Yhden hengen Mixed Reality (MR) -kokemuksesta jaettuihin kokemuksiin – Esittelyssä Microsoft Mesh!

Nora Nirhamo | 2021/05/11

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. Nyt kokemus on kuitenkin mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää, kiitos Microsoft Meshin. Lue lisää!

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. MR-teknologia on kuitenkin kehittynyt ja nyt kokemus on mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää. Microsoft Mesh tarjoaa käyttäjilleen mukaansatempaavan tavan toimia yhdessä ilman fyysistä läsnäoloa. Koska haluamme Softabilityllä tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia ratkaisuja, lähdimme tutkimaan ja testaamaan mistä kyseisessä teknologiassa on oikein kyse.

Mikä on Microsoft Mesh?

Microsoft Mesh on vuoden 2021 alkupuolella julkistettu uusi Microsoft Azure-palvelu. Mesh on yhteistyöhön perustuva, immersiivinen alusta, joka käyttää Azurea näiden ominaisuuksien jakamiseen. Microsoft Meshin avulla voidaan kehittää mukaansatempaavia, usean käyttäjän jaettavissa olevia, monitasoisia yhdistetyn todellisuuden sovelluksia.

Microsoft Mesh tarjoaa fyysisestä sijainnista riippumattoman, luonnollisen yhteisen kokemuksen yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen. Käyttäjät ovat jaetussa tilassa edustettuina 3D-hahmoina, joko itse luodun tai Meshin tarjoaman valmiin avatarin muodossa. Avatar välittää käyttäjän oikeat eleet kuten katsekontaktin, ilmeet sekä käsien ja vartalon liikkeen tarkasti ja luonnollisella tavalla kaikille muille käyttäjille. Asennot ja ilmeet päivittyvät korkeintaan 100 millisekunnin viiveellä riippumatta käyttäjien fyysisestä sijainnista. Näin käyttäjät pystyvät tuomaan aitoa persoonaansa esille. Tilaäänet lisäävät aidon läsnäolon tunnetta, sillä äänet kuuluvat täysin oikein sen mukaisesti miten käyttäjät ovat sijoittuneita toisiinsa nähden virtuaalitilassa.

Meshin Spatial Maps -ominaisuus mahdollistaa holografisen sisällön jakamisen samassa ajassa ja tilassa eri laitteiden välillä. Käyttäjät voivat myös yhdessä visualisoida ja merkitä kaikkea yhteiseen tilaan tuotua ja jaettua 3D-sisältöä. Mesh-teknologian avulla käyttäjän tiettyyn paikkaan asettamat (ankkuroimat) asiat ja esineet näkyvät myös muille käyttäjille täsmälleen samassa paikassa olevina. Käyttäjät voivat vapaasti liikkua näiden ympärillä, ja katsella niitä haluamistaan kuvakulmista.

Miten asiakkaat hyötyvät Microsoft Meshistä?

Microsoft Mesh hyödyttää asiakkaita monissa etäratkaisua vaativissa käyttötapauksissa. Laitetuki on myös laaja, joten käyttöönotto ei välttämättä vaadi uusien laitteiden hankintaa. Tällä hetkellä tuettuja laitteita ovat: Microsoft HoloLens 2, HP Reverb G2, Oculus Quest 2, iOS & Android mobiililaitteet sekä PC & Mac.

Esimerkkejä käyttötapauksista:

  • Virtuaalinen yhteistyö: Yrityksen sisällä eri lokaatioissa työskentelevät tiimit pystyvät Meshin avulla toimimaan yhteistyössä paremmin. Jaettu kokemus auttaa pysymään kartalla missä esim. projektin kanssa mennään, mukaansatempaava kokemus parantaa työntekijöiden sitoutumista työtehtävään sekä lisää tuottavuutta.
  • Virtuaaliset suunnittelupalaverit: Meshin avulla suunnittelupalaverien pito on tehokasta työntekijöiden sijainnista tai käytettävistä laitteista riippumatta. Tiimit voivat työstää 3D-malleja reaaliajassa ja palata myöhemmin siihen mihin viime kerralla jäivät. Yhdessä suunnittelu parantaa ideointia, kehittää luovuutta ja tiivistää työntekijöiden välistä yhteistyötä.
  • Etä-avustaminen: Työntekijät saavat helposti apua silloin kun he sitä tarvitsevat. Asiantuntijat pystyvät auttamaan ja esittämään tarpeellista materiaalia missä ja milloin vain. Tällä tavoin ongelmien ratkaisu nopeutuu ja työteho paranee.
  • Kouluttaminen etänä ja oppiminen yhdessä: Erityisesti haastavien asioiden oppiminen pelkästään lukemalla on vaikeaa. Meshillä voidaan helpottaa oppimista näyttämällä tilanteita holografisesti ja osallistamalla koulutettavat opetustilanteisiin. Koulutettavat voivat myös Meshin avulla yhdessä ratkoa tehtäviä ja jakaa näin kokemuksiaan ja eteen tulleita haasteita.
  • Virtuaalisten tapaamisten/tapahtumien isännöinti: Meshillä on mahdollista luoda mukaansatempaava ja kokemuksellinen virtuaalitapaaminen tai -tapahtuma. Erilainen, osallistava ja mielenkiintoinen tapaaminen tai tapahtuma jää varmasti osallistujien mieleen ja on mahdollisuus erottautua muista.

Softability on Microsoft Mixed Reality kumppani, joka takaa sen, että käytössämme on aina tuorein tieto ja MR-teknologiat. Autamme asiakkaitamme löytämään ja toteuttamaan heille parhaat ratkaisut liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme parhaillaankin toteuttamassa asiakkaallemme Mesh-teknologiaan perustuvaa ratkaisua koulutuksen tueksi. Kerromme mielellämme aiheesta lisää!

Ota rohkeasti yhteyttä:

Tapio Pukkala, Solution Sales, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358407180514

Mikko Luukkonen, Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358505543652

Lisätietoja ja lähteet Microsoft Meshistä:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/mixed-reality-blog/microsoft-mesh-a-technical-overview/ba-p/2176004

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/overview

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/use-mesh

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus