Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Virtuaalitodellisuus (VR) on tehnyt itseään alun perin tunnetuksi pelimaailman kautta. Nykyään kyseisen teknologian potentiaali on ymmärretty etenkin koulutuksen ja perehdyttämisen tukena. Virtuaalitodellisuus mahdollistaakin turvallisen ja kustannustehokkaan tavan harjoitella paikasta ja ajasta riippumattomalla tavalla. Softabilityn Lumon Oy:lle toteuttamassa parvekelasien asennukseen liittyvässä VR-sovelluksessa tarkoitus oli nimenomaan tehostaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä, päivittää kokeneiden työntekijöiden tietoja ja yhtenäistää asennustapoja. Sovellus toteutettiin Meta Quest 2 VR-laseille.

Lumon Oy on suomalainen lasirakennusalan yritys, joka on erikoistunut parvekejulkisivutuotteiden ja lasiterassien myyntiin, valmistukseen ja asennukseen. Työt ovat monivaiheisia ja muistettavaa on paljon. Resurssien säästämiseksi ja laadun parantamiseksi Lumon oli halukas kokeilemaan virtuaalitodellisuutta tehostaakseen uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Nyt toteutetussa VR-sovelluksessa lähdettiin liikkeelle parvekelasien asennuksesta, mutta teknologiaa on mahdollista hyödyntää myös muiden työtehtävien perehdyttämiseen liittyen vaikkapa asiakaspalveluun tai työturvallisuuteen.

Tehoa ja laadun parannusta virtuaalisella harjoittelulla

Uusien työntekijöiden perehdyttäminen vaatii paljon resursseja. Lumonin tapauksessa parvekelasien asennuksessa uudet työntekijät joutuvat seuraamaan kokeneempien työntekijöiden työskentelyä pitkään ennen kuin heidän voi antaa asentaa laseja itsenäisesti. Aikataulujen ollessa yleensä tiukat, asennustyö pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Asennuksessa tehdyt virheet tai jälkiasennuksena tehdyt virheiden korjaukset hidastavat työtä ja ovat kalliita. Tämä tuo paineita myös perehdytettävälle, kun työ pitäisi oppia nopeasti ja samalla kyetä tekemään laadukasta jälkeä joka kerta.

Virtuaalitodellisuus mahdollistaa kustannustehokkaan tavan harjoitella todellisia työtilanteita. Lumonin koulutussovelluksessa perehdytettävä käy kohta kohdalta parvekelasiasennuksen työvaiheet läpi. Maisema ja työolot ovat luotu todenmukaisiksi ja ne jäljittelevät oikeaa rakennuksen parveketta, josta työkalut voivat jopa ”pudota” asentajan ollessa huolimaton. Sen lisäksi, että käyttäjä näkee työohjeet kussakin vaiheessa, hänen tulee tarttua oikeisiin työkaluihin, käyttää niitä oikein ja kuitata vaihe tehdyksi. Näin saadaan käyttäjälle mahdollisimman mukaansatempaava kokemus ja parempi muistijälki harjoittelemastaan työstä.

”VR-koulutussovellusta ovat käyttäneet uudet asentajamme Tampereella ja osittain myös Vantaalla sekä myyjät. Viimeisin uusi asentaja harjoitteli sovelluksella kahtena päivänä, tehden harjoituksen useamman kerran. Hän sanoi, että harjoittelun jälkeen ensimmäisen oikean parvekelasituksen kohdalla hän muisti työvaiheet hyvin: mitä piti missäkin vaiheessa tehdä. Tätä juuri tavoittelimme ratkaisulla eli tekemisen tallentumista lihasmuistiin.”, kertoo Lumon Oy:n Development Manager Olli Hartikainen, ja jatkaa:

”Myyjiltä tuli myös todella positiivista palautetta. Hehän eivät asenna lasituksia lähtökohtaisesti. Myyjät, jotka harjoittelevat sovelluksella, sanoivat, että kokemus avasi silmiä minkälaista asentamistyö oikeasti on. Tähän mennessä he ovat ”vain” myyneet lasia. Nyt he ymmärtävät paremmin mistä kokonaisuudessa on kyse.”

Kun todellista työtilannetta päästään harjoittelemaan mahdollisimman realistisesti, työn suorittaminen on todennäköisesti nopeampaa, työn jälki laadukkaampaa ja huolimattomuusvirheitä sattuu vähemmän. Perehdyttäminen on tehokkaampaa, kun resursseja kuluu vähemmän ja perehdytettävä pystyy harjoittelemaan paikasta ja ajasta riippumattomasti. Harjoitteluun tarvitaan vain VR-lasit, Meta Quest 2 tapauksessa langattomat sellaiset, ja ympärille hieman tilaa, ettei liikkuessa käyttäjä törmää mihinkään.

Katso demo-video miten parvekelasien asennusta harjoitellaan virtuaaliympäristössä:

Demoa pääsee kokeilemaan myös Softabilityn XR Showroomissa Vantaalla!

Tutustu myös muihin virtuaalitodellisuuden toteutuksiimme.

Lisätietoja projektista:

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Olli Hartikainen, Development Manager, Lumon Oy, olli.hartikainen@lumon.fi

Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Tapio Pukkala, Ratkaisumyynti, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358 40 718 0514

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus