Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Virtuaalitodellisuus (VR) on tehnyt itseään alun perin tunnetuksi pelimaailman kautta. Nykyään kyseisen teknologian potentiaali on ymmärretty etenkin koulutuksen ja perehdyttämisen tukena. Virtuaalitodellisuus mahdollistaakin turvallisen ja kustannustehokkaan tavan harjoitella paikasta ja ajasta riippumattomalla tavalla. Softabilityn Lumon Oy:lle toteuttamassa parvekelasien asennukseen liittyvässä VR-sovelluksessa tarkoitus oli nimenomaan tehostaa uusien työntekijöiden perehdyttämistä, päivittää kokeneiden työntekijöiden tietoja ja yhtenäistää asennustapoja. Sovellus toteutettiin Meta Quest 2 VR-laseille.

Lumon Oy on suomalainen lasirakennusalan yritys, joka on erikoistunut parvekejulkisivutuotteiden ja lasiterassien myyntiin, valmistukseen ja asennukseen. Työt ovat monivaiheisia ja muistettavaa on paljon. Resurssien säästämiseksi ja laadun parantamiseksi Lumon oli halukas kokeilemaan virtuaalitodellisuutta tehostaakseen uusien työntekijöiden perehdyttämistä. Nyt toteutetussa VR-sovelluksessa lähdettiin liikkeelle parvekelasien asennuksesta, mutta teknologiaa on mahdollista hyödyntää myös muiden työtehtävien perehdyttämiseen liittyen vaikkapa asiakaspalveluun tai työturvallisuuteen.

Tehoa ja laadun parannusta virtuaalisella harjoittelulla

Uusien työntekijöiden perehdyttäminen vaatii paljon resursseja. Lumonin tapauksessa parvekelasien asennuksessa uudet työntekijät joutuvat seuraamaan kokeneempien työntekijöiden työskentelyä pitkään ennen kuin heidän voi antaa asentaa laseja itsenäisesti. Aikataulujen ollessa yleensä tiukat, asennustyö pitäisi tapahtua mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Asennuksessa tehdyt virheet tai jälkiasennuksena tehdyt virheiden korjaukset hidastavat työtä ja ovat kalliita. Tämä tuo paineita myös perehdytettävälle, kun työ pitäisi oppia nopeasti ja samalla kyetä tekemään laadukasta jälkeä joka kerta.

Virtuaalitodellisuus mahdollistaa kustannustehokkaan tavan harjoitella todellisia työtilanteita. Lumonin koulutussovelluksessa perehdytettävä käy kohta kohdalta parvekelasiasennuksen työvaiheet läpi. Maisema ja työolot ovat luotu todenmukaisiksi ja ne jäljittelevät oikeaa rakennuksen parveketta, josta työkalut voivat jopa ”pudota” asentajan ollessa huolimaton. Sen lisäksi, että käyttäjä näkee työohjeet kussakin vaiheessa, hänen tulee tarttua oikeisiin työkaluihin, käyttää niitä oikein ja kuitata vaihe tehdyksi. Näin saadaan käyttäjälle mahdollisimman mukaansatempaava kokemus ja parempi muistijälki harjoittelemastaan työstä.

”VR-koulutussovellusta ovat käyttäneet uudet asentajamme Tampereella ja osittain myös Vantaalla sekä myyjät. Viimeisin uusi asentaja harjoitteli sovelluksella kahtena päivänä, tehden harjoituksen useamman kerran. Hän sanoi, että harjoittelun jälkeen ensimmäisen oikean parvekelasituksen kohdalla hän muisti työvaiheet hyvin: mitä piti missäkin vaiheessa tehdä. Tätä juuri tavoittelimme ratkaisulla eli tekemisen tallentumista lihasmuistiin.”, kertoo Lumon Oy:n Development Manager Olli Hartikainen, ja jatkaa:

”Myyjiltä tuli myös todella positiivista palautetta. Hehän eivät asenna lasituksia lähtökohtaisesti. Myyjät, jotka harjoittelevat sovelluksella, sanoivat, että kokemus avasi silmiä minkälaista asentamistyö oikeasti on. Tähän mennessä he ovat ”vain” myyneet lasia. Nyt he ymmärtävät paremmin mistä kokonaisuudessa on kyse.”

Kun todellista työtilannetta päästään harjoittelemaan mahdollisimman realistisesti, työn suorittaminen on todennäköisesti nopeampaa, työn jälki laadukkaampaa ja huolimattomuusvirheitä sattuu vähemmän. Perehdyttäminen on tehokkaampaa, kun resursseja kuluu vähemmän ja perehdytettävä pystyy harjoittelemaan paikasta ja ajasta riippumattomasti. Harjoitteluun tarvitaan vain VR-lasit, Meta Quest 2 tapauksessa langattomat sellaiset, ja ympärille hieman tilaa, ettei liikkuessa käyttäjä törmää mihinkään.

Katso demo-video miten parvekelasien asennusta harjoitellaan virtuaaliympäristössä:

Demoa pääsee kokeilemaan myös Softabilityn XR Showroomissa Vantaalla!

Tutustu myös muihin virtuaalitodellisuuden toteutuksiimme.

Lisätietoja projektista:

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Olli Hartikainen, Development Manager, Lumon Oy, olli.hartikainen@lumon.fi

Jos haluat kuulla miten XR-teknologiat voisivat tukea omaa liiketoimintaasi, ota yhteyttä niin jutellaan lisää!

Tapio Pukkala, Ratkaisumyynti, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358 40 718 0514

Mikko Luukkonen, Ratkaisumyynti, mikko.luukkonen@softability.fi, +358 50 554 3652

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus