöön:
Helppo käyttö ja siirrettävyys
Itsenäinen laite: ei erillisiä johtoja, eikä tarvetta erilliselle tehokkaalle peli-PC:lle
Kevyet päässä, eikä välttämättä tarvita ohjaimiakaan. Erillisten ohjaimien sijaan voidaan käyttää myös omia käsiä ja eleohjausta.
Edullinen, mutta silti riittävät ominaisuudet useimpiin VR-käyttökohteisiin (pelillistetyt demonstraatiot, käyttöopastus, koulutus, jne.)
Mahdollisuus suoratoistaa Chromecastin kautta pelinäkymä helposti myös muihin näyttöihin (tarvitsee ilmaisen Oculus appsin puhelimeen)
Katso miltä Soskuan sulku näyttää virtuaalimaailmassa.
One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.
Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.
There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.
Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.
Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!
Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.
Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon.
Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.
Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.