Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi
Nora Nirhamo | 2022/05/31
Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!
Virtuaalitodellisuus (VR) on tehnyt itseään alun perin tunnetuksi pelimaailman kautta. Nykyään kyseisen teknologian potentiaali on ymmärretty etenkin koulutuksen ja perehdyttämisen tukena. Virtuaalitodellisuus mahdollistaakin turvallisen ja kustannustehokkaan tavan harjoitella paikasta ja ajasta riippumattomalla tavalla. Softabilityn Lumon Oy:lle toteuttamassa parvekelasien asennukseen liittyvässä VR-sovelluksessa tarkoitus oli nimenomaan tehostaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä, päivittää kokeneiden työntekijöiden tietoja ja yhtenäistää asennustapoja. Sovellus toteutettiin Meta Quest 2 VR-laseille.
Lumon Oy on suomalainen lasirakennusalan yritys, joka on erikoistunut parvekejulkisivutuotteiden ja lasiterassien myyntiin, valmistukseen ja asennukseen. Työt ovat monivaiheisia ja muistettavaa on paljon. Resurssien säästämiseksi ja laadun parantamiseksi Lumon oli halukas kokeilemaan virtuaalitodellisuutta tehostaakseen uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Nyt toteutetussa VR-sovelluksessa lähdettiin liikkeelle parvekelasien asennuksesta, mutta teknologiaa on mahdollista hyödyntää myös muiden työtehtävien perehdyttämiseen liittyen vaikkapa asiakaspalveluun tai työturvallisuuteen.
Tehoa ja laadun parannusta virtuaalisella harjoittelulla
Uusien työntekijöiden perehdyttäminen vaatii paljon resursseja. Lumonin tapauksessa parvekelasien asennuksessa uudet työntekijät joutuvat seuraamaan kokeneempien työntekijöiden työskentelyä pitkään ennen kuin heidän voi antaa asentaa laseja itsenäisesti. Aikataulujen ollessa yleensä tiukat, asennustyö pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Asennuksessa tehdyt virheet tai jälkiasennuksena tehdyt virheiden korjaukset hidastavat työtä ja ovat kalliita. Tämä tuo paineita myös perehdytettävälle, kun työ pitäisi oppia nopeasti ja samalla kyetä tekemään laadukasta jälkeä joka kerta.
Virtuaalitodellisuus mahdollistaa kustannustehokkaan tavan harjoitella todellisia työtilanteita. Lumonin koulutussovelluksessa perehdytettävä käy kohta kohdalta parvekelasiasennuksen työvaiheet läpi. Maisema ja työolot ovat luotu todenmukaisiksi ja ne jäljittelevät oikeaa rakennuksen parveketta, josta työkalut voivat jopa ”pudota” asentajan ollessa huolimaton. Sen lisäksi, että käyttäjä näkee työohjeet kussakin vaiheessa, hänen tulee tarttua oikeisiin työkaluihin, käyttää niitä oikein ja kuitata vaihe tehdyksi. Näin saadaan käyttäjälle mahdollisimman mukaansatempaava kokemus ja parempi muistijälki harjoittelemastaan työstä.
”VR-koulutussovellusta ovat käyttäneet uudet asentajamme Tampereella ja osittain myös Vantaalla sekä myyjät. Viimeisin uusi asentaja harjoitteli sovelluksella kahtena päivänä, tehden harjoituksen useamman kerran. Hän sanoi, että harjoittelun jälkeen ensimmäisen oikean parvekelasituksen kohdalla hän muisti työvaiheet hyvin: mitä piti missäkin vaiheessa tehdä. Tätä juuri tavoittelimme ratkaisulla eli tekemisen tallentumista lihasmuistiin.”, kertoo Lumon Oy:n Development Manager Olli Hartikainen, ja jatkaa:
”Myyjiltä tuli myös todella positiivista palautetta. Hehän eivät asenna lasituksia lähtökohtaisesti. Myyjät, jotka harjoittelevat sovelluksella, sanoivat, että kokemus avasi silmiä minkälaista asentamistyö oikeasti on. Tähän mennessä he ovat ”vain” myyneet lasia. Nyt he ymmärtävät paremmin mistä kokonaisuudessa on kyse.”
Kun todellista työtilannetta päästään harjoittelemaan mahdollisimman realistisesti, työn suorittaminen on todennäköisesti nopeampaa, työn jälki laadukkaampaa ja huolimattomuusvirheitä sattuu vähemmän. Perehdyttäminen on tehokkaampaa, kun resursseja kuluu vähemmän ja perehdytettävä pystyy harjoittelemaan paikasta ja ajasta riippumattomasti. Harjoitteluun tarvitaan vain VR-lasit, Meta Quest 2 tapauksessa langattomat sellaiset, ja ympärille hieman tilaa, ettei liikkuessa käyttäjä törmää mihinkään.
Katso demo-video miten parvekelasien asennusta harjoitellaan virtuaaliympäristössä:
Demoa pääsee kokeilemaan myös Softabilityn XR Showroomissa Vantaalla!
One of the ancient early books of the biblical canon already knew it: ”Nihil novi sub sole,” or as put in modern English, ”There is nothing new under the sun,” meaning there is nothing truly novel in existence.
Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.
There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.
Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.
Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!
Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.
Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon.
Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.
Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.