Ohjelmistokehittäjä Mikael Mäkelä “Ihmiset hyötyvät tästä mitä teen”

Nora Nirhamo | 2023/03/21

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi ohjelmistokehittäjäksi Softabilitylle?

Senior Software Engineer Mikael Mäkelällä on takanaan viisi vuotta ohjelmistokehittäjänä. Tällä hetkellä Mikael työskentelee konsulttina lääketeollisuudessa toimivalla asiakkaallamme.

Tutustu Mikaelin uratarinaan – miten lapsuudessa hakkerin töistä haaveillut Mikael päätyi Softabilitylle?

Opintojen siivittämänä kohti ohjelmistokehittäjän uraa

Kun oli aika tehdä päätöksiä jatko-opinnoista, päätyi Mikael ystävänsä innoittamana opiskelemaan ohjelmointia Haaga-Helian ammattikorkeakouluun.

– Hylkäsin lapsuuden haaveeni hakkerin ammatista ja innostus ohjelmistoalaa kohtaan kasvoi opintojen edetessä entisestään.

Muun muassa koulun penkiltä mukaan onkin tarttunut monipuolinen teknologiapaketti ja eri ohjelmointikielten osaaminen. Osa osaamisesta on kertynyt myös työelämässä.

– Koulussa keskityttiin pääosin web-sivujen kehittämiseen Microsoft stackin kautta, eli C#, Microsoft SQL, HTML, CSS ja jonkun verran JavaScriptiä. Tämän lisäksi oli myös jonkun verran Javaa ja Pythonia. AMK:n ulkopuolella tuli myös opiskeltua Android kehitystä Javalla. Uran aikana olen myös oppinut VB.NET ja UI:n rakentamista XML ja XAML kielillä.

Työssään Mikael käyttää tällä hetkellä pääasiassa muutamaa kieltä.

– Softabilityn aikana olen käyttänyt lähinnä C# ja XAML:ä.

Työuran alussa jäsenrekistereitä ja mobiilisoftaa

Mikaelin ohjelmistokehittäjän urapolun alkuun mahtuu muun muassa jäsenrekisterin ja mobiilisovellusten kehittämistä.

– Edellisessä työpaikassa tein alkuun töitä jäsenrekisterin parissa. Tämän jälkeen siirryin mobiilisoftan pariin ja kehitin mobiilijäsenkorttia Xamarin.Formssilla.

Mobiilitiimissä Mikaelin työpäivät täyttyivät muun muassa mobiilijäsenkortin räätälöimisestä asiakkaiden tarpeiden mukaan.

– Työskentelin alkuun osana pientä tiimiä. Tiimissämme työskenteli myös konsultti aina silloin, kun isompia haasteita ilmeni. Myöhemmin jäin projektiin kokopäiväisesti yksin ja hoidimme puolentoista henkilön voimin projektia lähemmäs vuoden.

Jäätyään yksin Mikaelin vastuu kasvoi, mutta aikaa jäi myös kouluttautumiselle.

– Myöhemmin sain projektiin kaverin alaisekseni. Vanhempana kehittäjänä olin vastuussa siitä, mitä me yhdessä milloinkin työstettiin.

– Samalla kun koodasin, kävin tuotantopäällikön kanssa asiakkailla keskustelemassa heidän tarpeistaan, mikä johti myös dokumentointiin ja suunnittelutyöhön. Käytännössä siis osallistuin koko projektin hallintaan.

Lähtölaukaus XReachissa

Meille tullessaan Mikael työskenteli alkuun XReachin parissa.

– Se oli hyvä paikka aloittaa, sillä työn sisältö oli jo pitkälti tuttua edellisestä paikasta. Xamarin.Formssia käytettiin myös edellisessä pestissäni.

– XReachissa tasoa vietiin kuitenkin napsun verran ylöspäin. Koodi oli entistä paremmin suunniteltua ja meillä oli käytössä uudemmat teknologiat.

Uusien käytäntöjen lisäksi Mikael sai ympärilleen tiimin. Tuoreessa tiimissä on aina tekemistä myös koodauksen ulkopuolelta.

– XReachissa työskentelin osana tiimiä, vaikka mobiilisoftaa tehtiinkin pääasiassa kaksin toisen kaverin kanssa.

– Tuoreessa projektissa työtä vaatii myös esimerkiksi uuden CI/CD-pipelinen järjestely.

Laboratoriolaitteen käyttöliittymä: merkityksellistä työtä

XReachin jälkeen Mikael siirtyi konsultiksi Thermo Fisher Scientificille. Lääketeollisuudessa työskentelystä Mikael oli kerryttänyt kokemusta jo opiskelijavaihdosta Hollannista.

– Opiskelijavaihdossa teimme insuliinipumppua varten mobiilisovelluksen. Pidän ajatuksesta, että se, mitä teen hyödyttää yhteiskuntaa tai ihmisiä.

Thermolla Mikaelin työpöydällä on laboratoriolaitteen käyttöliittymän ohjelmiston kehittäminen. Laboratoriolaite on Thermon myymä laite.

– Laitteessa on pienellä kosketusnäytöllä käytettävä käyttöliittymäohjelmisto, jonka kehityksestä olemme tiimini kanssa vastuussa.

Mikael työskentelee kolmen henkilön tiimissä, joka on osa isompaa sisäistä R&D-tiimiä.

– Työ on mielenkiintoista ja hyvin lähellä sitä mitä on tullut tehtyä aikaisemmin. Aikaisemmin käytössä oleva Xamarin.Forms toimii samalla periatteella kuin UWP, mitä käytetään Thermolla.

Projektin tämä osuus on pian tulossa päätökseen.

– Tämä jälkeen hommat jatkuvat muissa töissä tämän tuotteen parissa.

Alusta saakka laadukasta jälkeä – Mikä Mikaelia motivoi työssään?

Ohjelmistokehittäjänä Mikael on tarkka työssään.

– Kun teen asioita, tykkään tehdä ne sillä tavalla, että ne toimivat heti. En halua jättää asioita seuraavan selvitettäväksi. Joskus tämä tarkkuus johtaa siihen, että mietin asioita liian kauan, Mikael naurahtaa.

Vahvuudekseen Mikael nimeää myös tiimityöskentelyn.

– Mielestäni olen hyvä tiimipelaaja ja tykkään tehdä töitä muiden ihmisten kanssa. Ajatuksia siitä, miten työ kannattaisi tehdä, on mukava pallotella.

Motivaation työtään kohtaan Mikael löytää esimerkiksi merkityksellisyydestä, kuten siitä, että hän on mukana rakentamassa tuotetta, josta ihmiset tai yhteiskunta hyötyvät.

– Lääketeknologian parissa on mukava työskennellä, sillä tiedän, että ihmiset tulevat oikeasti hyötymään tästä mitä teen.

Mistä muualta Mikael löytää motivaatiota kehittää osaamistaan ohjelmistokehittäjänä?

– Omia projekteja työstäessä motivaatio syntyy siitä, että teen jotain hauskaa ja itseäni hyödyttävää.

Tule tekemään merkityksellistä työtä

Kiinnostaako merkityksellinen työ teollisuuden tai lääketieteen alalla?

Katso avoimet työpaikkamme ja tutustu työntekijöihimme.

Avainsanat:

Saattaisit olla kiinnostunut myös:

Marko Meinander on pitkän linjan ohjelmistokehittäjä

Nora Nirhamo | 2023/05/26

Mitä Marko pitää konsulttina työskentelystä ja millaisia projekteja hänen työpöydällään on vuosien saatossa ollut? Tutustu tällä hetkellä sädehoitoon suunnitellun ohjelmiston parissa työskentelevän pitkän linjan kehittäjämme uratarinaan.

Lue postaus

Ville Helin kirjoitti ensimmäiset koodirivinsä jo 80-luvulla

Nora Nirhamo | 2023/05/22

Tutustu monitaiturikehittäjäämme Villeen, millaisista projekteista hänen työura koostuu sekä minkälaiset teknologiat ja ohjelmointikielet hänellä on hallussaan!

Lue postaus

Markus Särkiniemi: “Työssä on kiva kohdata uusia haasteita”

Nora Nirhamo | 2023/04/20

Miten X Factor, kävelytyylit ja koneoppiminen liittyvät toisiinsa? Tutustu pitkän linjan senior softakehittäjämme Markuksen uratarinaan ja ota selvää!

Lue postaus

Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/04/13

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksessa.

Lue postaus

ABB saa Softabilityltä osaavia konsultteja ja joustavuutta tuotekehitysprojekteihin

Nora Nirhamo | 2023/03/29

ABB:llä ja Softabilityllä on takanaan pian kahdenkymmenen vuoden yhteistyö. Softabilityn konsultit ovat työskennelleet ABB:n tuotekehitysprojekteissa monissa eri rooleissa. Lue lisää!

Lue postaus

Webinaari: Trendikatsaus – Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa

Nora Nirhamo | 2023/03/09

Miten ohjelmistokehitykseen liittyvät tuotekehityksen osaajatarpeet ovat muuttuneet yrityksissä viimeisten vuosien aikana? Entä mihin teknologioihin ja millaiseen osaamiseen tullaan keskittymään lähitulevaisuudessa? Kerromme nämä ja monta muuta mielenkiintoista löydöstä “Tuotekehityksen osaajatarpeet lähitulevaisuudessa” -trendikatsauksen julkistuswebinaarissa. Lataa tallenne!

Lue postaus
Yläviistosta kuvattu teollisuushallin sisäkuva. Etualalla ylhäällä poikittainen palkki jossa lukee Konecranes.

Konecranes testaa yhdistettyä todellisuutta – älylasit tukevat tavaran vastaanoton laadunvarmistusta

Nora Nirhamo | 2023/02/01

Softability toteutti Konecranesille tavaran vastaanoton laadunvarmistukseen yhdistettyä todellisuutta hyödyntävän HoloLens 2 -älylasisovelluksen. Sovellus auttaa parantamaan laadunvarmistuksen tuottavuutta ja laatua, nopeuttamaan uusien työntekijöiden perehdyttämistä innostavalla tavalla sekä tukemaan Konecranes Smart Factory -ohjelman paperittoman tehtaan tavoitetta. Lue lisää!

Lue postaus

Hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Nora Nirhamo | 2022/12/23

Tämä vuosi rupeaa pikkuhiljaa olemaan paketissa ja on aika suunnata katseet kohti uutta vuotta. Softability kiittää tämän vuoden yhteistyöstä ja toivottaa kaikille erittäin hyvää joulua ja menestyksekästä uutta vuotta 2023!

Lue postaus

Koe virtuaalinen laboratorio verkkoselaimella!

Nora Nirhamo | 2022/12/01

Softability toteutti Bakerille virtuaalisen laboratorion, jossa kävijät pääsevät kokemaan innovatiivisia työkaluja luonnollisen soluviljelyn työnkulkuun liittyen. Virtuaaliseen laboratorioon pääsee tutustumaan helposti verkkoselaimella. Lue lisää!

Lue postaus