Yhden hengen Mixed Reality (MR) -kokemuksesta jaettuihin kokemuksiin – Esittelyssä Microsoft Mesh!

Nora Nirhamo | 2021/05/11

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. Nyt kokemus on kuitenkin mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää, kiitos Microsoft Meshin. Lue lisää!

Aiemmin Mixed Reality (MR) -kokemukset ovat pääasiassa olleet mahdollisia toteuttaa vain yhden henkilön nähtäväksi kerrallaan. MR-teknologia on kuitenkin kehittynyt ja nyt kokemus on mahdollista jakaa usean käyttäjän kesken tehden siitä yhteisöllisempää. Microsoft Mesh tarjoaa käyttäjilleen mukaansatempaavan tavan toimia yhdessä ilman fyysistä läsnäoloa. Koska haluamme Softabilityllä tarjota asiakkaillemme parhaita mahdollisia ratkaisuja, lähdimme tutkimaan ja testaamaan mistä kyseisessä teknologiassa on oikein kyse.

Mikä on Microsoft Mesh?

Microsoft Mesh on vuoden 2021 alkupuolella julkistettu uusi Microsoft Azure-palvelu. Mesh on yhteistyöhön perustuva, immersiivinen alusta, joka käyttää Azurea näiden ominaisuuksien jakamiseen. Microsoft Meshin avulla voidaan kehittää mukaansatempaavia, usean käyttäjän jaettavissa olevia, monitasoisia yhdistetyn todellisuuden sovelluksia.

Microsoft Mesh tarjoaa fyysisestä sijainnista riippumattoman, luonnollisen yhteisen kokemuksen yhdistettyä todellisuutta hyödyntäen. Käyttäjät ovat jaetussa tilassa edustettuina 3D-hahmoina, joko itse luodun tai Meshin tarjoaman valmiin avatarin muodossa. Avatar välittää käyttäjän oikeat eleet kuten katsekontaktin, ilmeet sekä käsien ja vartalon liikkeen tarkasti ja luonnollisella tavalla kaikille muille käyttäjille. Asennot ja ilmeet päivittyvät korkeintaan 100 millisekunnin viiveellä riippumatta käyttäjien fyysisestä sijainnista. Näin käyttäjät pystyvät tuomaan aitoa persoonaansa esille. Tilaäänet lisäävät aidon läsnäolon tunnetta, sillä äänet kuuluvat täysin oikein sen mukaisesti miten käyttäjät ovat sijoittuneita toisiinsa nähden virtuaalitilassa.

Meshin Spatial Maps -ominaisuus mahdollistaa holografisen sisällön jakamisen samassa ajassa ja tilassa eri laitteiden välillä. Käyttäjät voivat myös yhdessä visualisoida ja merkitä kaikkea yhteiseen tilaan tuotua ja jaettua 3D-sisältöä. Mesh-teknologian avulla käyttäjän tiettyyn paikkaan asettamat (ankkuroimat) asiat ja esineet näkyvät myös muille käyttäjille täsmälleen samassa paikassa olevina. Käyttäjät voivat vapaasti liikkua näiden ympärillä, ja katsella niitä haluamistaan kuvakulmista.

Miten asiakkaat hyötyvät Microsoft Meshistä?

Microsoft Mesh hyödyttää asiakkaita monissa etäratkaisua vaativissa käyttötapauksissa. Laitetuki on myös laaja, joten käyttöönotto ei välttämättä vaadi uusien laitteiden hankintaa. Tällä hetkellä tuettuja laitteita ovat: Microsoft HoloLens 2, HP Reverb G2, Oculus Quest 2, iOS & Android mobiililaitteet sekä PC & Mac.

Esimerkkejä käyttötapauksista:

  • Virtuaalinen yhteistyö: Yrityksen sisällä eri lokaatioissa työskentelevät tiimit pystyvät Meshin avulla toimimaan yhteistyössä paremmin. Jaettu kokemus auttaa pysymään kartalla missä esim. projektin kanssa mennään, mukaansatempaava kokemus parantaa työntekijöiden sitoutumista työtehtävään sekä lisää tuottavuutta.
  • Virtuaaliset suunnittelupalaverit: Meshin avulla suunnittelupalaverien pito on tehokasta työntekijöiden sijainnista tai käytettävistä laitteista riippumatta. Tiimit voivat työstää 3D-malleja reaaliajassa ja palata myöhemmin siihen mihin viime kerralla jäivät. Yhdessä suunnittelu parantaa ideointia, kehittää luovuutta ja tiivistää työntekijöiden välistä yhteistyötä.
  • Etä-avustaminen: Työntekijät saavat helposti apua silloin kun he sitä tarvitsevat. Asiantuntijat pystyvät auttamaan ja esittämään tarpeellista materiaalia missä ja milloin vain. Tällä tavoin ongelmien ratkaisu nopeutuu ja työteho paranee.
  • Kouluttaminen etänä ja oppiminen yhdessä: Erityisesti haastavien asioiden oppiminen pelkästään lukemalla on vaikeaa. Meshillä voidaan helpottaa oppimista näyttämällä tilanteita holografisesti ja osallistamalla koulutettavat opetustilanteisiin. Koulutettavat voivat myös Meshin avulla yhdessä ratkoa tehtäviä ja jakaa näin kokemuksiaan ja eteen tulleita haasteita.
  • Virtuaalisten tapaamisten/tapahtumien isännöinti: Meshillä on mahdollista luoda mukaansatempaava ja kokemuksellinen virtuaalitapaaminen tai -tapahtuma. Erilainen, osallistava ja mielenkiintoinen tapaaminen tai tapahtuma jää varmasti osallistujien mieleen ja on mahdollisuus erottautua muista.

Softability on Microsoft Mixed Reality kumppani, joka takaa sen, että käytössämme on aina tuorein tieto ja MR-teknologiat. Autamme asiakkaitamme löytämään ja toteuttamaan heille parhaat ratkaisut liiketoiminnan kehittämiseen. Olemme parhaillaankin toteuttamassa asiakkaallemme Mesh-teknologiaan perustuvaa ratkaisua koulutuksen tueksi. Kerromme mielellämme aiheesta lisää!

Ota rohkeasti yhteyttä:

Tapio Pukkala, Solution Sales, tapio.pukkala(at)softability.fi, +358407180514

Juha Asunmaa, Business Unit Director, juha.asunmaa(at)softability.fi, +358405235940

Mikko Luukkonen, Solution Sales, mikko.luukkonen(at)softability.fi, +358505543652

 

Lisätietoja ja lähteet Microsoft Meshistä:

https://techcommunity.microsoft.com/t5/mixed-reality-blog/microsoft-mesh-a-technical-overview/ba-p/2176004

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/overview

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/

https://docs.microsoft.com/en-us/mesh/mesh-app/use-mesh

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda ottaa rohkeita tulevaisuuden askeleita Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla

Nora Nirhamo | 2021/11/29

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda ottaa rohkeita tulevaisuuden alkuaskeleita Microsoft Dynamics 365 Guidesin avulla. Softability toteutti Keudalle ja koulutti Keudan työntekijöitä luomaan D365 Guides -ohjeita sekä käyttämään näitä päivittäisessä opetustoiminnassaan. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari 14.12.2021: XR-Teknologian terveiset maailmalta

Nora Nirhamo | 2021/10/23

Webinaari 14.12.2021: Tähän webinaariin olemme koonneet joukon sekä maailmalta että oman kokemuksen kautta tulleita XR-käyttötapauksien ja -teknologioiden kärkiä. Tervetuloa kuulemaan missä kyseisten teknologioiden osalla mennään!

Lue postaus

Webinaari: XR-teknologiat opetuksen tukena

Nora Nirhamo | 2021/10/23

Lataa tallenne yhdessä Savonia Ammattikorkeakoulun kanssa pidetystä webinaarista, jossa kuulet miten XR-teknologioita voi hyödyntää opetuksen tukena!

Lue postaus

XReach-etätukiratkaisu monipuolistui entisestään – uusina ominaisuuksina Ad Hoc ja Teleconference!

Nora Nirhamo | 2021/10/15

XReach on teolliseen käyttöön suunniteltu etätukiratkaisu. XReachissä on laaja valikoima sisäänrakennettuja mukautettavia ominaisuuksia, joista uusimpina esittelyssä Ad Hoc ja Teleconference. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Älylasien edut teollisuudessa

Nora Nirhamo | 2021/10/11

Vaikka kestävät tablet-tietokoneet käyttävät tyypillisesti työntekijöille tuttuja alustoja ja voivat olla helppokäyttöisiä, todellisuus on, että suurin osa teollisuuden työntekijöistä työskentelee käsillään. Tablettien käyttäminen hidastaa työskentelyä ja vähentää tilannetietoisuutta. Tässä webinaarissa Softability ja Realwear keskustelevat kyseisien ongelmien ratkaisemisesta ja esittelevät käytettävissä olevia ratkaisuja.

Lue postaus

Kuinka valita paras etätukiratkaisu yrityksellenne?

Nora Nirhamo | 2021/09/10

Lisätty todellisuus, älylasit, sulautetut järjestelmät, pilvipalvelut – nykyaika tarjoaa monia vaihtoehtoja. Myös etätukiratkaisut ovat tätä päivää, mutta sopivan paketin valinta ei välttämättä ole niin helppoa. Kun hyvä etäyhteysalusta löytyy, se voi vaikuttaa positiivisesti koko yrityksen liiketoimintaan.

Lue postaus

Näin voit hyödyntää etätukiratkaisua

Nora Nirhamo | 2021/09/10

XReach-etätukiratkaisu herättää kiinnostusta maailmanlaajuisesti – eikä suotta, sillä alusta tarjoaa tehokasta kenttätyöskentelyä ja paremman tuottavuuden. Miten teidän yrityksenne voi hyödyntää etätukea?

Lue postaus

Etätukiratkaisu tuo useita hyötyjä yrityksenne liiketoiminnalle – joko sinä tunnet etätukiratkaisun?

Nora Nirhamo | 2021/09/10

Onko teidän yrityksessänne ollut joskus tilanne, jota oma huoltoryhmänne ei osannut ratkaista? Kaipasitteko tuolloin kipeästi ulkopuolisen asiantuntijan apua? Etätukiratkaisun avulla jopa toisella puolella maapalloa oleva asiantuntija voi auttaa kenttätyöntekijöitänne reaaliajassa. Mikä parasta, etätuki tarjoaa monia muitakin hyötyjä liiketoiminnallenne.

Lue postaus

XR Studion tarina

Nora Nirhamo | 2021/09/07

XR Studio on Softabilityn liiketoimintayksikkö, jonka kehittämät ratkaisut tukevat asiakkaiden liiketoimintaa uusilla teknologioilla, kuten lisätyllä todellisuudella (Augmented Reality AR), virtuaalitodellisuudella (Virtual Reality VR) ja yhdistetyllä todellisuulla (Mixed Reality MR). Lue miten XR Studio on saanut alkunsa!

Lue postaus