Yhden hengen Mixed Reality (MR) -kokemuksesta jaettuihin kokemuksiin – Esittelyssä Microsoft Mesh!

Nora Nirhamo | 2021/05/11

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. Nyt kokemus on kuitenkin mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää, kiitos Microsoft Meshin. Lue lisää!

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. MR-teknologia on kuitenkin kehittynyt ja nyt kokemus on mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää. Microsoft Mesh tarjoaa käyttäjilleen mukaansatempaavan tavan toimia yhdessä ilman fyysistä läsnäoloa. Koska haluamme Softabilityllä tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia ratkaisuja, lähdimme tutkimaan ja testaamaan mistä kyseisessä teknologiassa on oikein kyse.

Mikä on Microsoft Mesh?

Microsoft Mesh on vuoden 2021 alkupuolella julkistettu uusi Microsoft Azure-palvelu. Mesh on yhteistyöhön perustuva, immersiivinen alusta, joka käyttää Azurea näiden ominaisuuksien jakamiseen. Microsoft Meshin avulla voidaan kehittää mukaansatempaavia, usean käyttäjän jaettavissa olevia, monitasoisia yhdistetyn todellisuuden sovelluksia.

Microsoft Mesh tarjoaa fyysisestä sijainnista riippumattoman, luonnollisen yhteisen kokemuksen yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen. Käyttäjät ovat jaetussa tilassa edustettuina 3D-hahmoina, joko itse luodun tai Meshin tarjoaman valmiin avatarin muodossa. Avatar välittää käyttäjän oikeat eleet kuten katsekontaktin, ilmeet sekä käsien ja vartalon liikkeen tarkasti ja luonnollisella tavalla kaikille muille käyttäjille. Asennot ja ilmeet päivittyvät korkeintaan 100 millisekunnin viiveellä riippumatta käyttäjien fyysisestä sijainnista. Näin käyttäjät pystyvät tuomaan aitoa persoonaansa esille. Tilaäänet lisäävät aidon läsnäolon tunnetta, sillä äänet kuuluvat täysin oikein sen mukaisesti miten käyttäjät ovat sijoittuneita toisiinsa nähden virtuaalitilassa.

Meshin Spatial Maps -ominaisuus mahdollistaa holografisen sisällön jakamisen samassa ajassa ja tilassa eri laitteiden välillä. Käyttäjät voivat myös yhdessä visualisoida ja merkitä kaikkea yhteiseen tilaan tuotua ja jaettua 3D-sisältöä. Mesh-teknologian avulla käyttäjän tiettyyn paikkaan asettamat (ankkuroimat) asiat ja esineet näkyvät myös muille käyttäjille täsmälleen samassa paikassa olevina. Käyttäjät voivat vapaasti liikkua näiden ympärillä, ja katsella niitä haluamistaan kuvakulmista.

Miten asiakkaat hyötyvät Microsoft Meshistä?

Microsoft Mesh hyödyttää asiakkaita monissa etäratkaisua vaativissa käyttötapauksissa. Laitetuki on myös laaja, joten käyttöönotto ei välttämättä vaadi uusien laitteiden hankintaa. Tällä hetkellä tuettuja laitteita ovat: Microsoft HoloLens 2, HP Reverb G2, Oculus Quest 2, iOS & Android mobiililaitteet sekä PC & Mac.

Esimerkkejä käyttötapauksista:

  • Virtuaalinen yhteistyö: Yrityksen sisällä eri lokaatioissa työskentelevät tiimit pystyvät Meshin avulla toimimaan yhteistyössä paremmin. Jaettu kokemus auttaa pysymään kartalla missä esim. projektin kanssa mennään, mukaansatempaava kokemus parantaa työntekijöiden sitoutumista työtehtävään sekä lisää tuottavuutta.
  • Virtuaaliset suunnittelupalaverit: Meshin avulla suunnittelupalaverien pito on tehokasta työntekijöiden sijainnista tai käytettävistä laitteista riippumatta. Tiimit voivat työstää 3D-malleja reaaliajassa ja palata myöhemmin siihen mihin viime kerralla jäivät. Yhdessä suunnittelu parantaa ideointia, kehittää luovuutta ja tiivistää työntekijöiden välistä yhteistyötä.
  • Etä-avustaminen: Työntekijät saavat helposti apua silloin kun he sitä tarvitsevat. Asiantuntijat pystyvät auttamaan ja esittämään tarpeellista materiaalia missä ja milloin vain. Tällä tavoin ongelmien ratkaisu nopeutuu ja työteho paranee.
  • Kouluttaminen etänä ja oppiminen yhdessä: Erityisesti haastavien asioiden oppiminen pelkästään lukemalla on vaikeaa. Meshillä voidaan helpottaa oppimista näyttämällä tilanteita holografisesti ja osallistamalla koulutettavat opetustilanteisiin. Koulutettavat voivat myös Meshin avulla yhdessä ratkoa tehtäviä ja jakaa näin kokemuksiaan ja eteen tulleita haasteita.
  • Virtuaalisten tapaamisten/tapahtumien isännöinti: Meshillä on mahdollista luoda mukaansatempaava ja kokemuksellinen virtuaalitapaaminen tai -tapahtuma. Erilainen, osallistava ja mielenkiintoinen tapaaminen tai tapahtuma jää varmasti osallistujien mieleen ja on mahdollisuus erottautua muista.

Softability on Microsoft Mixed Reality kumppani, joka takaa sen, että käytössämme on aina tuorein tieto ja MR-teknologiat. Autamme asiakkaitamme löytämään ja toteuttamaan heille parhaat ratkaisut liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme parhaillaankin toteuttamassa asiakkaallemme Mesh-teknologiaan perustuvaa ratkaisua koulutuksen tueksi. Kerromme mielellämme aiheesta lisää!

Ota rohkeasti yhteyttä:

Tapio Pukkala, Solution Sales, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358407180514

Juha Asunmaa, Business Unit Director, juha.asunmaa(at)softability.fi, +358405235940

Mikko Luukkonen, Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358505543652

 

Lisätietoja ja lähteet Microsoft Meshistä:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/mixed-reality-blog/microsoft-mesh-a-technical-overview/ba-p/2176004

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/overview

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/use-mesh

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Miten hyödynnät XR-teknologioita liiketoiminnassasi?

Nora Nirhamo | 2022/11/16

Lataa webinaaritallenne, jossa kuulet miten voit hyödyntää XR-teknologioita omassa liiketoiminnassasi!

Lue postaus

Gradia Jämsä kokeilee lisättyä todellisuutta opetuksen tukena sähköalan asennusharjoituksissa

Nora Nirhamo | 2022/11/01

Softability toteutti yhteistyössä Gradia Jämsän kanssa lisätyn todellisuuden (AR) sovelluksen sähköalan asennusharjoitusten tueksi. AR-sovelluksella pyritään havainnollistamaan harjoitusympäristöä kalusteineen opiskelijoille sekä helpottamaan opettajien työn suunnittelun ja asennusten tarkistamista. Lue lisää!

Lue postaus

Teollisuuden laitevalmistajalle kokenut kehittäjä kolmessa viikossa – lue case-kuvaus

Nora Nirhamo | 2022/07/04

Meille asiakkaiden tuotekehitystarpeiden ymmärtäminen ja sopivan osaajan löytäminen on kaiken lähtökohta. Avaamme tässä artikkelissa asiakastapauksen kautta miten tämä prosessi eteni suuren, teollisuuden laitevalmistaja-asiakkaamme kanssa. Lue lisää!

Lue postaus

Ohjelmistokehitystä meiltä teille – ohjelmistotalo suurella sydämellä ja monipuolisella osaamisella

Nora Nirhamo | 2022/06/02

Jo 20 vuoden ajan olemme olleet asiakkaidemme apuna heidän merkityksellisissä tuotekehitysprojekteissaan, tarjoten projekteihin osaavia ja välittäviä ohjelmistokehityksen ammattilaisia. Osaamisemme kattaa koko ohjelmistokehityksen kirjon aina laiteläheisestä ohjelmoinnista pilvipalveluihin asti sekä lähes kaiken muun siltä väliltä. Lue lisää siitä, kuinka voimme olla avuksi myös sinun vaativissa hankkeissa!

Lue postaus

Virtuaalitodellisuudella tehoa uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi

Nora Nirhamo | 2022/05/31

Softability toteutti Lumon Oy:lle virtuaalitodellisuuden (VR) sovelluksen uusien työntekijöiden perehdyttämiseen ja kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksen tueksi. Sovelluksen avulla perehdyttämisestä saadaan kustannustehokasta ja asennustavoista yhtenäiset. Lue lisää!

Lue postaus

HoloLens 2 -älylasisovellus tukee oppimista ja nopeuttaa uusien työntekijöiden perehtymistä

Nora Nirhamo | 2022/05/11

Softability ja Savonia-ammattikorkeakoulu toteuttivat holograafiset työohjeet Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla HoloLens 2 -älylaseille tukemaan opiskelijoiden siirtymistä harjoitteluun työelämässä sekä jo työssä olevien henkilöiden perehtymistä uusiin tehtäviin. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: XR-teknologiat perehdytyksen ja koulutuksen tukena

Nora Nirhamo | 2022/05/09

Lataa webinaaritallenne yhdessä Lumon Oy:n kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdytyksen ja koulutuksen tukena sekä kokeneiden työntekijöiden tietojen päivityksessä!

Lue postaus