Yhden hengen Mixed Reality (MR) -kokemuksesta jaettuihin kokemuksiin – Esittelyssä Microsoft Mesh!

Nora Nirhamo | 2021/05/11

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. Nyt kokemus on kuitenkin mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää, kiitos Microsoft Meshin. Lue lisää!

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. MR-teknologia on kuitenkin kehittynyt ja nyt kokemus on mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää. Microsoft Mesh tarjoaa käyttäjilleen mukaansatempaavan tavan toimia yhdessä ilman fyysistä läsnäoloa. Koska haluamme Softabilityllä tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia ratkaisuja, lähdimme tutkimaan ja testaamaan mistä kyseisessä teknologiassa on oikein kyse.

Mikä on Microsoft Mesh?

Microsoft Mesh on vuoden 2021 alkupuolella julkistettu uusi Microsoft Azure-palvelu. Mesh on yhteistyöhön perustuva, immersiivinen alusta, joka käyttää Azurea näiden ominaisuuksien jakamiseen. Microsoft Meshin avulla voidaan kehittää mukaansatempaavia, usean käyttäjän jaettavissa olevia, monitasoisia yhdistetyn todellisuuden sovelluksia.

Microsoft Mesh tarjoaa fyysisestä sijainnista riippumattoman, luonnollisen yhteisen kokemuksen yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen. Käyttäjät ovat jaetussa tilassa edustettuina 3D-hahmoina, joko itse luodun tai Meshin tarjoaman valmiin avatarin muodossa. Avatar välittää käyttäjän oikeat eleet kuten katsekontaktin, ilmeet sekä käsien ja vartalon liikkeen tarkasti ja luonnollisella tavalla kaikille muille käyttäjille. Asennot ja ilmeet päivittyvät korkeintaan 100 millisekunnin viiveellä riippumatta käyttäjien fyysisestä sijainnista. Näin käyttäjät pystyvät tuomaan aitoa persoonaansa esille. Tilaäänet lisäävät aidon läsnäolon tunnetta, sillä äänet kuuluvat täysin oikein sen mukaisesti miten käyttäjät ovat sijoittuneita toisiinsa nähden virtuaalitilassa.

Meshin Spatial Maps -ominaisuus mahdollistaa holografisen sisällön jakamisen samassa ajassa ja tilassa eri laitteiden välillä. Käyttäjät voivat myös yhdessä visualisoida ja merkitä kaikkea yhteiseen tilaan tuotua ja jaettua 3D-sisältöä. Mesh-teknologian avulla käyttäjän tiettyyn paikkaan asettamat (ankkuroimat) asiat ja esineet näkyvät myös muille käyttäjille täsmälleen samassa paikassa olevina. Käyttäjät voivat vapaasti liikkua näiden ympärillä, ja katsella niitä haluamistaan kuvakulmista.

Miten asiakkaat hyötyvät Microsoft Meshistä?

Microsoft Mesh hyödyttää asiakkaita monissa etäratkaisua vaativissa käyttötapauksissa. Laitetuki on myös laaja, joten käyttöönotto ei välttämättä vaadi uusien laitteiden hankintaa. Tällä hetkellä tuettuja laitteita ovat: Microsoft HoloLens 2, HP Reverb G2, Oculus Quest 2, iOS & Android mobiililaitteet sekä PC & Mac.

Esimerkkejä käyttötapauksista:

  • Virtuaalinen yhteistyö: Yrityksen sisällä eri lokaatioissa työskentelevät tiimit pystyvät Meshin avulla toimimaan yhteistyössä paremmin. Jaettu kokemus auttaa pysymään kartalla missä esim. projektin kanssa mennään, mukaansatempaava kokemus parantaa työntekijöiden sitoutumista työtehtävään sekä lisää tuottavuutta.
  • Virtuaaliset suunnittelupalaverit: Meshin avulla suunnittelupalaverien pito on tehokasta työntekijöiden sijainnista tai käytettävistä laitteista riippumatta. Tiimit voivat työstää 3D-malleja reaaliajassa ja palata myöhemmin siihen mihin viime kerralla jäivät. Yhdessä suunnittelu parantaa ideointia, kehittää luovuutta ja tiivistää työntekijöiden välistä yhteistyötä.
  • Etä-avustaminen: Työntekijät saavat helposti apua silloin kun he sitä tarvitsevat. Asiantuntijat pystyvät auttamaan ja esittämään tarpeellista materiaalia missä ja milloin vain. Tällä tavoin ongelmien ratkaisu nopeutuu ja työteho paranee.
  • Kouluttaminen etänä ja oppiminen yhdessä: Erityisesti haastavien asioiden oppiminen pelkästään lukemalla on vaikeaa. Meshillä voidaan helpottaa oppimista näyttämällä tilanteita holografisesti ja osallistamalla koulutettavat opetustilanteisiin. Koulutettavat voivat myös Meshin avulla yhdessä ratkoa tehtäviä ja jakaa näin kokemuksiaan ja eteen tulleita haasteita.
  • Virtuaalisten tapaamisten/tapahtumien isännöinti: Meshillä on mahdollista luoda mukaansatempaava ja kokemuksellinen virtuaalitapaaminen tai -tapahtuma. Erilainen, osallistava ja mielenkiintoinen tapaaminen tai tapahtuma jää varmasti osallistujien mieleen ja on mahdollisuus erottautua muista.

Softability on Microsoft Mixed Reality kumppani, joka takaa sen, että käytössämme on aina tuorein tieto ja MR-teknologiat. Autamme asiakkaitamme löytämään ja toteuttamaan heille parhaat ratkaisut liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme parhaillaankin toteuttamassa asiakkaallemme Mesh-teknologiaan perustuvaa ratkaisua koulutuksen tueksi. Kerromme mielellämme aiheesta lisää!

Ota rohkeasti yhteyttä:

Tapio Pukkala, Solution Sales, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358407180514

Mikko Luukkonen, Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358505543652

Lisätietoja ja lähteet Microsoft Meshistä:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/mixed-reality-blog/microsoft-mesh-a-technical-overview/ba-p/2176004

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/overview

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/use-mesh

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

A person with glasses looking at a laptop and another screen with code on them.

Miksi yritysten ei tulisi tinkiä ohjelmiston testauksesta vaikeassakaan tilanteessa?

Mauri Jokela | 2024/04/24

Ohjelmiston testaus ennen julkaisua on liiketoiminnan kannalta kriittistä. Ailahtelevassa markkinassa on viime aikoina näkynyt kuitenkin trendi, jossa osa yrityksistä tinkii ohjelmiston testauksesta ennen julkaisua ja ottaa siten valtavan taloudellisen riskin, jos ohjelmisto ei toimikaan toivotusti.

Lue postaus

Selecting embedded operating systems can be a pickle – Why FreeRTOS should be your go-to option

Toni Akkala | 2024/02/20

There is a plethora of embedded operating systems software developers can choose from when starting a new project from scratch. In this blog post, I will review some aspects to consider when selecting such an operating system. I will also describe the features of one that I think suits many different systems.

Lue postaus

Alexander Gudzovskiyn innokkuus ohjelmistoalaa ja uuden oppimista kohtaan on säilynyt

Nora Nirhamo | 2023/12/04

Alexanderilla on takanaan jo vuosia ohjelmistoalalla, mutta innokkuus ohjelmistoalaa kohtaan on säilynyt. Tutustu Alexanderin urapolkuun, kieliosaamiseen, aiempiin projekteihin sekä siihen mikä häntä työssään motivoi.

Lue postaus

Pitkän työuran tehneen Jan Tillanderin kipinä ohjelmistoalaa kohtaan palaa yhä

Nora Nirhamo | 2023/11/03

Meillä työskentelee reilu määrä osaavia tekijöitä, joilla on motivaatiota ja halua kehittyä työssään. Kysyimme asiakkaallamme konsulttina työskentelevältä Senior Software Architect Jan Tillanderilta, millaista on työskennellä konsulttina riveissämme. Tutustu Janin tarinaan ja osaamiseen!

Lue postaus

KONE – Luotettavissa ja osaavissa käsissä

Nora Nirhamo | 2023/10/27

Softabilityn ja KONE:en välinen yli vuosikymmenen kestänyt yhteistyö perustuu luottamukseen, avoimuuteen ja korkeaan laatuun. Softabilityn konsultteja työskentelee KONE:ella erilaisissa projekteissa, erityisesti hissejä liikuttavan ohjelmiston parissa. KONE:en Product Owner Alessio Calcagno korostaa konsulttien osaamisen korkeaa laatua ja heidän vahvaa toimialatuntemustaan teollisuuden laitevalmistuksessa.

Lue postaus

Dnyaneshwar Suryawanshi “Ilman haasteita työ kävisi tylsäksi”

Nora Nirhamo | 2023/09/07

Dnyaneshwar on uransa aikana työskennellyt useissa eri projekteissa, joissa hän on päässyt oppimaan taitavilta tiimikavereiltaan, kehittänyt esiintymistaitoaan ja tutustunut testiautomaatioon. Tutustu Dnyaneshwarin uratarinaan ja siihen, millaisissa projekteissa hän on ollut mukana.

Lue postaus

Tuemme avustustyötä Ukrainassa

Nora Nirhamo | 2023/07/03

Osana yhteiskuntavastuutamme lahjoitimme tänäkin vuonna 2 % liikevaihdostamme Suomen Punaisen Ristin avustustyöhön Ukrainassa.

Lue postaus

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus