Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Virtuaalitodellisuus (VR) on tehnyt itseään alun perin tunnetuksi pelimaailman kautta. Nykyään kyseisen teknologian potentiaali on ymmärretty etenkin koulutuksen ja perehdyttämisen tukena. Virtuaalitodellisuus mahdollistaakin turvallisen ja kustannustehokkaan tavan harjoitella paikasta ja ajasta riippumattomalla tavalla. Softabilityn Lumon Oy:lle toteuttamassa parvekelasien asennukseen liittyvässä VR-sovelluksessa tarkoitus oli nimenomaan tehostaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä, päivittää kokeneiden työntekijöiden tietoja ja yhtenäistää asennustapoja. Sovellus toteutettiin Meta Quest 2 VR-laseille.

Lumon Oy on suomalainen lasirakennusalan yritys, joka on erikoistunut parvekejulkisivutuotteiden ja lasiterassien myyntiin, valmistukseen ja asennukseen. Työt ovat monivaiheisia ja muistettavaa on paljon. Resurssien säästämiseksi ja laadun parantamiseksi Lumon oli halukas kokeilemaan virtuaalitodellisuutta tehostaakseen uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Nyt toteutetussa VR-sovelluksessa lähdettiin liikkeelle parvekelasien asennuksesta, mutta teknologiaa on mahdollista hyödyntää myös muiden työtehtävien perehdyttämiseen liittyen vaikkapa asiakaspalveluun tai työturvallisuuteen.

 

Tehoa ja laadun parannusta virtuaalisella harjoittelulla

Uusien työntekijöiden perehdyttäminen vaatii paljon resursseja. Lumonin tapauksessa parvekelasien asennuksessa uudet työntekijät joutuvat seuraamaan kokeneempien työntekijöiden työskentelyä pitkään ennen kuin heidän voi antaa asentaa laseja itsenäisesti. Aikataulujen ollessa yleensä tiukat, asennustyö pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Asennuksessa tehdyt virheet tai jälkiasennuksena tehdyt virheiden korjaukset hidastavat työtä ja ovat kalliita. Tämä tuo paineita myös perehdytettävälle, kun työ pitäisi oppia nopeasti ja samalla kyetä tekemään laadukasta jälkeä joka kerta.

Virtuaalitodellisuus mahdollistaa kustannustehokkaan tavan harjoitella todellisia työtilanteita. Lumonin koulutussovelluksessa perehdytettävä käy kohta kohdalta parvekelasiasennuksen työvaiheet läpi. Maisema ja työolot ovat luotu todenmukaisiksi ja ne jäljittelevät oikeaa rakennuksen parveketta, josta työkalut voivat jopa ”pudota” asentajan ollessa huolimaton. Sen lisäksi, että käyttäjä näkee työohjeet kussakin vaiheessa, hänen tulee tarttua oikeisiin työkaluihin, käyttää niitä oikein ja kuitata vaihe tehdyksi. Näin saadaan käyttäjälle mahdollisimman mukaansatempaava kokemus ja parempi muistijälki harjoittelemastaan työstä.

”VR-koulutussovellusta ovat käyttäneet uudet asentajamme Tampereella ja osittain myös Vantaalla sekä myyjät. Viimeisin uusi asentaja harjoitteli sovelluksella kahtena päivänä, tehden harjoituksen useamman kerran. Hän sanoi, että harjoittelun jälkeen ensimmäisen oikean parvekelasituksen kohdalla hän muisti työvaiheet hyvin: mitä piti missäkin vaiheessa tehdä. Tätä juuri tavoittelimme ratkaisulla eli tekemisen tallentumista lihasmuistiin.”, kertoo Lumon Oy:n Development Manager Olli Hartikainen, ja jatkaa:

”Myyjiltä tuli myös todella positiivista palautetta. Hehän eivät asenna lasituksia lähtökohtaisesti. Myyjät, jotka harjoittelevat sovelluksella, sanoivat, että kokemus avasi silmiä minkälaista asentamistyö oikeasti on. Tähän mennessä he ovat ”vain” myyneet lasia. Nyt he ymmärtävät paremmin mistä kokonaisuudessa on kyse.”

Kun todellista työtilannetta päästään harjoittelemaan mahdollisimman realistisesti, työn suorittaminen on todennäköisesti nopeampaa, työn jälki laadukkaampaa ja huolimattomuusvirheitä sattuu vähemmän. Perehdyttäminen on tehokkaampaa, kun resursseja kuluu vähemmän ja perehdytettävä pystyy harjoittelemaan paikasta ja ajasta riippumattomasti. Harjoitteluun tarvitaan vain VR-lasit, Meta Quest 2 tapauksessa langattomat sellaiset, ja ympärille hieman tilaa, ettei liikkuessa käyttäjä törmää mihinkään.

 

Katso demo-video miten parvekelasien asennusta harjoitellaan virtuaaliympäristössä:

 

Demoa pääsee kokeilemaan myös Softabilityn XR Showroomissa Vantaalla!

Tutustu myös muihin virtuaalitodellisuuden toteutuksiimme.

 

Lisätietoja projektista:

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Olli Hartikainen, Development Manager, Lumon Oy, olli.hartikainen@lumon.fi

 

Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Juha Asunmaa, Liiketoimintayksikön johtaja, juha.asunmaa(at)softability.fi, +358 40 523 5940

Tapio Pukkala, Ratkaisumyynti, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358 40 718 0514

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Lataa webinaaritallenne, jossa kuulet miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus

HoloLens 2 -älylasisovellus tukee oppimista ja nopeuttaa uusien työntekijöiden perehtymistä

Nora Nirhamo | 2022/05/11

Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: XR-teknologiat perehdytyksen ja koulutuksen tukena

Nora Nirhamo | 2022/05/09

Lataa webinaaritallenne yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!

Lue postaus

Laadunvarmistus – ohjelmistotestaaja on tärkeä lenkki ohjelmistokehityksessä

Nora Nirhamo | 2022/04/07

Softabilityllä tehdään laadukasta ohjelmistokehitystä merkityksellisten toimialojen parissa. Laadukkaan lopputuloksen takana on aina tiimi, johon kuuluvat sekä taitavat koodarit että asiansa osaavat ohjelmistotestaajat. Ohjelmistotestaaja varmistaa viime kädessä, että ohjelmistot toimivat kuten niiden kuuluukin toimia – kaikkien käyttäjien käsissä, koko tuotteen elinkaaren ajan. Laadunvarmistus onkin olennainen osa koko ohjelmistokehityksen prosessia ja viimeinen lukko ennen kuin ohjelmisto annetaan loppukäyttäjän käsiin.

Lue postaus